Kommentar

Race winner Johannes Hoesflot Klaebo, center, of Norway, celebrates with second-placed Alex Harvey, left, of Canada, and third-placed Alexander Bolshunov, right, of Russia, at the men's 15km pursuit free Sunday, March 24, 2019 at the cross country world cup in Quebec City. (Jacques Boissinot/The Canadian Press via AP)
Race winner Johannes Hoesflot Klaebo, center, of Norway, celebrates with second-placed Alex Harvey, left, of Canada, and third-placed Alexander Bolshunov, right, of Russia, at the men's 15km pursuit free Sunday, March 24, 2019 at the cross country world cup in Quebec City. (Jacques Boissinot/The Canadian Press via AP) Foto: Jacques Boissinot

«At pengebruken bør bremses, er hevet over enhver til»

Alex Harvey er så absolutt inne på noe når han foreslår et budsjettak i langrenn, på samme måte som de amerikanske proffidrettene har sine lønnstak.

Når det er sagt, er jeg usikker på hvordan dette skal kontrolleres, i hvert fall i land der en ikke opererer med budsjetter i det hele tatt.

Det er faktisk tilfellet hos Norges største konkurrent, Russland, som har et forbruk som overgår nordmennene med god margin.

At pengebruken bør bremses, både i verdenscup og i nasjonale konkurranser, er imidlertid hevet over enhver tvil.

Dette gjelder både seniorer, juniorer og ungdomsløpere, både i Norge og i andre land. Heldigvis har både Norges Skiforbund og Det internasjonale skiforbundet (FIS) allerede iverksatt en rekke tiltak. Sistnevnte bør imidlertid gjøre mye, mye mer for å legge bedre til rette for mindre nasjoner.

For der Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har jobbet knallhardt for å involvere de små nasjonene, noe som gjenspeiles i antall nasjoner som deltar på de ulike stafettene, har FIS en lang vei å gå. Da bør det være enkelt å spørre våre skiskyttervenner hva de har gjort.

Å utvide satsingen på mindre nasjoner, der FIS allerede har en ungdomssatsing, er en forutsetning for at idretten skal fortsette å vokse.

Langrenn var faktisk den øvelsen med flest deltakernasjoner i OL i 2018, men det er ingen grunn til å si seg fornøyd av den grunn. Et tiltak kunne være å gjenopprette støtten til den internasjonale juniorsamlinga Norges Skiforbund inviterer til hvert eneste år. Å bistå i utdanningen av trenere fra mindre nasjoner, for eksempel gjennom studier i Norge, ville også vært et steg i riktig retning.

På kort sikt er det imidlertid ute i verdenscupen FIS kommer til kort. I mine øyne bør de gjøre en jobb her allerede neste sesong. For der det er noe i nærheten av gratis å trene, er det alt annet enn gratis å ha et tilstrekkelig støtteapparat ute på renn. For løpere fra mindre nasjoner er det ofte her det skorter, og hadde de hatt tilgang på bedre skitestere og smørere, ville det betydd mye.

Blant de ti beste nasjonene har nesten alle smøretrailer eller en tilsvarende løsning, for å sikre et trygt og effektivt arbeidsmiljø for sine smørere. Selv om skiene ikke nødvendigvis blir bedre av å smøres i en trailer, hjelper det også mye å ha all kompetansen samlet under samme tak. At ikke FIS har en egen smøretrailer, er derfor et stort mysterium.

Tenk bare hva det ville betydd om løpere fra nasjoner som Kina, Andorra, Spania, Island, Irland, Romania, Australia og Kroatia, for å nevne noen, kunne hatt et felles smøreopplegg i regi av FIS. Her kunne de ansatte smørerne, som enten hadde erfaring fra andre landslag eller de ulike smøringsleverandørene, sammen kunnet testet og smurt skiene på samme måte som de tøffeste konkurrentene.

Kanskje er det nettopp her en til dels kunne tettet gapet som er mellom de store og de små langrennsnasjonene, nettopp ved at de største nasjonene kunne lånt bort noen av sine smørere til FIS. Alternativt kunne en pålagt leverandørene som er ute på verdenscup enten å leie ut en av sine ansatte, eller at ansvaret for de mindre nasjonene gikk på rundgang mellom de ulike leverandørene. Denne løsningen er blant annet brukt i nasjonale cuper i enkelte land.

Skiene betyr mye mer enn det folk flest er klar over, og det er nettopp utgiftene knyttet til å få best mulige ski som begrenser mange av våre utenlandske konkurrenter. Hvis FIS vil, kan de gjøre mye for å redusere disse forskjellene. Dette spleiselaget bør både Norge, Russland og flere andre nasjoner være en del av!

Lik på Facebook