BLÅST AV: Flere tak på Vestlandet har blitt revet vekk av vinden som herjer på kysten.
BLÅST AV: Flere tak på Vestlandet har blitt revet vekk av vinden som herjer på kysten. Foto: Sofie skarholt ottesen/Hanna Dåvøy Rørtveit.

Nå er stormen her: – Det verste har så vidt begynt

Uværet som er ventet i helga har allerede satt sine spor, og verre blir det. – Det er i gang, men ikke truffet ordentlig ennå, sier meteorolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Uværet er i gang. Det ligger et stormsenter utenfor Island som gjør at vi vil få storm flere steder. Det blir merkbart et døgn til før uværet treffer ordentlig på søndag, sier Marianne Aabrekk, meteorolog ved StormGeo.

Fra Stad og helt nordover opp mot Nordland vil det blåse opp mot storm lokale steder.

– Det er allerede kommet mye nedbør, og det blåser storm enkelte steder i helt fra Stad til Nordland. Ellers er det generell sterk kuling på vestlandet, forteller meteorologen.

I tillegg til vinden burde de Vestlandet og Nordland forberede seg på torden og nedbør.

– Det er en veldig våt dag. Det vil komme 30-50 millimeter med nedbør, pluss at det er fare for torden. Det er ingen vårstemning dette, mer november enn mars, sier meteorologen.

Veitrafikksentralen i beredskap

Uværet som har begynt fredag kveld har gjort at veitrafikksentralen setter flere av mannskapene i beredskap.

– Det er kolonneberedskap på de fleste fjellovergangene. Været har forverret seg ut over kvelden, og vi ser at det blåser bra nå. Vi får se hvordan det blir, enn så lenge har vi beredskap. Folk må følge med på oppdateringene, sier Ronny Sleire, trafikkoperatør i Veitrafikksentralen vest.

På Hemsedal, Haukelifjell og Hardangervidda er alle fjellovergangene satt i beredskap hvor kolonnekjøring kan innføres på kort varsel.

I Nordland er fergesambandet Bodø- Moskenes innstilt.

– Fare for flyvende gjenstander

Det har vært flere ulykker fredag kveld på grunn av været. Vest politidistrikt twittret fredag kveld at et tak på et naust hadde blåst av og vinden ga fare for flyvende gjenstander.

I samme distrikt gikk det et steinras over en vei. Ingen kom til skade, men en bil kjørte rett inn i raset.

I Volda kommune i Møre og Romsdal blåste deler av et ungdommssskoletak av.