høygravid kvinne jaget og spyttet på:

Politiet etterlyser sentralt vitne

VITNER: Politiet ønsker å komme i kontakt med blant annet denne kvinnen etter en hendelse de etterforsker som hatkriminalitet på Grønland i Oslo. Av hensyn til personvern har Åsted Norge sladdet personenes ansikt siden de etterlyses som vitner i saken.
VITNER: Politiet ønsker å komme i kontakt med blant annet denne kvinnen etter en hendelse de etterforsker som hatkriminalitet på Grønland i Oslo. Av hensyn til personvern har Åsted Norge sladdet personenes ansikt siden de etterlyses som vitner i saken. Foto: Overvåkningsvideo/ politiet
ÅSTED NORGE (TV 2): Hvem angrep en høygravid kvinne som nettopp hadde levert sin lille sønn i barnehagen? Politiet ønsker tips som kan identifisere både vitner som hjalp fornærmede – og det som blir beskrevet som gjerningspersonen.

Onsdag 27. februar ble en ung kvinne utsatt for en svært ubehagelig opplevelse.

– Mellom klokken 09.45 og 09.50 på Grønland i Oslo ble en norsk kvinne i 20-årene med somalisk opphav utsatt for rasistiske ytringer og spyttet på, sier politiførstebetjent Monica Lillebakken til Åsted Norge.

Lillebakken leder gruppen som etterforsker Hatkriminalitet i Oslo politidistrikt.

Hatkriminalitet omfatter diskriminerende og hatefulle ytringer, ulike lovbrudd som helt eller delvis er motivert av fornærmedes hudfarge, nasjonale eller etniske opprinnelse, religion, livssyn, homofile orientering eller nedsatte funksjonsevne.

Se Åsted Norge på TV 2 hver mandag klokken 21.40 og på TV 2 Sumo når du vil.

Hatkriminalitet er blant de høyest prioriterte områdene for politiet og påtalemyndighet. Riksadvokaten gir hvert år ut en liste over hva som skal prioriteres høyest, og hatkriminalitet er på denne listen sammen med blant annet drap, alvorlige narkotikaforbytelser og voldekter.

Gravid i sjette måned

Kvinnen hadde nettopp levert sønnen sin i barnehagen og var på vei til studiestedet sitt i Oslo da hun nærmest ble angrepet av en kvinne i 30-årene i krysset mellom Lakkegata og Breigata.

– Det ble blant annet ropt at hun skal komme seg tilbake dit hun kommer fra. Kvinnen ble så skremt at hun forsøkte å løpe fra stedet. Gjerningskvinnen løp etter henne, og fornærmede falt etter å ha løpt 5-10 meter. Hun er gravid i sjette måned, og har vært innlagt på sykehus i en uke etter hendelsen med bakgrunn i komplikasjoner som oppstod i forbindelse med hendelsen, sier Monica Lillebakken.

Nå har det gått fire uker, og politiet ber om publikum sin hjelp til å komme i kontakt med to vitner.

– Vitnene beskrives av fornærmede som en voksen dame i 40-50-årene med lyst hår. Det andre vitnet er en mann med en liten brun hund. Begge to grep inn i hendelsen og fikk dyttet mistenkte bort, og hjalp fornærmede etter hendelsen. Politiet ønsker at disse to vitnene melder seg til politiet, sier Monica Lillebakken.

Leter etter kvinne

Politiet er særlig interessert i å komme i kontakt med en tredje person som var i nærheten av åstedet.

– Fornærmede har beskrevet gjerningspersonen som en kvinne i 30-årene, lys hudfarge, omtrent 170 cm høy, kort mørkt hår, normal kroppsbygning. Hun var iført store lyse klær, og snakket østlandsdialekt.

Fire uker etter hendelsen går det etter forholdene bra med 24-åringen og barnet i magen.

Politiet etterforsker saken som hatkriminalitet.

– Det at man ikke skal kunne gå trygt på åpen gate på et offentlig sted, midt på formiddagen med bakgrunn i hvem man er og hvor man kommer fra, det er saker som politiet tar på alvor og det er et demokratisk problem hvis vi ikke gjør noe med sånne type saker, sier politiførstebetjent Monica Lillebakken.​

622 hatsaker anmeldt i fjor

Politiets Strasak-rapport over anmeldt kriminalitet og politiets straffesaksbehandling viser at det ble anmeldt 622 tilfeller av hatmotivert kriminalitet i 2018. Antallet anmeldelser har økt med 13,7 prosent fra 2017 til 2018. 40 prosent av sakene er i Oslo.

Hatmotivert kriminalitet har de siste årene fått økt offentlig oppmerksomhet, nasjonalt og internasjonalt. Den er ifølge politiet alvorlig både for dem som rammes direkte og for de den rammer indirekte ved at den skaper frykt.

Hatmotivert kriminalitet knyttes til ulike typer lovbrudd. De fleste anmeldelsene dreier seg om vold. Andre lovbrudd kan være hatefulle ytringer, hensynsløs adferd, krenkelse av privatlivets fred og diskriminering.

I 2018 ble det registret 699 hatmotiv i de 622 anmeldelsene.

Rase/etnisk tilhørighet var registrert som motiv i 73 prosent av anmeldelsene, mens religion var registrert i 18 prosent. Antall anmeldelser der motiv skal være hat mot seksuell legning har økt jevnt siden 2014 og utgjorde 92 saker i 2018.

Det har også vært en økning i antall anmeldelser der hatmotivet skal være nedsatt funksjonsevne. Antallet saker med dette motivet økte sterkt fra 2016 til 2017 og ytterligere i 2018. Med 24 anmeldelser er det likevel en liten gruppe saker. Antisemittisme ble lagt til som eget motiv 18. april 2018, og i 2018 ble det registrert 15 anmeldelser med dette motivet.

Politiet etterlyser disse to vitnene etter hendelsen på Grønland i Oslo. Vitnene skal ha hjulpet fornærmede. Foto: Overvåkningsvideo/ politiet
Politiet etterlyser disse to vitnene etter hendelsen på Grønland i Oslo. Vitnene skal ha hjulpet fornærmede. Foto: Overvåkningsvideo/ politiet

ÅSTED NORGE

Tips oss!

 Har du tips hører vi gjerne fra deg!

 Ta kontakt med oss på e-post eller ring 22 38 98 98!

 Besøk også Facebook-sidene våre!

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook