Filmet monsterbølgen:

Maribel venter på å bli evakuert fra cruiseskipet

Maribel Reyes er en av mange som fortsatt er om bord i cruiseskipet og venter på å bli evakuert. – Vi ber og håper at dette vil gå bra, sier Reyes.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reyes, som er sikkerhetspersonell om bord på cruiseskipet Viking Sky, forteller om en svært dramatisk ettermiddag og kveld i havet utenfor Hustad i Møre og Romsdal.

Over seks timer etter at skipet sendte ut mayday-signal på grunn av motorproblemer, sitter hun fortsatt fast på skipet og venter på å bli evakuert.

De mange helikoptrene, som flyr i skytteltrafikk mellom cruiseskipet og fastlandet, klarer bare å heise opp én og én passasjer i slengen. Redningsarbeidet tar derfor lang tid.

– Vi venter nå på å bli evakuert, men det tar tid på grunn av helikopterkapasiteten, de høye bølgene og den sterke vinden, sier Reyes til TV 2.

Filmet monsterbølge

Reyes var ikke klar over hvor intens kraft de enorme bølgene hadde, før hun var ute på dekk og filmet med mobilen sin.

Da kom en diger bølge og skylte over både henne og de andre passasjerene og ansatte som sto rundt henne.

– Det var skremmende, sier Reyes.

Videoen hun filmet kan du se øverst i saken.

Reyes har jobbet som sikkerhetspersonell for Viking Ocean Cruises i tre år, men har aldri opplevd noe lignende av scenene som utspant seg i Hustavika i Møre og Romsdal lørdag.

Sikkerhetspersonell, Maribel Reyes, om bord på cruiseskipet Viking Sky, forteller om dramatiske timer når skipet evakueres. Foto: Privat
Sikkerhetspersonell, Maribel Reyes, om bord på cruiseskipet Viking Sky, forteller om dramatiske timer når skipet evakueres. Foto: Privat

– Skummelt

– Vi prøver å holde oss rolige, mens vi venter på mer informasjon. Vi vet ikke hvor lenge vi må vente før vi blir evakuert, sier Ryes.

Hun sitter nå, iført redningsvest, i skipets tredje etasje og ber om at hun og de andre om bord vil bli reddet.

– Selv om det er skummelt, er jeg trygg på at dette kommer til å gå bra, sier hun.

Reyes er gled for at skipets kaptein var rask med å sende ut nødmelding da skipet fikk motorproblemer.

Reyes forteller klokken 21.20 at det er tre slepebåter som sleper skipet og fem helikopter i luften over dem som jobber med redningsarbeidet.

Hun håper det snart er hennes tur til å bli evakuert bort fra cruiseskipet.

Krisestab i tre kommuner

Etter hvert som passasjene i skipet blir evakuert, blir de fraktet til fastlandet og får hjelp i mottaksstedet som er rigget til i Brynhallen.

MOTTAKSSTED: Over 100 frivillige fra Møre og Romsdal Røde Kors er på plass i Fræna for å bistå evakuerte fra Viking Sky.
MOTTAKSSTED: Over 100 frivillige fra Møre og Romsdal Røde Kors er på plass i Fræna for å bistå evakuerte fra Viking Sky.

Varaordfører Jan Arve Dyrnes i Fræna kommune sier at de satte krisestab umiddelbart da de fikk melding om evakueringen av cruiseskipet.

– Ganske raskt fikk vi ordnet mottakssted i Brynhallen. Der har vi helsepersonell, både kommuneoverlege og ambulansemedarbeidere, som tar seg av passasjerene etter hvert som de blir evakuert fra skipet, sier Dyrnes til TV 2.

Varaordføreren i Fræna sier at han aldri har opplevd en så stor redningsaksjon før.

– En alvorlig situasjon

– Dette er et havområde som ikke er bare bare. Men jeg har aldri opplevd en så stor aksjon som denne i dag. Det er en alvorlig situasjon for alle involverte, sier Dyrnes.

Varaordføreren sier at også Røde Kors og sivilforsvaret bistår for å ta vare på de evakuerte i Brynhallen. Mens Heimevernet og sykehusene i Molde og Kristiansund er satt i beredskap.

I tillegg til Fræna har også nabokommunene Molde og Kristiansund satt krisestab.

– Vi bistår passasjerene etter hvert som de kommer i land. Vi forbereder oss på at alle de 1300 om bord skal evakueres, sier Dyrnes.

Når passasjerene blir evakuert fra skipet og sjekket av helsepersonell i Brynhallen, blir de etter hvert fraktet videre og innlosjert på hotell i Molde og Kristiansund.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook