Lagerbäcks oppgjør etter kritikken: – Totalt ubegripelig

FORBEREDT: Lars Lagerbäck på pressekonferansen dagen etter Spania-tapet.
FORBEREDT: Lars Lagerbäck på pressekonferansen dagen etter Spania-tapet. Foto: Solum, Stian Lysberg
Lars Lagerbäck frykter at spillerne skal påvirkes av negativ omtale.

Dagen etter 1-2-tapet for Spania møtte Lars Lagerbäck pressen på hotellet de har brukt under oppholdet i Valencia.

Og svensken kom forberedt. Han innledet med en tale for å imøtegå kritikken etter kampen.

Før han fikk et eneste spørsmål ramset han opp statistikk fra hjemmekampene til Spania i Nations League mot Kroatia og England. Statistikk som viste at spanjolene var totalt overlegne i både ballbesittelse og avslutninger i begge de kampene - og det i enda større grad enn mot Norge.

I 6-0-seieren over Kroatia hadde de 15-5 i avslutninger og 69-31 i ballinnehav. Mot England: 25-5 i avslutninger, 70-30. Norge hadde 33 prosent av ballen.

– Vi var bedre enn både Kroatia og England på ballinnehav, men det vinner man ingen kamper på. England vinner likevel, det er det som er så fascinerende med fotball. Når man vurderer, og for meg er det utrolig viktig når man vurderer, at man ser i forhold til motstanderne.

– Våre spillere er veldig klar over at Spania har bedre spillere, og et bedre lag enn oss.

Frykter påvirkning

Bakgrunnen var at han frykter spillerne skal påvirkes av negativ presse.

– Bevisst påvirker man ikke så mye, men ubevisst påvirkes man. Det er en viktig del av min jobb at spillerne ikke tar til seg kritikk som jeg mener er uberettiget, sier Lagerbäck.

Særlig var han misfornøyd med enkeltvurderinger på spillerne. Lagerbäck mener de fleste av spillerne lå rundt fem av ti på skalaen, når han vurderer det ut fra forutsetningene.

Arbeidsinnsatsen var toppklasse, ifølge ham.

På TV 2s spillerbørs fikk Nordtveit en treer, mens keeper Rune Almenning Jarstein fikk åtte. Begge var involvert i straffesituasjonen som førte til tap.

– At man vurderer Håvard Nordtveits innsats slik, er totalt ubegripelig for meg, når man ser kampen, sier Lagerbäck.

– Rune Jarstein var etter min vurdering outstanding, selv om han gjør en tabbe. Håvard Nordtveit gjør en av sine beste landskamper, defensivt. Han gjør en stor tabbe, og taper en viktig en mot en-situasjon, men man vurderer ham på en annen måte.

Gjorde noe han ikke pleier

Den svenske landslagssjefen hevder at han ikke har for vane å lese medias vurderinger etter kamper, men at han gjorde det etter kampen på søndag, fordi han skjønte på journalistenes spørsmålsstillinger at her kunne det komme noe grums.

– Min jobb er helt annerles enn deres. Jeg ville bare koble tilbake til den biten. Vi har to dager på oss nå. Vi skal rehabilitere, vi skal bygge opp spillerne for å gjøre en ny kamp. Jeg tror man kan ha et bedre perspektiv når man vurderer, men det er ikke min jobb å fortelle til dere. Jeg bare forteller dere hva jeg gjør.

– For meg er det viktig at spillerne ser hvordan jeg og Per-Joar Hansen (assistent) vurderer det, kontra hvordan dere vurderer det. Vi ser på forutsetningene og må være realistiske. Min jobb er å vinne fotballkamper. Om vi skulle se på det på den måten, så ville vi ikke vunnet en eneste fotballkamp.

Feil fokus

TV 2s eksperter er bekymret for at landslagssjefen tar tak i feil ting før Sverige-kampen på tirsdag. En kamp som allerede fremstår som en skjebnekamp.

