VENNER: Siden 2008 har Frode Berg og Trine Hamran vært venner. Nå har hun skrevet bok om den spiontiltalte nordmannen.
VENNER: Siden 2008 har Frode Berg og Trine Hamran vært venner. Nå har hun skrevet bok om den spiontiltalte nordmannen. Foto: privat

Berg avslørte hemmelige oppdrag for nær venninne

– Alle har skjønt at dette dreier seg om en mislykket operasjon, sier Trine Hamran.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Norske myndigheter har undergravd sin egen nordområdepolitikk med Frode Berg-saken.

– Etterretningstjenesten og Forsvarsdepartementet har rekruttert Frode til oppdrag, samtidig som han har gjort en jobb for Grensekommissariatet og Utenriksdepartementet. Disse oppdragene er ikke forenlige med hverandre, sier Frode Bergs nære venn Trine Hamran til TV 2.

Fredag ble det kjent at tiltalen mot Frode Berg (63) er klar, etter å ha vært til behandling hos den russiske riksadvokaten.

Det er over 15 måneder siden 63-åringen ble pågrepet i Moskva, siktet for spionasje.

Ifølge Frode Bergs russiske advokat kommer saken opp for russisk rett i april. En talsperson for retten sier at saken vil gå for lukkede dører. Bakgrunnen er at det vil bli omtalt sikkerhetsgradert materiale.

Berg har vært under etterforskning for overtredelse av den russiske straffelovens paragraf 276 som omhandler spionasje mot den russiske stat, med en strafferamme på mellom 10 og 20 år.

Kan hatt Berg på radaren siden 2015

Russland kan ha hatt Frode Berg på radaren helt fra begynnelsen av, før han dro på sitt første oppdrag. Berg jobbet ennå i grensekommisjonen da han ble rekruttert til E-tjenesten, skriver Trine Hamran i en bok om den spiontiltalte nordmannen som kom ut fredag.

– En tur med grensekommisjonen til St. Petersburg hadde skjedd 17. -18. november 2015. FSB mente at Frode hadde vært på en tur til St. Petersburg for E-tjenesten den 20. november 2015, skriver Hamran i boken.

Trine Hamran og Frode Berg reiste til Slovakia og Ukraina i slutten av 2015.
Trine Hamran og Frode Berg reiste til Slovakia og Ukraina i slutten av 2015. Foto: Atle Staalesen

Hun visste ingenting om dette da de foretok en reise til Slovakia og Ukraina rett etterpå.

Trine Hamran og Frode Berg traff hverandre allerede i 2008, mens Berg var grenseinspektør i Finnmark.

Berg er opprinnelig fra Trondheim, men flyttet til Sør-Varanger i 1975.

63-åringen jobbet som grenseinspektør i 24 år, og gikk av med pensjon i 2014.

– Frode hadde også vært på et møte i ekspertutvalget til grensekommisjonen i St. Petersburg 24. -26. mai 2016. Den 24. mai 2016 var også en dato FSB mente at Frode hadde gjort et oppdrag for E-tjenesten. Frode sa opp pensjonistkontrakten med Grensekommissariatet den 3. oktober 2016, skriver Hamran.

Hamran sier at Berg sommeren 2017 betrodde seg til henne om oppdragene for de hemmelige tjenestene.

– Vi delte kontor i Kirkenes sommeren 2017, og hadde mange gode samtaler. I en av disse samtalene sa han at han også tok på seg oppdrag for andre i Russland. Jeg fikk inntrykk av at han hadde behov for å lette hjertet for å fortelle om en sak som var vanskelig for ham. Han ville jo ut av E-tjenesten, og jeg støttet ham i det. Han klarte også å å slutte, men ble dessverre overtalt til å komme tilbake, sier hun til TV 2.

Vendepunktet var en russisk militærøvelse, der Russland simulerte fullskala krig mot NATO. Hamran tror at Frode Berg da fikk en ny forståelse for hvor viktig det er med etterretning i nord, og at E-tjenesten samtidig oppfordret ham til å være «en god nordmann» og overtalte ham til å gjøre det siste oppdraget.

– Frode har vært lojal

– Etter den store russiske militærøvelsen Zapad høsten 2017, kom han og sa at E-tjenesten hadde kommet til ham på nytt og bedt ham om å gjøre en jobb. Norge fikk jo en veldig stor overraskelse under denne militærøvelsen, og Etterretningstjenesten fikk kritikk for å ikke ha skjønt godt nok hva som skjedde, sier Hamran til TV 2.

Siden desember 2017 har nordmannen sittet i varetekt i det beryktede høyrisikofengselet Lefortovo i Moskva. Hamran håper at norske myndigheter gjør alt i sin makt for å få ham ut.

– Frode har vært lojal mot norske myndigheter, og slik det ser ut, har ikke norske myndigheter vært like lojal tilbake. Jeg håper først og fremst at de har en ordentlig avtale med russerne på plass, slik at det kan bli en utveksling så fort det foreligger en dom i saken, sier hun.

Hamran mener at tausheten fra norske myndigheter kan føre til at Frode Berg blir syndebukk i et spill der andre aktører går fri.

– Vi snakker mye om at åpenhet og tillit er sentrale verdier i det norske samfunnet. Alle har skjønt at dette dreier seg om en mislykket operasjon som E-tjenesten har gjort. For UD og E-tjenesten er fordelen med å ikke si noe at søkelyset rettes mot Frode Berg. Man spekulerer i om han har vært naiv og tatt feil valg, mens det egentlig er myndighetene som har presset ham. Resultatet er at det er han som står i et bur i Moskva og sier at han føler seg sviktet, sier Trine Hamran til TV 2.