– De forventer at det skal bli lett, og at de skal knuse oss

Martin Ødegaard advarer spesielt mot én spiller før Norge åpner EM-kvalifiseringen borte mot Spania.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Spania-Norge på TV 2 og tv2sumo.no fra kl. 20.10.

I kveld kan Martin Ødegaard for alvor presentere seg for det spanske publikummet.

Men oppgaven er formidabel: Et spansk landslag, med mye å bevise etter sommerens VM-fadese, på mektige Mestalla, og med noen av verdens mest talentfulle spillere i startoppstillingen.

Ødegaard er ikke i tvil om hva som forventes i og rundt det spanske landslaget foran kampen mot Norge:

– Jeg tror de tenker at de skal kjøre over oss. Det er en stor forventning at det skal bli lett, og at de skal knuse oss, sier Martin Ødegaard.

Hjelpsom Ramos
​Han er kanskje den eneste spilleren på det norske laget som det spanske fotballpublikummet har noen kjennskap til. Og Ødegaard - som aldri har startet en tellende kamp under Lars Lagerbäck - har kommet stadig nærmere en startplass:

GODT HUMØR: Martin Ødegaard sammen med Omar Elabdellaoui på landslagstrening.
GODT HUMØR: Martin Ødegaard sammen med Omar Elabdellaoui på landslagstrening. Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB Scanpix

I de siste to kampene har han fått henholdsvis 33 og 45 minutter på banen. Om han slipper til i kveld, er det i troen på at det er fullt mulig å skape problemer også for et av verdens beste landslag.

– Det er fantastiske spillere, alle sammen, og Sergio Ramos er den beste forsvarsspilleren i verden. Men det er mulig å skape problemer for dem. De er ikke umenneskelige spillere, sier Ødegaard.

Han kjenner spanjolene bedre enn de fleste, etter å ha trent regelmessig med både Sergio Ramos, Alvaro Morata og Marco Asensio - tre spillere som alle kan være i den spanske startoppstillingen i kveld.

Sergio Ramos var også en av de første han hilste på da han fikk en omvisning på treningsanlegget til Real Madrid som 16-åring.

– Hvordan er han som type?

– Han er en leder. Når han tar ordet, så lytter man. Han går foran og viser hvordan ting skal gjøres. Han er snill, og har alltid vært veldig hjelpsom med meg. Det er alltid mulig å prate med ham og få tips og råd. Sånn sett er han veldig fin.

– Hva slags tips og råd har du fått?

– Helt enkle ting på treninger. Jeg har fått hjelp til å forstå ting og forstå øvelser, for eksempel.

– Har han to forskjellige personligheter, én på og én utenfor banen?

– Det er mange som er helt forskjellige på og utenfor banen i Spania. Man merker at når de er på banen, så er det krig. Sånn er det for spillerne her nede. På banen handler det bare om én ting: Å vinne. Da gjør man alt man kan, og enda litt til, for å oppnå det. Det kjennetegner ham og andre i spansk fotball, sier Ødegaard.

– Han er farlig fra alle posisjoner
Det er et ganske nytt og urutinert spansk lag som møter Norge, der sportsavisa Marca har spekulert i om en ellever med vrakede spillere ville vært sterkere enn de 11 landslagssjef Luis Enrique sender på banen i kveld.

Slik så den opprinnelige «vraket»-elleveren ut (Saúl Ñíguez er senere blitt hentet inn i troppen):

Iker Casillas (Porto) – César Azpilicueta (Chelsea), Marc Bartra (Betis), Nacho (Real Madrid), Marcos Alonso (Chelsea) – Koke (Atlético Madrid), Saúl Ñíguez (Atlético Madrid), Thiago Alcântara (Bayern München), Isco (Real Madrid) – Paco Alcácer (Borussia Dortmund), Borja Iglesias (Espanyol).

Martin Ødegaard humrer litt av lista med spillere som ikke nådde opp.

– Spillerne de ikke har valgt å ha med viser hvor mye kvalitet som er der. Mange kan stusse over det, men de har mye å velge mellom. De som kommer er fantastiske spillere, selv om ikke alle er så kjente i Norge. Men det er kanskje noen fravær som kunne gjort det enda vanskeligere for oss, medgir han.

En som derimot er på plass er som nevnt Marco Asensio, en spiller Ødegaard er full av beundring for.

– Jeg har trent med ham nesten hver dag i ett år, i hvert fall. Han er veldig kjapp, kvikk, bra til å drible og et bra skudd. Han kan skape problemer for alle lag. Det kan skje noe fra alle posisjoner, uansett hvor han er på banen. Han er farlig. Der er det viktig å være på tå hev, altså, advarer Ødegaard. ​