Kart viser isdekket i Arktis: – Hvis vi bare peiser på med «business as usual», så vil alt forsvinne

Isdekket i Barentshavet øker – men den langsiktige trenden er dyster.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske organisasjonen ​​National Snow and Ice Data Center ​(NSIDC) slapp onsdag et bilde som viser at isdekket i Arktis etter alt å dømme nådde maksimal utbredelse den 13. mars i år. ​Se bildet i fullformat her.

Etter at fjorårets maksimalnivå (14,48 millioner kvadratkilometer) var det nest laveste som er registrert, var årets 14.78 millioner kv.km. det sjuende laveste registrerte siden satellittmålingene startet for 40 år siden med

– Det er ikke et rekordår for Arktis, men de siste fire årene er samlet sett de laveste vi har registrert, noe som viser en nedadgående trend i utbredelsen av is på vinteren. Dette er bare en ny indikator på at hurtige endringer skjer i Arktis på grunn av klimaendringer, sier seniorforsker Walt Meier i en pressemelding.

Se hvordan isdekket har endret seg gjennom vinteren i vinduet øverst.

Mer is i Barentshavet

Professor ved Universitet i Bergen og Bjerknessenteret, Lars Henrik Smedsrud, mener det mest påfallende med årets is-kart, er at mye is forsvinner ved Beringstredet mellom Russland og Alaska,

Samtidig er isdekket i Barentshavet opp mot et normalt nivå.

Det maksimale isdekket i Arktis 13. mars i år. Nivået i Barentshavet (rød ring) er tett på normalen. Foto: NSIDC
Det maksimale isdekket i Arktis 13. mars i år. Nivået i Barentshavet (rød ring) er tett på normalen. Foto: NSIDC

– Det at det ikke er ny rekord, betyr bare at det finnes vesentlige naturlige klimavariasjoner som spiller inn. For eksempel kan man legge merke til at det er ganske normal is-grense i Barentshavet. Det er som forventet, og vår forskning forutser at vi på kort sikt vil få tilbake litt av isen i Barentshavet, sier Smedsrud til TV 2.

Han understreker at isdekket i Arktis vil kunne variere på kort sikt, men at tendensen på lang sikt er langt mer dyster.

– Sammenlignet med 1980-tallet har isdekket i mars skrumpet med to millioner kvadratkilometer, eller fire ganger størrelsen på Frankrike. Is-smeltingen på kort sikt vil gå opp og ned på grunn av de naturlige klimaendringene vi får på toppen av global oppvarming. Det er helt sikkert at det vil bli mindre is i Arktis på lengre sikt, sier Smedsrud.

Ikke for sent

At isdekket i Barentshavet er tilbake på et mer normalt nivå, kan også få innvirkning på debatten om oljeutvinning i Barentshavet.

Grafen viser at den maksimale utbredelsen av is i Barentshavet var større i år enn de fem foregående årene. Grafikk: NSIDC
Grafen viser at den maksimale utbredelsen av is i Barentshavet var større i år enn de fem foregående årene. Grafikk: NSIDC

– Equinor har lurt på å bore lenger nord i Barentshavet, men det kartet vi har nå viser at is-grensa er tilbake til 1980-2010-normalen. Dette viser at det vil være farlig å flytte «iskanten» for å tillate leteboring lenger nord, fordi det kan endre seg, sier Smedsrud.

Han mener at årets is-grense dessuten viser at det fortsatt er tid til å redde sjøisen i Arktis.

– Vi kan redde sjøisen hvis vi greier å oppnå det 1,5-graders målet, så vil det også være is igjen på sommeren, og isbjørnen vil klare seg som art. Hvis vi bare peiser på med «business as usual», så vil all isen være borte på sommeren, og det vil skje en gang mellom 2050 og 2080, advarer klimaforskeren.