Dette fotballaget har ingen motstandere i Norge

Landets eneste lag bestående av spillere med cerebral parese og lignende hjerneskader måtte dra til Danmark for å få motstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er blitt helt stille i idrettshallen. To av lagene har gjort seg klare til den offisielle hilserunden før turneringsstart, det siste har samlet seg i en ring foran det ene målet.

Det er Røa fra Oslo. Laget som har kjørt over 500 kilometer i buss, via København til hallen i Slangerup, for å spille kamper.

– Er dere nervøse? spør trener Lars-Erik Samuelsen.

– Ja, svarer barna.

De drar litt på det.

– Hvorfor er dere nervøse?

– Fordi vi er det.

Ingen motstandere

Nervøsitet kan ofte være vanskelig å forklare, men i de fleste tilfeller dukker den opp av en grunn. Og for trenerne til dette unike Røa-laget, var grunnen lett identifiserbar.

For selv om fotballaget har trent sammen i flere år, er kampene i Slangeruphallen de aller første de skal spille.

Som Norges eneste lag bestående av spillere med cerebral parese (CP) eller lignende hjerneskader, har de ingen likestilte motstandere i nærheten.

Så nå har de dratt til Danmark for å møte noen andre seg selv. Da er det naturlig å være litt nervøs.

– Da moren min sa at vi skulle til Danmark, ble jeg veldig giret. Det er skikkelig kult å få spille her. Vanligvis spiller vi bare mot oss selv, sier Paddaishe Etan Chikwati (11).

Ikke klart å bygge miljø

Men i Danmark finnes det flere lag som dem. Over 20 år har de klart å skape et miljø for den paralympiske idretten CP-fotball, og har nå syv forskjellige klubber og flere årlige turneringer tilrettelagt for spillere med motoriske funksjonsforstyrrelser på grunn av hjerneskade.

I 2014 startet Norges Fotballforbund (NFF) et prosjekt for å skape et lignende miljø i Norge, men det har foreløpig ikke resultert i flere lag enn Røa.

– Vi har et konsept som heter «tilrettelagt fotball», som er for spillere med nedsatt funksjonsevne, og der deltar det også spillere med cerebral parese. Utfordringen i Norge er at vi er et lite land med store avstander og få folk, også i denne målgruppen, så det er vanskelig å få flere lag, sier Henrik Lunde, seksjonsleder for klubb og aktivitet i NFF.

– Hva gjør dere for at Røa skal få noen motstandere?

– Vi må vise frem at det finnes et tilbud for spillere med cerebral parese, der spillet blir tilpasset dem - ikke motsatt. Vi har også et samarbeid med CP-foreningen for å synliggjøre dette, sier Lunde.

Sliter med rekrutteringen

Men han vedgår at det likevel er vanskelig. Ifølge CP-foreningen er rundt 9400 av Norges innbyggere rammet av skaden, av disse er rundt halvparten gående.

Målgruppen er altså ikke stor. Men den bør være stor nok, mener Øystein Ultvedt. Han er turleder for Røa-spillernes Danmarks-tur og en engasjert forelder.

– Vi vet at det finnes veldig mange barn dere ute som kunne hatt glede av en slik aktivitet, sier han.

– Hvorfor har dere og NFF slitt med rekrutteringen, da?

– Mange av dem som har naturlig tilhørighet til CP-fotball, er ikke nødvendigvis tilknyttet en pasientforening. De prøver, etter beste evne, å forsvinne inn i normal idrettsaktivitet, sier Ultvedt.

Trenger eget tilbud

Men der blir barna, etter hvert som de blir eldre, bevisste på at de har et handikap. De løper ikke like fort som andre og har heller ikke den samme balansen.

– Og til slutt blir det vondt å være den som alltid blir valgt sist, sier Ultvedt.

Noen blir også inkludert i såkalte stjernelag, som først og fremst er tilrettelagt spillere med psykiske utfordringer.

– Det er stor forskjell på CP-rammede uten kognitive utfordringer og psykisk utviklingshemmede. Å blande dem er ikke en god måte å drive frem aktiviteten på. Tradisjonelt har man behandlet alle handikappede i en gryte og blandet hummer og kanari. Men i det siste har forbundet fått en oppvåkning og skjønt at det ikke går, og de har derfor laget en strategi for tilrettelagt fotball. Det er viktig at de etterlever de ideene og deler opp gruppene etter funksjonsnivåer, sier turlederen.

Ressurskrevende

NFF har vært en viktig støttespiller for Røa, og har delvis finansiert lagets tur til Danmark. Ultvedt mener likevel at de, og Norges idrettsforbund (NIF), bør gjøre mer for å legge til rette for aktivitet for CP-rammede.

– NIF har en stor glede av å finansiere oppstartsprosjekter, men når de skal overtas av klubber og driftes, er verktøykassen borte og midlene fraværende. Det blir et blylodd rundt hodet på klubber som har påtatt seg et ansvar, uten å vite konsekvensene. All paraidrett er vesentlig mer kostnadskrevende enn annen idrett, sier han.

Barna ønsker også et bedre tilbud.

– Vi trenger flere lag og flere turneringer i Norge. Det kan ikke bare være sånn i utlandet, sier Bendik Ultvedt (11).

På det internasjonale CP-fotballforbundets (IFCPF) nasjonsrangering, som måler antallet lag og mengden aktivitet for CP-rammede, er Norge per dags dato på en delt 42. plass sammen med nasjoner som El Salvador og Sierra Leone. Bak både Jordan og Myanmar.

Danmark, som også har et eget CP-landslag, ligger på 17. plass.

– Det har tatt lang tid å bygge opp et miljø i Danmark, for det har ikke vært en struktur i bunn. Men på grunn av ivrige foreldre og ildsjeler, har idretten fått vokse stille og rolig i 20 år. Nå kan vi høste fruktene av det arbeidet, sier turneringsleder Espen Christmas Norup.