Brakk lårbenet tvers av – ble verdens beste to år senere

Elias Ishoel (20) ble historisk da han vant den internasjonale serien i snøscootercross som første europeer noensinne. For bare to år siden var det langt i fra en selvfølge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snøscootercross-utøverne konkurrerer med 150 hestekrefter mellom beina og 15 rusende motorer rundt seg. I en løype fylt med trange svinger og høye hopp kjører løperne side om side på 200 kilo tunge scootere.

Elias Ishoel fra Oppdal er verdens beste.

– Det er klart det er kaotisk. Det er det som er artig med det. Det er 15 løpere og alle vil være først ut fra start. Det er kun plass til tre i bredden, forteller 20-åringen.

For to uker siden vant Ishoel den internasjonale snøscootercross-serien, som tidenes første europeer.

Det er ikke første gang den unge føreren har skrevet seg inn i historiebøkene. Som 17-åring ble han Norges første snøscooterutøver i X-games da han deltok under konkurransen i Aspen.

– Brakk lårbenet

På sommerhalvåret bruker oppdalingen tiden sin på motorcross, fremfor å kjøre snøscooter i USA. Det gir han et allsidig grunnlag mener han selv, men sommeren 2017 kunne det lagt en demper på 20-åringens karriere.

– Motorsykkelen bare stoppet og jeg ble kastet av. Da brakk jeg lårbenet, sier Ishoel.

For mange vil et brudd i lårbenet være ganske dramatisk og smertefullt. Et alvorlig brudd kan kutte over hovedpulsåren i låret og få fatale konsekvenser. Ishoel tar velten og skaden med knusende ro.

– Det var bare et stort bein som knakk, det var ikke så farlig. Det tok bare lang tid å komme tilbake fra skaden, sier 20-åringen.

En periode fylt med mye rehabilitering og lite konkurransekjøring, ble et veiskille for Ishoel.

– Jeg sa til meg selv: «enten går det oppover, eller så er du ferdig». Jeg bestemte meg der og da for å bli verdens beste, forteller gutten fra Oppdal.

– ​ På hvilken måte endret det deg?

– Jeg var kjent som en kjører som enten krasjet eller vant. Det har jeg endret på nå etter skaden. Jeg ble rett og slett mer moden.

Nordmannen forventet å være tilbake i konkurranse på fire måneder, men en knukket skrue satte en stopper for det.

– Det var en skrue i beinet som var satt inn litt skeivt, så den fikk en del belastning. Da legene skulle ta ut skruen kom bare halvparten ut. Den andre halvdelen ligger fortsatt i beinet mitt, sammen med to stålplater, sier Ishoel.

Publikumsfavoritt i USA

Årets sesong er Elias Ishoels første sesong etter lårbruddet. Oppdalingen brukte ikke lange tiden på å kjøre seg inn i form. Allerede i sesongens første ritt var han først over mållinjen. Ved slutten av sesongen kunne nordmannen feire sammenlagttriumfen, som første europeer noensinne.

– Det er helt utrolig og ubeskrivelig. Når du jobber så hardt for noe og du får det til. Det er ingenting som slår den følelsen. Jeg var skadet, men jobbet knallhardt for å komme tilbake igjen, forteller Ishoel.

Ikke nok med at nordmannen er i verdenstoppen. Han er også sportens mest populære idrettsutøver, i en idrett med hovedsaklig amerikanske fans. Ishoel vant prisen som mest populære utøver blant fansen.

– Det var et sjokk. Jeg skjønte ikke hva som skjedde da mitt navn ble ropt opp. Det å bli stemt fram i USA og komme fra Norge var helt fantastisk. Det var stort, slår Ishoel fast.

– Kjørte for første gang som toåring

Ishoel er fra en real snøscooter-familie. Onkelen til Elias konkurrerte i scootercross da Elias var yngre. I tillegg har faren tråkket løyper og skrudd på snøscooteren gjennom barndommen til 20-åringen. Som den yngste broren i familien ble han tidlig dratt inn i scootermiljøet.

– Jeg kjørte for første gang som toåring. Broren min satt bakpå, men jeg gasset og styrte snøscooteren. Da jeg var fem år gammel fikk jeg kjøre for første gang alene, sier Ishoel.

I Oppdal er det en god kultur for snøscooter-kjøring. Blant annet med klubben NMK Oppdal, som er lokallaget i kommunen. I tillegg til idrettslaget er scootermiljøet veldig bra blant ungdom. Det har vært viktig for Ishoels interesse.

– Jeg hadde mange kompiser som kjørte scooter. Det var utrolig gøy. Det adrenalinet du får når du holder på og når du får det til. Det er ubeskrivelig, forteller snøscooterproffen.

Selv om han kun er 20 år gammel og allerede verdens beste, har ikke Ishoel noen planer om å gi seg med det første. Ikke så lenge kjærligheten for motorsporten er like sterk som nå.

– Jeg har ikke funnet noen følelse som er bedre enn å lykkes og å komme først over mål. Det er ubeskrivelig. Det er ingenting annet i livet mitt som matcher den følelsen der. Da ser jeg ingen grunn til å slutte med det første, avslutter Ishoel.