Klæbo til topps – økte ledelsen til Bolsjunov

Johannes Høsflot Klæbo (22) vant sprinten i Québec, og tok verdifulle verdenscuppoeng på rivalen Aleksandr Bolsjunov (22).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se video med tillatelse fra NRK i vinduet øverst!

Før det første rennet i minitouren i Canada hadde Klæbo en ledelse på fattige 14 poeng til Bolsjunov.

Etter dagens sprintseier har trønderen 24 poeng å gå på, takket være hjelp fra lagkamerat Sindre Bjørnestad Skar.

Bolsjunov så ut til å gå mot en tredjeplass bak Klæbo og Federico Pellegrino, men Skar snek seg foran russeren – en avgjørelse som ble tatt etter målfoto.

Det var forskjellen på tre poeng.

– Jeg var skikkelig motivert i finalen. Det viktigste var å slå Bolsjunov. De siste 30 meterne var det eneste jeg tenkte på å ta litt poeng på ham, sier Skar til NRK.

Klæbo takker lagkameraten for hjelpen.

– Sindre gjorde en fantastisk jobb. Jeg fikk det som jeg ville, slår sprintverdensmesteren fast overfor statskanalen.

– Det dømmes ofte på etternavnet

Det taktiske spillet startet allerede før finalene. Bolsjunov valgte overraskende å gå i den første kvartfinalen, sammen med prologvinner Klæbo og supersprinteren Federico Pellegrino.

Russeren kom på tredjeplass i heatet, men tiden holdt til semifinaleplass etter at han hadde satt et voldsomt tempo fra start.

I semifinalen gikk Klæbo og Bolsjunov i hvert sitt heat, og begge tok seg videre. Bolsjunovs tid hadde uansett holdt til finalebillett, men russeren gjorde en manøver på oppløpet som får TV 2s langrennekspert til å reagere.

Russeren gikk inn i svenske Johan Häggströms spor, og knep andreplassen da Häggström mistet balansen. Da hadde han allerede et gult kort.

– Jeg mener han skulle hatt gult kort, og dermed hadde han hatt to gule kort. Han skulle også hatt gult kort for obstruksjon mot Emil Iversen i Holmenkollen på den innlagte spurten, så han har sluppet billig unna i de siste rennene, sier Petter Soleng Skinstad.

– Det er i langrenn som i hopp: Det dømmes ofte på etternavnet. Når det skal sies, så har også Johannes Høsflot Klæbo vært i nesten-ulykker denne sesongen. Alle andre enn nordmenn mener det dømmes til fordel for Norge, påpeker han videre.

Avsluttes med distanserenn

Lørdag er det klassisk fellesstart over 15 kilometer på programmet i Québec, mens minitouren avsluttes med 15 kilometer jaktstart i fristil. Sammenlagtvinneren av touren får 200 verdenscuppoeng.

Skinstad spår en nervepirrende avslutning.

– Det blir fryktelig spennende. Vi ser at Klæbo leverer under press når han må vinne, men Aleksandr Bolsjunov var rett bak og er tydeligvis i god form. Det blir et rotterace, og blir det så løst og vanskelig resten av helgen, kan det bli vanskelig å holde følge når de kapasitetssterke setter fart, sier Skinstad.

– Klæbo har gått litt dårligere distanserenn enn tidligere sesongen, så han må virkelig ta seg sammen. Magefølelsen sier Klæbo, rett og slett fordi han pleier å ha evnen til å gjøre renn til sin fordel, slik Petter Northug også hadde. Han er en type det er trygt å sette penger på når seieren skal avgjøres, fortsetter han.