– Først og fremst er det uvanlig at en trener som Lars Lagerbäck gjør dette. Han er vanligvis veldig rolig og konsentrerer seg om de riktige tingene nesten alltid. Dette syns jeg er litt feil fokus, sier Brede Hangeland.

– Hvilken rolle spiller det egentlig hva pressen og opinionen mener om dette laget? Kampen er tapt, og nå er det en enormt viktig kamp mot Sverige på tirsdag. Den kampen kan man ikke tape. Jeg syns det er litt feil bruk av energi å rette pekefingeren mot slike som oss. Det viktige er å bygge opp de guttene i garderoben, og sørge for at man er best mulig rustet til å vinne på tirsdag.

– Det er veldig merkelig at han går inn og leser diverse spillerbørser og artikler som er laget på grunn av kampen. Han så kampen live, og deretter en kamp i opptak, så danner han seg et bilde. Hvis man skal gi en dom rett etter kampen, så kan man godt ha feil i noe av det man mener, men vi begrunner det så godt vi kan. Fotball finnes det ingen fasit, sier Jesper Mathisen.

– Norge tapte fullt fortjent i går. Nå er det nøkkelkampen på tirsdag som gjelder, da bør ikke han bruke tid på spillerbørser, og snakke opp spillere som fikk berettiget kritikk. Håvard Nordtveit gjør en kjempetabbe på Spanias andre mål som gjør at de vinner kampen. I tillegg treffer han på halvparten av pasningene, noen av de er lange pasninger som er vanskelig å treffe på, men ikke fortell meg at alle spillerne spilte til fem på børsen.

– Prøver sikkert å forstå

Haitam Aleesami var en annen av spillerne som fikk kritikk, med blant annet treer på TV 2s børs. I pressesonen etter kampen ble han konfrontert med svake vurderinger av hans innsats.

– Jeg driter fullstendig i spillerbørs og personlige meninger til fotballeksperter. Det eneste jeg bryr meg om er å ta steg med laget. Analysere det som ikke var bra, og hvor vi kunne vært råere. For eksempel målet der vi kunen vært råere i markering, eller sett på det som skjer i forkant. Det er det fotball handler om, sa Aleesami.

– Fotballeksperter skal få lov til på henge spillere ut, det har jeg forståelse for Vi kommer her og gjør et ærlig forsøk. Vi kommer hit for å få med oss et resultat, men blir straffet til slutt.

Lagerbäck fikk også kritikk for byttet av Martin Ødegaard, som var på vei inn i kampen på det tidspunktet, men mener selv at det var et naturlig bytte.

Landslagssjefen sier medietrykket i Norge er omtrent det samme som det var i Sverige.

– Hvis man sammenligner med Island så er det ltit spesielt. I sverige var det slik i alle år, og i Nigeria var det et vodsomt trykk. Det er ingen større forskjell, men på Island jobber de som man gjorde på 60-70-tallet. Man funderer rundt fotball, og forsøker å forstå i alle fall. Det gjør sikkert dere også, men dere har deres oppdragsgivere og skal produsere.

Han er selvsagt ikke uenig i at Spania hadde flest sjanser. Han syns heller ikke at kampbildet var overraskende, men han var skuffet over særlig en del av forsvarsspillet.

– Det jeg ikke trodde vi skulle slippe til så mye på var på dødballsituasjoner. Der har vi vært veldig sterke, men her var vi ikke bra på det i hele tatt.

– Jeg tror han er langt mer skuffet enn han utstråler akkurat nå. Innad må han være mye mer positiv enn det han burde vært, fordi at om et par dager skal man spille en nøkkelkamp mot Sverige. Hadde han sagt at dette var skuffende, så hadde han knust de norske spillerne. Han må være positiv, og tar støyten av en del av de guttene som ikke leverte opp mot det de kan, sier Jesper Mathisen.

Lik TV 2 Sporten på Facebook