STENGTE VEIER: Kraftig vind skaper problemer på flere fjelloverganger i Norge. Her fra Filefjell og Hemsedal.
STENGTE VEIER: Kraftig vind skaper problemer på flere fjelloverganger i Norge. Her fra Filefjell og Hemsedal. Foto: Statens Vegvesen

uværet herjer i store deler av norge:

– Sjeldent mange veier som er stengt

I Nordland er det ventet opp mot 100 millimeter nedbør, og i Sør-Norge er det stengte fjelloverganger og kaos på veiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uværet som var meldt i helgen har for alvor begynt. Fredag herjet stormen på Vestlandet, men lørdag er det Trøndelag og Nordland fylke som er mest utsatt for storm og kraftige vindkast.

– Deler av Lofoten og Nordland kommer til å merke stormen godt, og på utsatte plasser vil vinden komme opp i storm styrke, sier meteorolog i StormGeo, Stig-Arild Fagerli.

100 millimeter nedbør

I tillegg til vind opp mot storm styrke er det også ventet ekstreme mengder nedbør i Nordland.

– I løpet av en 24-timers periode fra i ettermiddag til søndag kan vi få opp mot 100 millimeter nedbør, sier meteorologen.

Operasjonsleder i Nordland politidistrikt, Mari Lillestø, sier til TV 2 at det er forholdsvis rolig i distriktet, men at brua mellom vest- og øst-Lofoten er stengt på grunn av vind.

– I Rana har to biler frontkollidert og en tredje kjørte inn i ulykken. Totalt fem personer er involvert i ulykken. Alle er ved bevissthet, og det er store materielle skader på kjøretøy, sier Lillestø.

Ulykken skyldes dårlig sikt.

På Vestlandet og i Sør-Norge skaper vinden store problemer for fjellovergangene, og en rekke veier er stengt.

Trafikkoperatør for veitrafikksentralen region Vest, Ketil Mollvær, sier til TV 2 at det er sjeldent mange veier som er stengt.

Trøblete over fjellet

Over Filefjell er det styrt trafikkavvikling, en annen form for kolonnekjøring hvor man kjøre med flere biler. Ifølge Mollvær er dette for å ha kontroll på bilene.

– Det er denne strekningen folk må kjøre om de skal komme seg over fjellet, sier han.

Videre opplyser trafikkoperatøren at både Vikafjellet, Strynefjellet og Hardangervidda er stengt. Vurderinger tas fortløpende i løpet av dagen om hvorvidt de åpnes.

På Europavei 134 over Haukeli er det kolonnekjøring.

– Det er trøblete å komme seg over fjellet, og det er ingen plasser hvor du kan kjøre rolig da vinden er veldig kraftig, sier meteorolog Stig-Arild Fagerli.

Kraftige vindkast

Ifølge meteorologen vil vinden minske litt på Vestlandet ut over dagen, og forholdene over fjellet bør være litt bedre mot kvelden. Men Fagerli opplyser at det vil være restriksjoner gjennom hele dagen.

I Sør- og Øst-Norge ligger man i le hele veien. Her vil det ikke bli spesielt høye temperaturer, men været vil være vesentlig bedre enn store deler av resten av landet.

– Det eneste som kan skape problemer er at vi kan få en del vindkast. Kombinasjonen av blå himmel og kraftig vind i fjellene gjør at det kan slå ned i lavlandet bak fjellene, sier meteorologen.

Strømløs

På Sunnmøre er det flere ferjer- og hurtigbåtavganger som er innstilt på grunn av uværet. Vegtrafikksentralen for Midt-Norge opplyser også at flere veier og fjelloverganger er stengt.

Det skriver Sunnmørsposten.

Flere har også mistet strømmen som følger av uværet. Mørenett sier til avisen at de har funnet flere feil, men at de tror de fleste kan få strømmen tilbake før klokken 15.

VM avlyst

VM i Skreifiske i Svolvær er avlyst på grunn av høye bølger og mye vind. Uværet ventes å fortsette utover kvelden.

Arrangørene begrunner avlysningen med at de er bekymret for sikkerheten til deltakerne på grunn av mye vind og regn.

– Det gjør vi sammen med politiet og kystvakta, og de båtene vi har snakket med. På grunn av høye bølger på 4–5 meter og 12–18 sekundmeter med vind, sier Sten Ståle Sortland Vågan båt- og sjøfiskeforening til Lofotposten.

Meteorologene har sendt ut oransje farevarsel om høy vannstand i området, og folk anbefales å holde avstand til vannet i strandsonen.

(©NTB/TV 2)