STAVANGER-VM?: Lørdag ble det klart at Stavanger blir Norges søknadsby til sjakk-VM i 2020. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STAVANGER-VM?: Lørdag ble det klart at Stavanger blir Norges søknadsby til sjakk-VM i 2020. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje

Stavanger kan få Carlsens neste VM-kamp: – Et ikonisk spillested

Særlig én ting ble avgjørende for at Stavanger blir Norges søknadsby til sjakk-VM 2020.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stavanger blir Norges søknadsby for sjakk-VM 2020. Det informerte Norges sjakkforbund lørdag.

Den endelige avgjørelsen om hvor VM skal spilles kommer trolig ikke før i august.

– Stavanger hadde den beste søknaden. Nå var det slik at vi fikk fire veldig gode søknader. Kragerø hadde en god søknad, de hadde vi veldig fin dialog med. Etter hvert kom også Oslo og Bærum på banen med veldig gode søknader. De hadde forberedt seg godt, både på lokaler, på pengearbeid, samarbeid med kommunene og så videre. Men så gikk vi og så på Stavangers søknad. Der var alt på plass. Tipp topp, forklarer generalsekretær i sjakkforbundet, Geir Nesheim.

Et ikonisk spillested

Norway Chess sto bak søknaden til Stavanger, som har lang erfaring med å arrangere store sjakkturneringer. Nesheim forteller også at kommunen med ordfører og varaordfører sto i spissen.

– Vi har sett at de brenne for å få dette til, sier Nesheim.

Flere fra næringslivet i Stavanger har også ytret at de ønsker å bidra.

– Vår partner i sjakk-VM-prosessen videre, blir Stavanger og miljøet der. Så var det en faktor som ble veldig utslagsgivende og det var at Stavanger hadde, det vi ønsker å kalle et ikonisk spillested, det er jo Stavanger konserthus. Det står klart, er reservert og blir spillelokale, når, har jeg lyst til å si, sjakk-VM kommer til Norge i 2020, konkluderer Nesheim.

Carlsen er positiv

Videre i prosessen ønsker sjakkforbundet et møte med regjeringen, noe de håper å lykkes med. Etter et eventuelt møte med staten om hva de kan bidra med, skal det gjøres klar en søknad.

– Så blir det spennende å se hvem andre som søker. Vi har hørt om Østerrike, vi har hørt om noen andre land. Så det blir helt sikkert mange, gode søknader. Så dette blir veldig spennende, sier Nesheim.

At verdensmesteren er norsk, tror ikke generalsekretæren blir avgjørende for avgjørelsen.

– Det er nesten motsatt at hvis verdensmesteren spiller på hjemmebane, så må han gi ifra seg litt av premiefondet, fordi han får en liten fordel. Men jeg tror nok arrangørene har lyst å se hva Norge kan få ut av et mesterskap i hjemlandet til mesteren.

Magnus Carlsen selv har ytret til forbundet at han ville likt å spille i hjemlandet.

– Det har vi fått høre fra hans miljø. Vi har snakket med flere rundt Magnus Carlsen og vi har latt oss fortelle at det synes han er spennende.

Stavanger: – En støtte som er unison

– Vi er utrolig glad for at vi fikk denne tilliten, fordi at vi har jo jobbet hardt og lenge for å få dette til. Og vi er veldig glad for at Norges sjakkforbund har valgt oss og har tillit til at vi sammen skal få dette til Stavanger, sier styreleder i Altibox Norway Chess, Kjell Madland.

Han forteller at støtten fra næringslivet har vært avgjørende i søknadsprosessen. Det er anslått at VM vil koste Stavanger rundt 50 millioner kroner, og det kommer til å bli et spleiselag for å få det til.

– Det er helt nødvendig, for det er nå den store jobben begynner for å klare å få på plass dette. Da er vi helt avhengig av både at kommunen og næringslivet og regionen på alle vis stiller opp, og er positive til dette. Vi opplever at det er en støtte som er unison og det er vi veldig glad for, sier Madland.

– Enormt stort

Å få arrangere sjakk-VM er ikke småtterier og nå håper Madland at Norge til slutt blir vinneren av søknadsprosessen.

– Det er en voldsomt stor begivenhet. Det er kanskje verdens største sport dette, sjakk. Og det at det skal foregå i Norge er veldig, veldig stort og vil bli historisk. Jeg tenker at det er veldig få ting som kan overgå å få et sånt mesterskap til Stavanger og til Norge.