ØKONOMI-EKSPERT: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand tror mange synes det er ubehagelig å snakke med partneren om økonomi.
ØKONOMI-EKSPERT: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand tror mange synes det er ubehagelig å snakke med partneren om økonomi. Foto: Danske Bank / Sturlason

Advarer samboere: – Kan sitte igjen med ingenting

Nesten hver femte nordmann mellom 16-79 år lever som samboer. Men av disse er det svært få som er forberedt på et brudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den dagen du flytter sammen med kjæresten, ofrer du ikke mange tanker på at forholdet en dag kan ta slutt.

Det er selvfølgelig heller ikke det du skal tenke mest på. Samtidig gjør du lurt i å være litt forberedt, i tilfellet det en gang skulle skje.

Dersom dere ikke har noen avtale for hvordan eiendeler og verdier skal fordeles ved et brudd, kan det nemlig gå hardt ut over den ene parten i forholdet.

– Ta økonomi-praten

Den tryggeste måten å forhindre at den ene blir sittende igjen som den økonomiske taperen ved et samlivsbrudd, er å skrive en samboerkontrakt.

– Alle samboere bør ha en samboerkontrakt. Det skaper også rom i forholdet for å snakke om økonomi og økonomiske prioriteringer. Det beste er å tegne det med en gang man flytter sammen, men det er aldri for sent, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank.

Når alt er rosenrødt og man flytter sammen i forelskelse, kan det være vanskelig å se for seg et uvennskap ved et eventuelt brudd. Sannsynligvis er det også mange som ikke tenker over de eventuelle økonomiske konsekvensene et brudd kan gi.

– Mange syns nok det er ubehagelig å snakke om økonomi med sin partner. Og nettopp derfor er samboerkontrakt så viktig, for det blir neppe enklere å prate om økonomi ved et brudd. Særlig hvis man er blitt uvenner, sier Tvetenstrand, og gir et eksempel på hvordan konflikter kan oppstå.

– Om en part kjøper en dyr sofa og den andre betaler ferien til tilsvarende beløp, kan det føles urettferdig om den ene får med sofaen, og den andre ikke sitter igjen med noe.

Hvem bør tegne kontrakt?

Alle samboere bør altså ha en avtale, men for noen er det enda viktigere enn for andre. Særlig hvis den ene parten går inn i samboerskapet med betydelig mer egenkapital i felles kjøpt bolig, er det viktig å sikre egenkapitalen i en samboerkontrakt.

– Slik er man sikker på å få egenkapitalen med ut av samboerskapet ved et eventuelt brudd. Dette kan også løses ved å tinglyse ulik eierbrøk i boligen, eller ha separate lån i henhold til hvor mye egenkapital man går inn med, sier Tvetenstrand.

Det er også viktig med samboerkontrakt dersom den ene har betydelig høyere inntekt enn den andre, og betjener en større andel av gjeld og løpende utgifter. Da bør du regulere hvordan dette skal spille inn ved et eventuelt brudd.

– Dersom den ene parten har barn, kan det være ekstra fornuftig å sikre deg. Du vil ikke at et brudd skal gå utover barna, sier forbrukerøkonomen.

Du skal også være påpasselig hvis du flytter inn hos en som eier bolig, uten at du selv blir medeier.

– Her må du sørge for at du ikke betaler ned på de daglige utgiftene, og kanskje også den andre partens lån, uten at det gir deg noen verdi over tid.

Åtte av ti har ikke kontrakt

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at rundt 18 prosent av alle nordmenn mellom 16 og 79 år lever som samboere.

I en undersøkelse utført av YouGov på vegne av Danske Bank, svarer 77 prosent av norske samboere at de ikke har laget noen samboerkontrakt.

– Det finnes mange eksempler på særlig kvinner som har flyttet inn hos samboer uten å ha kjøpt seg inn i boligen eller skrevet en samboerkontrakt. Etter flere års samboerskap, hvor man har betalt daglige utgifter, kjøpt pyntegjenstander og i prinsippet vært med på å nedbetale samboerens gjeld, kan man risikere å stå helt på bar bakke ved et brudd, advarer Tvetenstrand.

Man kan da havne i en situasjon hvor man ikke har noen verdier eller opparbeidet egenkapital.

– Det kan være tøft. Boligmarkedet har utviklet seg, og det kreves kanskje enda mer egenkapital nå.

– Man vil ikke si «det der er mitt»

En som nylig har tegnet en samboerkontrakt, er Martine Hertzberg (29). Kjæresten flyttet inn i hennes leilighet i Oslo i februar, og paret skrev samboerkontrakt samme uke.

Martine Hertzberg (29) har nylig tegnet samboerkontrakt. Foto: TV 2
Martine Hertzberg (29) har nylig tegnet samboerkontrakt. Foto: TV 2

– Det er lurt å ha en avtale hvis det blir slutt, og særlig hvis det er et «bad breakup». Et brudd er kjedelig uansett, og hvis man i tillegg skal krangle om eiendeler, blir det bare enda verre, sier Martine.

Hun og samboeren brukte en kontraktsmal med mulighet for å skrive inn mange detaljer. Der inkluderte de eiendeler som lamper, spisebord og kjøkkenutstyr.

– Jeg har tidligere vært gjennom et brudd der vi ikke hadde skrevet samboerkontrakt, og da var det litt krangling om møblene. Det er veldig kjedelig, for man krangler om ting som i det store og hele ikke er verdt det.

Martine tror deler av grunnen til at mange samboere ikke har en avtale, er at det kan være ubehagelig å snakke om økonomi.

– Man vil ikke si «det der er mitt». Jeg antar også at mange ikke har hørt om at det er lurt å ha en slik avtale.

Hva bør med i avtalen?

Noe annet som er lurt i et samboerskap, er å opprette et testament. Har dere ikke felles barn, har dere nemlig ingen arverett til hverandre.

– Du kan risikere å ha en samboer i ti år, som uheldigvis faller fra. Dersom dere ikke har skrevet testamentet, kan du risikere å sitte som medeier av din egen bolig med din frafalte samboers foreldre, sier Tvetenstrand.

Så hva er det som bør være med i selve samboerkontrakten?

Det er ingen formkrav til en hvordan den skal utformes, men den bør være skriftlig, og blant inneholde en oversikt over eiendeler, arvemidler, egenkapital i felles kjøpt bolig, løpende utgifter og gjeld.

– Før opp hvordan fordelingen skal være ved et eventuelt brudd. Oppbevar minst ett signert eksemplar hver, og la gjerne en tredjeperson oppbevare et eksemplar for sikkerhets skyld, sier Tvetenstrand.

Det er enkelt å finne maler på samboerkontrakt på nettet. Trenger man bistand er det mulig å kontakte advokat for hjelp.

Dette bør stå i kontrakten:

I samboerkontrakten handler det om å synliggjøre partenes verdier, eierandeler og gjeldsandeler.

Før opp hvem som eier:

  • Bolig
  • Fritidsbolig
  • Bil, båt, etc
  • Eierskap i familieselskap og/eller investeringsselskap
  • Øvrige felles aksjer, VPS- og bankkonti
  • Gjeld

Skriv inn hvordan eiendeler som er anskaffet underveis skal fordeles, om de skal være sameid eller ikke.

Avgjør hvordan felles bolig og felles eiendeler skal fordeles ved et brudd.

Sett opp et tidsperspektiv på når oppgjør og utflytting skal gjennomføres. Lag gjerne også noen «kjøreregler» ved opphør av samboerskapet.