Den sterkt nedkjølte kvinnen ble feilaktig erklært død ved Molde Sykehus 19. febaruar i år.
Den sterkt nedkjølte kvinnen ble feilaktig erklært død ved Molde Sykehus 19. febaruar i år.

Sterkt nedkjølt kvinne ble feilaktig erklært død – dette sier sykehuset

Kvinnen ble funnet sterkt nedkjølt og senere erklært død på sykehuset i Molde. Helse Møre og Romsdal beskriver hendelsen som «helt usedvanlig», og beklager overfor pasient og pårørende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 fortalte tidligere denne måneden den oppsiktsvekkende historien fra Molde der en kvinne ble fraktet til sykehus og senere erklært død.

Politiet ble rutinemessig varslet, og det ble i etterkant av dette oppdaget at den angivelig døde kvinnen beveget seg og lagde lyder.

Helse Møre og Romsdal går nå ut med nye opplysninger i saken i samråd med kvinnens pårørende.

Pustet og hadde puls

Personen som fant kvinnen sterkt nedkjølt og bevisstløs utenfor boligen sin i Molde, ringte til AMK og varslet om at kvinnen hadde fått et illebefinnende. Vedkommende fikk ikke kontakt med henne.

Nødmeldingen ble ringt inn klokken 10.03.

Vedkommende slet med å snu henne for å gi førstehjelp, men kunne se at hun pustet.

Ambulansen meldte tilbake til AMK fra stedet klokken 10.16.

Da kvinnen ankom sykehuset i Molde, ble hun møtt av et akutt-team. Hun hadde da puls, og en kroppstemperatur på 24 grader.

Hjertestans

Slik forklarer Helse Møre og Romsdal saken:

En lege ved Molde sykehus tok kontakt med St. Olavs hospital i Trondheim for overflytting av pasienten og rekvirering av luftambulanse, kort tid etter ankomst. Men mens kvinnen lå til intensivbehandling, fikk hun hjertestans. Det ble straks satt i gang gjenoppliving, opplyser sykehuset.

«På bakgrunn av kvinnens sykdomshistorie vurderte leger ved St. Olavs hospital at en overflytting av kvinnen til dem ikke ville bidra til å styrke kvinnens prognose. De avslo derfor å ta imot pasienten».

«På bakgrunn av dette ble behandlingen av kvinnen avsluttet ved Molde sykehus. En lege gjennomførte vanlig dødsdiagnostikk, samt en ultralydundersøkelse av kvinnens hjerte som ikke viste aktivitet. Kvinnen ble erklært død og pårørende ble varslet via telefon», skriver Helse Møre og Romsdal i en pressemelding.

– Beklager sterkt

Helseforetaket tar selvkritikk, og sier saken har gått hardt inn på ansatte ved sykehuset:

«Helse Møre og Romsdal beklager sterkt overfor kvinnen og de pårørende at man stanset behandlingen og erklærte kvinnen død, før hun fikk den helsehjelpen situasjonen tilsa. Teamet som behandlet kvinnen er erfarne og høyt kompetente leger som dessverre gjorde en feilvurdering, og hendelsen har gått tøft inn på ansatte ved sykehuset».

Kvinnen overlevde, og hun er nå skrevet ut.

«Helseforetaket er glad for at kvinnen overlevde og er i bedring. Vi vil ta lærdom av saken og skal bruke vårt interne kvalitetssystem for å sikre at slike hendelser ikke skjer igjen», skriver de videre.

De viser for øvrig til at saken er del av en større og pågående tilsynssak i forbindelse med en tilsvarende sak, og at de derfor ikke kan offentliggjøre flere detaljer.

– Helt usedvanlig

Fagdirektør Torstein Hole ved Helse Møre og Romsdal sier hendelsen har gjort sterkt inntrykk på helsepersonell som var til stede, og understreker at de beklager overfor kvinnen og hennes pårørende.

– Er det mulig å forklare hvordan dette kan skje?

– Denne personen hadde ingen hjerteaktivitet i en lang periode. Så har hun altså fått igjen hjerteaktiviteten, og det er noe som er svært spesielt. Men i ettertid må vi bare beklage at vi ikke fortsatte behandlingen, svarer Hole.

– Hvor unikt er dette?

– Dette er en helt usedvanlig situasjon. Jeg har aldri hørt om noe lignende, men det kan tenkes at det har skjedd. Jeg vet hvert fall ikke om det, sier Hole.