RAPPORT: Spesialetterforsker har nylig levert sin rapport der vi kanskje får svar på hvorvidt Russland var innblandet i den amerikanske valgkampen.
RAPPORT: Spesialetterforsker har nylig levert sin rapport der vi kanskje får svar på hvorvidt Russland var innblandet i den amerikanske valgkampen. Foto: NTB Scanpix
Kommentar

«Heksejakten» er langt fra over

Det er fullt mulig at Donald Trump ikke har begått alvorlige forbrytelser. Men det er ingen tvil om at han har oppført seg som om han har noe å skjule.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et år og ti måneder har gått siden spesialetterforsker Robert Mueller fikk oppdraget med å undersøke om Trump-kampanjen samarbeidet med Russland for å påvirke presidentvalget i 2016.

Det er lang tid. Etterforskningen har ført til at minst 200 andre og relaterte lovbrudd er avdekket. Flere titalls personer er siktet. Noen av dem også dømt.

USA er mer politisk splittet enn på mange tiår. Så hva vet vi?

Vi vet at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016 til fordel for Donald Trump. Vi vet at det var kontakt mellom russerne og minst 16 av Trumps nærmeste medarbeidere – kontakt noen av dem har benektet og løyet om.

Og vi vet at Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey på grunn av Russlandetterforskningen. Det har han selv sagt i et intervju med TV-kanalen NBC, samt til Russlands utenriksminister.

Justisminister William Barr vurderer nå rapporten, og velger hvor mye av innholdet som skal gå videre til kongressen. Demokratene i kongressen raser i frykt for at vesentlig informasjon blir holdt tilbake.

Demokratenes leder i senatet advarer også justisminister Barr mot å dele rapportens innhold med sjefen sin, president Trump, før kongressen får sin rapport.

Justisministeren melder at kongressen kanskje allerede i løpet av de neste par dagene vil få kjennskap til hovedkonklusjonene til spesialetterforsker Robert Mueller.

Det blir ikke tatt ut flere tiltaler i denne omgang. Kanskje aldri. Det vet vi ikke. Men om rapporten konkluderer med at presidenten har brutt loven, kan han bli stilt til ansvar for dette etter at han går av.

Er konklusjonen at presidenten brøt loven da han sparket Comey, kan han bli stilt for riksrett. Det er opp til demokratene i representantenes hus. Washington DC lekker som en sil. Nær sagt alle offentlige etater lekker, men spesialetterforskerens kontor har vært så å si vanntett.

Når politikere og byråkrater nå får kjennskap til rapportens innhold, vil det sive ut til offentligheten. I snart to år har president Trump kalt dette en politisk og ulovlig heksejakt.

Så hva gjør stor-tvitrer Trump hvis Mueller-rapporten frikjenner ham? Får vi da høre at Robert Mueller er en fantastisk mann som har gjort en aldeles forrykende innsats? Kanskje. Men mistanken om at Trump har kalt etterforskningen en heksejakt fordi han visste at alvorlige forbrytelser ville bli avdekket, er der fortsatt.

Donald Trump har avvist alle beskyldninger om at han og hans medarbeidere har samarbeidet med russerne. Spørsmålene som da blir stilt er hvorfor han ikke har latt spesialetterforskeren gjennomføre jobben uten selv å gå til daglige angrep på etterforskningen.

Mange av Trumps politiske motstandere har beskyldt ham for å kalle etterforskningen en heksejakt hundre-, hvis ikke tusenvis av ganger, for å gjøre amerikanerne numne. Slik at presidentens tilhengere skulle bli immune mot konklusjonene av rapporten.

Det er fullt mulig at Donald Trump ikke har begått alvorlige forbrytelser. Men det er ingen tvil om at han har oppført seg som om han har noe å skjule. Denne «heksejakten» er uansett ikke over.

I ukene som kommer, vil vi kanskje få svar på de viktigste spørsmålene. Men det kan også gå lenger tid. Det kan ta måneder og år før vi får full kjennskap til Muellers konklusjoner. Det er altså ingen grunn til å holde pusten. Men at dette blir stående som et av de historiske øyeblikkene i Trumps presidentperiode, er det ingen tvil om.