Nilsson med svensk maktdemonstrasjon

Stina Nilsson knuste Therese Johaug i spurten og vant 10-kilometeren i Quebec. Mens Ingvild Flugstad Østberg mer eller mindre avgjorde verdenscupen sammenlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se spurten mellom Nilsson og Johaug i vinduet øverst. Bilder med tillatelse fra NRK.

Det ble en kamp mellom Norge og Sverige på lørdagens 10 kilometer i Quebec.

Men Stina Nilsson var sterkest og slo Therese Johaug i spurten. Dermed ble det svensk seier for andre dag på rad.

Johaug har vunnet samtlige distanserenn hun har gått denne sesongen, men seiersrekken stoppet altså lørdag.

– Jeg synes jeg gjorde et veldig bra løp i dag. Jeg er kjempefornøyd med utgangspunktet mitt bak i der, og klarte å holde roen i starten, kom meg opp, i det føret som var her og denne løypen. Så jeg er kjempefornøyd og er med å kjempe helt til «the bitter end». Stina knuste meg ikke sånn i dag som hun gjorde i stafetten i VM i hvert fall, så det er litt artig å se, sier Johaug til NRK.

Men Johaug ble altså ikke kvitt Nilsson denne lørdagen.

– Jeg prøvde så godt jeg kunne hele veien, men det var vanskelig og hun hang som et slips. Hun er i kjempeform og det er utrolig artig å se de stegene hun har tatt på distanse, sier Johaug.

– Ting kan snu fort

Ingvild Flugstad Østberg ble nummer tre 1,5 sekunder bak svensken. Dermed avgjorde Østberg mer eller mindre verdenscupen sammenlagt, da Natalja Neprjajeva endte over minuttet bak Østberg.

– Jeg skal holde tungen rett i munnen til jeg står her i morgen og prater med dere, og forhåpentligvis fremdeles har på meg denne her, sier Østberg til NRK og viser frem ledertrøyen.

Men seieren ønsker hun ikke å ta på forskudd.

– Jeg har vært med på nok skirenn og nok tourer og sånt før til å vite at ting kan snu fort, men jeg hadde en god dag i dag, og det irriterer meg litt at jeg ikke gjorde det bedre helt på slutten der. Jeg er veldig fornøyd med tredjeplass, men jeg følte liksom at jeg hadde kroppen til å kjempe helt inn på oppløpet der, men de to andre var litt sterkere, sier Østberg.

Østberg i tet

Det var et isete underlag for løperne i Quebec, men farten var høy fra starten av.

Etter 4,9 kilometer hadde det dannet seg en gruppe på fem i teten, med Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug i front. Med seg hadde de svenskene Stina Nilsson og Maja Dahlqvist. Frida Karlsson falt av.

Etter hvert klarte Østberg og Johaug å danne en luke på 3,1 sekunder ned til Nilsson etter passerte 5,7 kilometer.

Østberg i rute i sammendraget

For Østbergs hovedkonkurrent i verdenscup-sammendraget, Neprjajeva, så det fort vanskelig ut. Ved 5,7 kilometer lå russeren over et halvt minutt bak Østberg. Dermed hadde hun gode muligheter til å riste av seg Neprjajeva i sammendraget, i hvert fall om farten holdt, noe den gjorde.

I forkant av lørdagens konkurranse lå Østberg 113 poeng foran Neprjajeva i sammendraget.

Norge og Sverige i tet - svensk seier

Nilsson tok innpå Østberg og Johaug igjen, og det ble en trio i tet ved 8,2-passeringen. Nærmeste til trioen var Ebba Andersson, Krista Pärmäkoski og Maja Dahlqvist, som lå 20 sekunder bak dem.

Med én kilometer igjen var det fremdeles samme trio i tet og svenske Nilsson utfordret Johaug og Østberg. Johaug rykket noe i fra, men både Nilsson og Østberg hang på.

Inn på oppløpet ble det spurt og der var falt Østberg helt av. Nilsson var sterkest og slo Johaug.