Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen

Tilstanden for kyst- og fjordtorsk i Sør-Norge har over tid blitt dårligere. Nå blir torskefiske forbudt fra Telemark til svenskegrensen.

Alt fiske etter torsk forbys fra Telemark til svenskegrensen. Foto: Frank Gregersen
Alt fiske etter torsk forbys fra Telemark til svenskegrensen. Foto: Frank Gregersen

Alt fiske etter torsk forbys innenfor grunnlinjen fra Telemark til grensen til Sverige. I tillegg forbys alt fiske fra og med 1. januar til og med 30. april i 14 definerte områder hvor torsken gyter, fra Lindesnes til svenskegrensen, opplyser Fiskeridepartementet mandag.

– Både faglige råd og føre-var-hensyn tilsier at fangstpresset må reduseres og områdene der torsken gyter må beskyttes, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp).

Forbudet betyr at all bifangst av torsk skal settes ut igjen.

– Området rundt Oslofjorden er tett befolket, og fritidsfiske står for den største andelen av fisket etter torsk. Også yrkesfiskerne må bidra med sitt. Situasjonen er krevende og det vil ta tid å gjenoppbygge bestanden. Hvis alle tar et ansvar har jeg stor tro på at disse tiltakene på sikt vil bedre tilstanden for kysttorsken, sier fiskeriministeren.

Selkvoten i området økes også med 20 prosent. I praksis betyr dette at jaktkvotene på steinkobbe økes til 24 dyr i Østfold, 18 dyr i Vestfold og 12 dyr i Telemark.

– For å få en mest mulig helhetlig beskyttelse av kysttorsk, er det besluttet at kvoten på kystsel skal økes med 20 prosent for å redusere predatorpresset på kysttorsken, heter det i pressemeldingen fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Reguleringene trer i kraft 15. juni, og departementet varsler at de vil vurdere effekten av tiltakene etter tre år.

(©NTB)