– Nå er skreien perfekt!

Gjestekokk Øyvind Bøe Dalaelv lager skrei med jordskokk, fenikkelsalat med tang og dill. I tillegg byr han på en liten snack; friterte torsketunger med urtemajones!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skrei med jordskokk, fennikelsalat med tang og dill. Smørsaus med løyrom – og en liten snack; friterte torsketunger med urtemajones.

Oppskriften er beregnet til 4 personer.

Skrei

  • 600 g Skrei, rygg
  • 4 ss olivenolje
  • 1 stk sitron
  • salt og pepper

Skru ovnen på 175 grader varmluft. Ta av skinnet på fisken. Krydre med noen dråper god olivenolje, salt og pepper. Bakes i ildfast form på 175 grader i ca 10-15 minutter. Ta fisken ut av ovnen. Før servering: Hell noen dråper med olivenolje over og litt finrevet sitronskall.

TORSK: Skrei med med smørsaus. Foto: TV 2
TORSK: Skrei med med smørsaus. Foto: TV 2

Jordskokkpuré

  • 400 g jordskokk
  • 50 g smør
  • 1 kvast timian
  • 1 fedd hvitløk
  • salt og pepper

Jordskokken skrelles fri for skall. Vasken godt i kaldt vann. Jordskokken kuttes ned i små skiver. Stekes i panne med nøytral stekeolje til en gylden og fin farge. Krydre godt med salt og pepper. Skru ned varmen og tilsett noen terninger med saltet smør, hvitløk og timian. Øs smøret over jordskokkene til dem er møre.

Fennikelsalat med tang og dill

FISKEMIDDAG: Skrei medjordskokkpuré, fennikelsalat og smørsaus med løyrom. Foto: TV 2
FISKEMIDDAG: Skrei medjordskokkpuré, fennikelsalat og smørsaus med løyrom. Foto: TV 2
  • 350g fennikel
  • 15g søl (sjøtang)
  • 20g dill
  • 15g olivenolje
  • 1 stk sitron
  • maldonsalt

Fennikelen skrelles ned og vaskes godt. Den kuttes tynt på mandolin eller kuttes i skiver med en skarp kniv. Legg tynne skiver av fennikel i en bolle med iskaldt vann og gjerne noen isbiter. Hell av vannet før servering. Tørket tang legges til bløt. Hell av vannet. Kuttes i tynne strimler og blandes med fennikelensalaten. Marineres så i 2 ss olivenolje, noen dråper sitronsaft, knust maldonsalt og plukket dill.

Smørsaus med løyrom

  • 150 g fløte
  • 200 g smør
  • 1 stk sitron
  • 30g løyrom (eller annen rogn, ørretrogn/sikrogn)
  • 1 stk sitron
  • salt og pepper

Kok opp fløte i en kasserolle. Senk varmen. Tilsett terninger av saltet smør. Kjøres opp med stavmikser før løyrom eller rogn vendes inn i sausen. Smakes til med sitronsyre. Salt og pepper.

Sprø skreitunger

  • 200 g tunger av torsk
  • 1 liter solsikkeolje

Tempura smete

FRITERT TORSKETUNGE. Foto: TV 2
FRITERT TORSKETUNGE. Foto: TV 2
  • 2,5 dl mel
  • 1 dl Maizenna
  • 2 ss bakepulver
  • 0,5 ts salt
  • 3 dl vann med kullsyre

Start med å blande tempura smeten. Denne kan godt lages dagen i forveien. Rens fri torsketungene fri for sener. Dryses lett med salt. La disse ligge kjølig i 10-15 minutter før dem skylles og oppbevaring kaldt før servering. Ved servering dyppes en og en tunge i tempurasmeten så direkte i varm solsikkeolje. Bruk en god og solid kjele og fritere tungene gylne på 170-180 grader. Legges på tørt papir etter dem er friterte. Drys maldonsalt over dem og server med deilig og frisk urtedip og noen sitronbåter.

Urtemajones

URTEMAJONES. Foto: TV 2
URTEMAJONES. Foto: TV 2
  • 150g majones
  • 10g bladpersille
  • 10g koriander
  • 10g gressløk
  • 1 stk sitron
  • salt og pepper

Bland sammen majones og urter. Smak til med salt, pepper, og sitronsyre.