UNDER PRESS: Administerende og ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro.
UNDER PRESS: Administerende og ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro. Foto: Hagen, Fredrik

Aftenposten hardt ut mot VG-redaktør:

– Steiro må ta ansvar selv

Presset mot VGs sjefredaktør Gard Steiro øker. Nå tar Aftenposten og Bergensavisen på lederplass til orde for at dekningen av bekymringsmeldingen knyttet til Trond Giske må få konsekvenser for redaktøren.

Onsdag kveld fortalte TV 2 historien til Sofie, kvinnen som opptrer i den mye omtalte dansevideoen med Ap-politiker Trond Giske.

Hun mener at VG og journalist Lars Joakim Skarvøy med viten og vilje publiserte et helt feil bilde av situasjonen.

Samtidig som VG er i sluttfasen av sin interne granskningsrapport, øker presset på VGs sjefredaktør.

«Granskingen må være grundig og ærlig, og også omfatte de andre feilene i saken som først ble publisert. Den kan bringe frem fakta som ikke er kjent, men slik bildet er før rapporten foreligger, bør saken få konsekvenser også for sjefredaktør Steiro.» , heter det i Aftenpostens leder søndag, som allerede er publisert på nettsidene til avisen.

Aftenposten og VG er begge en del av konsernet Schibsted. TV 2 har vært i kontakt med Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen. Han ønsker ikke å utdype lederartikkelen lørdag kveld.

VGs ansvarlige redaktør deltar ikke selv i den pågående granskingen av saken, som ledes av nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken. Det bekrefter digitalredaktør Ola Stenberg overfor NRK.

– Steiros rolle i arbeidet har kun vært å forklare hva som har skjedd, sier han.

Steiro har selv sagt at det er hans ansvar at saken ble publisert.

– Det er gjort feilvurderinger. Det er min beslutning at saken kom på. Det er en alvorlig feil, så jeg er opptatt av at vi rydder opp og forstår hva som gikk galt, sa han til TV 2 onsdag.

Kritiserer håndteringen

Fredag kunne TV 2 avsløre at Steiro snakket med Sofie i nesten 17 minutter fire timer etter VG-saken ble publisert. Da hadde NRK i mellomtiden publisert en sak der kvinnene avdramatiserte møtet med Giske.

Fem dager etter samtalen fastholdt politisk redaktør Hanne Skartveit fortsatt at Sofie var riktig sitert.

Sofie reagerer på at VG-redaktøren ikke har gjort mer tidligere. Først dagen etter TV 2s avsløring denne uken - 28 dager etter at VG-saken ble publisert - valgte avisen å fjerne det omstridte sitatet.​

Aftenposten peker på at håndteringen av saken i måneden etter er mer alvorlig enn journalistens feil.

«Forutsatt at det som nå er kjent, er dekkende, har Verdens Gang sviktet i den såkalte dansevideo-saken: Reporter Lars Joakim Skarvøy brukte et sitat kvinnen som danset med Trond Giske ikke vedstår seg til å legitimere et oppslag. Dette er alvorlig nok. Langt alvorligere er avisens håndtering av saken i den måneden som har gått etter publiseringen av den første saken.»

Presseveteran: – Tillitskrise

Tidligere redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, mener saken har ført til en tillitskrise.

– Det er ingen tvil om at dette er dette er en tillitskrise. Først og fremst for VG, men det smitter over på norsk journalistikk generelt. Og så er jeg i overbevist om at folk flest også ser all den hederlige journalistikken, sier Stanghelle til TV 2.

– Hvor alvorlig er det at en redaktør har hatt så mye kontakt med kilden mens saken har vært pågående?

KRITISK: Tidligere redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle.
KRITISK: Tidligere redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle. Foto: Ruud, Vidar

– Det er en god egenskap for en redaktør å tro på sine egne journalister. Men det er en like god egenskap å spille djevelens advokat i forhold til den virkeligheten som en sjefsredaktør får presentert fra journalistenes side, sier Stanghelle.

– Hva mener du Steiro burde gjort i denne situasjonen?

– Det er vanskelig å si hva man burde og ikke burde gjort. Det som er underlig er at det har tatt så lang tid før de først beklaget, og at det har tatt så lang tid før de har tatt et oppgjør med dette. I tillegg til at krisehåndteringen til VG så famlende som den har vært.

«Svik»

Bergensavisen skriver i sin leder lørdag at «VG sitt svik må få konsekvenser»:

«Selvsagt må alle sakene granskes av Pressens Faglige Utvalg, uten omsvøp for VGs redaktørers eller avisens interesser. Det er åpenbart at VG-skandalen bør få konsekvenser for flere enn journalisten.»

Har beklaget

VG-redaktør Gard Steiro har beklaget til leserne, Sofie og Trond Giske.

– Dette gjør inntrykk. Jeg er oppriktig lei meg for opplevelsen hun har hatt med VG. Vi har beklaget overfor henne, sa VG-redaktør Gard Steiro til TV 2 onsdag.

​– Hvordan vil du karakterisere jobben VG har gjort?

– Det har skjedd alvorlige feil, og det har vi brukt tid på å forstå. Det gikk gradvis opp for oss hvor dårlig saken hadde vært håndtert. Da vi forstod alvoret, beklaget vi. Men fortsatt så undersøker vi hva som har skjedd, sa Steiro, som i mars ble kåret til årets redaktør av Oslo redaktørforening.

​– Hva mener du med at det har skjedd en alvorlig feil?

– Jeg mener at vi ga et feil bilde av det som skjedde den kvelden, og det er alvorlig. Det etterlatte inntrykket var galt, og Sofies opplevelse av det som skjedde kom ikke til uttrykk i VG sin sak. Det burde den ha gjort.

VG har avslått å stille til intervju om saken fredag og lørdag.

– Vi har dessverre ikke anledning til å svare på noen flere spørsmål før vi er ferdige med vår interne gjennomgang. Vi ønsker å legge frem alt. Når den er klar vil vi besvare spørsmål, skriver Ola Stenberg, digitalredaktør i VG.

Han skriver videre av de «jobber så hurtig vi kan med den gjennomgangen».

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook