Kommentar

Hamar 20190322.Senterpartiet (SP) og Trygve Slagsvold Vedum på landsmøtet på Hamar.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Hamar 20190322. Senterpartiet (SP) og Trygve Slagsvold Vedum på landsmøtet på Hamar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Den som burde se denne talen, er Jonas Gahr Støre

Uten jakke. Uten manus. Det svinger av landets blideste politiker.

Få ting er så smittsomt som godt humør. Selv på pressebenken bakerst i salen er det vanskelig å holde smilet tilbake når Trygve Slagsvold Vedum koser seg på scenen.

Det er ikke uten grunn at målingene viser at han er landets mest populære partileder.

Han er en partileder av den uvanlige sorten, i et parti han selv kaller «Askeladden i norsk politikk».

Landsmøtetalen hans var også av den uvanlige sorten.

Etter to minutter tok han av seg dressjakken og satte seg ned på en krakk, med de hvite skjorteermene brettet opp. Han begynte å fortelle om Trygve Vedum.

Bestefaren.

Bonden som jobbet hardt og tjente lite.

Som tidlig mistet datteren til lungebetennelse. Og som selv døde da hans sønn var bare 12 år gammel.

Det var ikke en bare en historie om familien. Utviklingen fra den fattige bonden Trygve Vedum til partilederen Trygve Slagsvold Vedum personifiserer fortellingen om Norge.

Sånn plasserer han også Senterpartiet som den rettmessige fakkelbæreren av politikken som bygget landet.

Så reiste han seg opp, satte hendene på hoftene og skrudde på autopiloten. Grunnen til at Vedum kunne tale uten manus er at han har en usedvanlig budskapsdisiplin. Han har sagt det samme mange ganger.

Digitalisering av Nav («Det er ikke sånn at kontakten over chatten kan erstatte samtalen over kaffekoppen»). Sentralisering av tjenester («Nærhet er ikke problemet. Det er nærhet som er svaret»). Kutt i pendlerfradraget («Det er ikke et fremskritt, det er et tilbakeskritt»).

Latteren satt løst da talen ble til et stand-up-show om merkelappene som har blitt satt på Senterpartiet. Folk har kalt dem bakstreverske, populistiske og kyniske. Han rettet utfordringen til statsminister Erna Solberg: «La oss diskutere sak, ikke stemplinger».

Kanskje hadde han glemt at han tidligere i uken kalte de som vil ha ulv og elbil for politisk korrekte og Venstre for moraliserende. Det er ikke akkurat sånn at anti-elitistene i Senterpartiet har stien ren når det gjelder å dele ut merkelapper.

Uansett er det retoriske grepet effektivt. Indirekte kaller han regjeringspartiene for bakstreverske.

For hvem er egentlig de mest bakstreverske? Det er jo regjeringen som reverserer politikken som bygget landet, argumenterer Vedum. Senterpartiet vil bare videreføre den.

En god tale forteller en historie. Det handler om å komme med en fortelling som også begrunner politikken.

Den personen som burde se denne talen, er Ap-leder Jonas Gahr Støre. Selv om han ikke kan fortelle om en fattig bestefar, har han noe å lære av Vedum.

For burde det ikke være Arbeiderpartiet som fortalte denne historien, om Norge fra fattig til rik, om hvordan man kan lære av historien hvilken politikk som også vil fungere i det 21. århundre?

Nå er det Senterpartiet som er i medvind. Mye takket være Trygve Slagsvold Vedum.

Da den blide hedmarkingen tok over som Sp-leder for fem år siden, erstattet han en vestlending som var mest kjent for det store temperamentet.

Alt var ikke bedre før.

Lik på Facebook