PANGSTART: Her har Robin Quaison akkurat sikret Sverige en drømmestart på EM-kvalifiseringen hjemme mot Romania. 1-0-scoringen kom etter en drøy halvtime.
PANGSTART: Her har Robin Quaison akkurat sikret Sverige en drømmestart på EM-kvalifiseringen hjemme mot Romania. 1-0-scoringen kom etter en drøy halvtime. Foto: Jonathan Nackstrand

Drømmestart for Sverige

Sikret tre poeng foran «spion» Nils Johan Semb på tribunen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sverige - Romania 2-1

Det har ulmet litt i den svenske leiren i forkant av EM-kvalifiseringen. Men da alvoret braket løs på Friends Arena lørdag, tok det ikke lange stunden før Sverige viser at de har skumle planer i Norges kvalifiseringsgruppe.

Etter scoringer av Robin Quaison og Viktor Claesson vant söta bror 2-1 på hjemmebane.

Det var Sveriges landslagssjef fornøyd med.

– Det var viktig. Vi tar tre poeng og det er alltid bra å ha med seg. Deler av kampen er veldig og det er mange gode individuelle prestasjoner. Totalt sett er jeg fornøyd, sier Janne Andersson til TV 2.

Nå venter Norge på Ullevaal kommende tirsdag.

Da møter Andersson en gammel kjenning i Lars Lagerbäck.

– Han har sikkert god kontroll på oss, men det har vi på dem også. Så får vi se. Det er en helt ny kamp, smiler Sveriges landslagssjef til TV 2.

Kaptein Andreas Granqvist ser frem til møtet med Norge.

– Vi har en god følelse, nå skal vi hjem og se Norge mot Spania og se hvordan det går. Norge er et bra lag som er godt organisert. De spiller typisk «Lagerbäck-fotball». Det blir et skikkelig derby, sier Granqvist til TV 2.

– Kommer det til å smelle litt på Ullevaal?

– Det kommer det absolutt til å gjøre når det er et slikt derby. Vi ser frem til den kampen, så får vi se hvem som vinner, gliser han.

Sverige åpnet best

Hjemme mot Romania var nemlig svenskene klart best fra start av.

Selv om ikke allverdens sjanser ble skapt, var det svenskene som hadde initiativet innledningsvis.

​Og etter vel 33 minutter kom 1-0-scoringen, etter at Sverige hadde kommet seg rundt på kanten. Inne i feltet forsøkte Robin Quaison å flikke den videre. Mainz-spilleren fikk tilbake ballen på kort hold og pirket den i mål til 1-0.

Bare sju minutter senere rullet Sverige opp igjen - denne gang fra motsatt side. Et innlegg ble klarert ut igjen i feltet, og der ventet Viktor Claesson som bredsidet inn 2-0 i lengste hjørnet fra 14-15 meter.

Sverige ledet dermed 2-0 til pause, blant annet foran Nils Johan Semb på tribunen. Han ble observert på vei inn på Friends Arena av TV 2s team i Stockholm like før kampstart.

Romania sørget for ny spenning

Til pause virket det hele langt på vei som en ferdig kamp. Sverige ledet komfortabelt 2-0 og de fleste trodde nok at dette skulle bli en transportetappe mot tre poeng.

Men Romania hadde tydelig andre hensikter.

​Etter 55 minutter fikk plutselig en kjempesjanse Razvan Marin på volley fra ti meter, men Romania-spilleren bommet fullstendig.

Det var likevel bare et varsel om hva som var i vente. Tre minutter senere vartet samme Marin opp med en målgivende pasning til Claudiu Keseru som fra kort hold styrte inn reduseringen for Romania.

Romania yppet seg en liten periode etter scoringen, men klarte egentlig aldri å sette inn et voldsomt trykk på Sverige.

I stedet var det svenskene som var nærmere 3-1 enn Romania var utligning.

Til slutt endte det altså med svensk seier - trolig til stor lettelse for den svenske landslagsleiren.​

Trøblete oppkjøring

For selv om Sverige leverte et strålende VM sist sommer, og stemningen foran EM-kvalifiseringen sånn sett burde være på topp, har det ikke helt vært slik i vårt naboland.

Blant annet har Manchester United-profil Victor Lindelöf meldt forfall, ifølge flere svenske medier er det blant annet på grunn av at kompisen John Guidetti ble vraket fra landslagstroppen. Stopperalternativene Andreas Granqvist og Filip Helander slet dessuten med småskader før Romania-kampen, men stilte til start.

Dagen før Romania-kampen ble det dessuten klart at profilen Albin Ekdal måtte stå over oppgjøret.

- Vi håper at han skal være tilbake til Norge-kampen, meldte landslagssjef Janne Andersson på fredagens pressekonferanse.

Lørdagens resultat i Friends Arena betyr uansett at Sverige har fått en drømmestart på EM-kvalifiseringen. Det betyr at tirsdagens oppgjør på Ullevaal kan bli av det svært spennende slaget.