Norge ble like rundspilt som miniputtnasjoner: – Lagerbäck snakker opp prestasjonen til noe den ikke var

TV 2-ekspertene Jesper Mathisen og Brede Hangeland reagerer på landslagssjefens pressefokus etter tapet for Spania.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spania-Norge 2-1

Se referat fra kampen øverst.

Landslagssjef Lars Lagerbäck startet pressekonferansen dagen etter tapet mot Spania med et kraftig oppgjør med norsk presse.

Han mente kritikken var uberettiget og viste blant annet til tall fra Spanias hjemmekamper mot Kroatia og England i Nations League i fjor. Tall som var tilsvarende og kanskje til og med svakere enn de Norge opplevde, når det kommer til avslutninger, hjørnespark og ballbesittelse.

Statistikk kan imidlertid være lunefullt. Det er ikke vanskelig å finne tall som ikke taler Lagerbäcks sak.

Spania hadde «expected goals» (xG) på 4,34 ifølge statistikkleverandøren Opta. Tallet som indikerer hvor mange mål de kan forvente å score fra posisjonene de fikk avslutte fra, er det åttende høyeste i Europa i tellende kamper siden høsten 2017. Det er stort sett bare miniputt-nasjoner som er på det nivået.

Fire av de sju gangene med høyere xG er det San Marino som har vært på motsatt banehalvdel, én gang Liecthenstein og én gang Bosnia-Hercegovina. Spania har bare hatt høyere én gang - 5,16 mot nettopp Liechtenstein i 2017.

– Det viser jo at Norge slapp til veldig mye. Mer enn forventet både blant eksperter, bookmakere og andre, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– At Norge taper for Spania er ikke noen krise slikt sett, men jeg reagerer på at Lagerbäck skal snakke opp prestasjonen til å være noe mer enn det den var.

Irritert spillergruppe

Mathisen mener xG er noe av det mest representative og riktige når det kommer til å gi et bilde av en kamp. Antall avslutninger forteller lite i sammenligning. Det er forskjell på om skuddene kommer fra to eller 25 meter.

Og tallene for avslutninger innenfor 16 er også stygg lesning for Lars Lagerbäck. 21 ganger fikk spanjolene avslutte innenfor nordmennenes 16-meter. Bare Liechtenstein (22 i 2016 og 24 i 2017) har blitt mer bombardert borte mot Spania.

Liechtenstein slapp inn åtte mål, begge ganger.

– En ting å slippe til skudd, men inne i 16-meteren er det meget uvanlig å slippe til så mye. Jeg tror også at dette egentlig var verre enn Lagerbäck hadde håpet på og at han fikk nok et bevis på at Norge er lenger unna de beste enn det han hadde håpet, sier Mathisen.

– Hvorfor går han da ut på denne måten?

– Det er tydelig at en del av den kritikken som har kommet irriterer spillergruppen. Jeg tror ikke han hadde sagt det han sier, hvis han ikke hadde fått signal fra spillerne om at den irriterer de.

Haitam Aleesami ble litt mer høyrøstet da han i pressesonen etter kampen ble konfrontert med svake børskarakterer.

– Jeg driter fullstendig i spillerbørs og personlige meninger til fotballeksperter. Det eneste jeg bryr meg om er å ta steg med laget. Analysere det som ikke var bra, og hvor vi kunne vært råere. For eksempel målet der vi kunne vært råere i markering, eller sett på det som skjer i forkant. Det er det fotball handler om, sa Aleesami.

Han forsvarte imidlertid ikke egen kamp, og forklarte at han til tider var for passiv, samt at han på det første målet så litt for mye på ball da han glapp markeringen på målscorer Rodrigo.

Landslagssjefen mente søndag at Aleesami ikke var verre enn noen andre.

Kritisk Hangeland

​Tidligere landslagskaptein og nå ekspert i TV 2, Brede Hangeland, bekymrer seg over energilekkasjen som kommer når dette er fokuset til landslagssjefen.

– Først og fremst er det uvanlig at en trener som Lars Lagerbäck gjør dette. Han er vanligvis veldig rolig og konsentrerer seg om de riktige tingene nesten alltid. Dette syns jeg er litt feil fokus, sier Brede Hangeland.

– Hvilken rolle spiller det egentlig hva pressen og opinionen mener om dette laget? Kampen er tapt, og nå er det en enormt viktig kamp mot Sverige på tirsdag. Den kampen kan man ikke tape. Jeg syns det er litt feil bruk av energi å rette pekefingeren mot slike som oss. Det viktige er å bygge opp de guttene i garderoben, og sørge for at man er best mulig rustet til å vinne på tirsdag.​

Det er vel den mest plausible forklaringen, at Lagerbäck prøver å snakke opp laget, for å skape selvtillit mot Sverige.

Han sa på pressekonferansen søndag formiddag at han fryktet at spillerne kunne påvirkes, og at det var derfor han ville ta det opp med pressen.

– Bevisst påvirker man ikke så mye, men ubevisst påvirkes man. Det er en viktig del av min jobb at spillerne ikke tar til seg kritikk som jeg mener er uberettiget, sier Lagerbäck.

Bra i angrep

Opta har en statistikk som kan være nyttig i bygging av selvtillit.

Norge hadde nemlig en forventet målscore på 1,34 ifølge xG, hovedsaklig som en følge av straffesparket og Tarik Elyounoussis kjempesjanse etter 30 minutter.

Det er ikke verst borte mot Spania, på en stadion som Mestalla.

– Offensivt er det godkjent å skape såpass store sjanser mot Spania, sier Jesper Mathisen.

– Det som var alarmerende er jo hvordan Norge forsvarer seg som lag. Backer og midtforsvaret blir satt i veldig vanskelig situasjoner. Spanjolene var veldig mye bedre der.

Etter en treningsøkt på Valencias treningsbane for de som ikke spilte lørdag, bærer det lørdag hjemover for det norske landslaget.

Se Norge-Sverige på TV 2 og tv2sumo.no tirsdag fra kl. 20.00.