FORSVARSKJEMPER: Kristoffer Vassbakk Ajer og Håvard Nordtveit.
FORSVARSKJEMPER: Kristoffer Vassbakk Ajer og Håvard Nordtveit. Foto: Pedersen, Terje

Her er Norge best i Europa: – Det er helt unormalt

På ett område var Norge helt suverene i Nations League-kvaliken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Spania-Norge på TV 2 og tv2sumo.no lørdag fra kl. 20.10.

Alle spår at den første kampen for det norske herrelandslaget i EM-kvalifiseringen i hovedsak blir en forsvarskamp.

Borte mot Spania, på mektige Mestalla, med et gressteppe som skapt for hurtig ballspill langs bakken, er det grunn til å tro at Norge blir satt under press.

Da er det trolig en god trygghet for Lars Lagerbäck at han i høst skapte Nations Leagues tetteste forsvar.

Statistikk fra Opta viser at Norge hel suverent slapp til motstanderne til minst scoringssjanser. I gjennomsnitt var Norges «expected goals against» (xGA), altså forventede scoringer mot ut fra en beregning av hvor store mulighetene er, 0,23.

I løpet av de seks kampene i Nations League slapp Norge motstanderne til slik at de rent statistisk skulle ha 1,35 baklengsmål - totalt. Fasiten ble to.

– Det er helt unormalt lave tall uansett. En ting er at man slipper inn lite mål, men her er det ingen tvil om at det er fortjent at man slipper inn så lite mål. Det har jo også sett slik ut i kampene, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

I særklasse

Joda, motstanden var ikke den beste. Bulgaria, Kypros og et kriserammet Slovenia er ikke egnet til å skremme særlig mange forsvar.

Alle lagene i Nations League spilte imidlertid mot lag omtrent på eget nivå, og der er de norske tallene i særklasse. Kosovo er nærmest med dobbelt så mange forventede mål i mot.

Sverige (0,72 xGA) var nærmest av Norges gruppemotstandere i EM-kvalifisering i gjennomsnitt. Mens Færøyene (1,24), Romania (1,30), Spania (1,63) og Malta (1,66) slapp motstanderne til mye mer på sine respektive nivåer.

Selv om dette ikke er direkte sammenlignbart, forteller det mye om jobben Lars Lagerbäck har gjort med Norge.

– Han godtar ingenting utenom det han har sagt på forhånd. Det er et norsk lag som virkelig tror på den planen han legger, sier Jesper Mathisen.

– Det var ikke slik før Lagerbäck kom. Da var Norge ofte altfor naive i måten de spilte angrepsfotball på, og hvordan man forsvarte seg. Med Lagerbäck er det sikkerhet først, og det må det være hvis Norge skal få resultater i Europa.

Skal gjøre som i 2018

Spania vant to, tapte to, scoret tolv mål og slapp inn sju på sine fire kamper i Nations League, mot VM-semifinalistene England og Kroatia.

Selv om dette er motstand på et helt annet nivå enn det Norge møtte i 2018, så legger ikke landslagssjefen skjul på at det er den samme oppskriften som gjelder.

– Det vi har gjort så bra i 2018, det skal vi gjøre her også, men mot en bedre motstander. Får vi det til å funke som vi gjorde i Nations League, så har vi en sjanse, sier Lars Lagerbäck på pressekonferansen dagen før dagen på Mestalla i Valencia.

– Hvor stor den sjansen er kan vi diskutere lenge.

På den siste treningen gjennomførte spillerne en lett oppvarming, før litt ballek og den sedvanlige innlegg- og avslutningsøvelsen. Økten avsluttet med spill på fire små mål over en hel banehalvdel. Noen tok også litt ekstra avslutningstrening etterpå.

Særlig Ola Kamara så tent og på hugget ut foran mål, og satte ballen i nettet fra de fleste posisjoner.

Tidligere i uken, mens landslaget har oppholdt seg i Oliva sør for Valencia der kampen faktisk spilles, har det vært mest fokus på det defensive.

– Vi må gjøre alt rett på egen banehalvdel og være konsentrerte. Den mentale biten er viktig, og å holde fokuset på oss. Vi skal ikke bli frustrerte eller passive, sier Lars Lagerbäck.

SISTE TRENING: Landslaget på trening på Mestalla.
SISTE TRENING: Landslaget på trening på Mestalla. Foto: Solum, Stian Lysberg

Livstidskontrakt?

TV 2s ekspert forventer seg også spansk dominans, og selv om å begrense vertenes muligheter er viktig, tror han ikke det er alt som må til.

– Hvis det blir 0,2 i forventede mål i mot i morgen, da må Lars Lagerbäck bli genierklært og få livstidskontrakt. Det blir nok langt høyere tall i morgen, kanskje rundt tre. Det vil si at man må ha ganske mye marginer og flaks for å få med seg poeng, også må Rune Almenning Jarstein stå til ni på børsen, sier Jesper Mathisen.

Han tror Norge kan håpe på over 0,5 forventede mål, noe som vil gi en sjanse til mål, men påpeker samtidig at Spania er ikke representativt for hva slags lag Norge må slå for å komme inn i et mesterskap. Der er tirsdagens kamp mot Sverige mer interessant.

Lagerbäck nekter for at han tenker på Sverige akkurat nå, og at alt fokuset har vært på Spania. Mens landslagets siste trening, den på kamparenaen i Valencia, var åpen, stengte han pressen ute fra den siste treningen i Oliva.

Han fryktet noe av det kunne nå spanjolene. Spurt om hva de terpet på ville han ikke gå inn på detaljer, men sa dette:

– Det vi har jobbet med er det viktigste bitene i forsvarsspillet og angrepsspillet. Når vi møter en motstander som på papiret er bedre, så fokuserer vi spesielt på de avgjørende delene vi trenger for å kunne ta dem, sier han.

Dødball som våpen

Han har også nevnt at dødballer kan bli avgjørende både offensivt og defensivt.

– Jeg tror vi står bra der. Vi har vært veldig gode defensivt, men vi er enige om at vi i Nations League og de kampene vi har hatt den siste tiden, er at vi har vært litt for dårlig på offensive dødballer. Vi har solid skyts og gode føtter, så vi burde gjort det bedre, sier Markus Henriksen til TV 2.

Blant spillerne virker det imidlertid som om troen er der, og mye av det kan trolig tilskrives en enorm defensiv selvtillit etter suksessåret 2018. Det er imidlertid ikke bare forsvar-forsvar-forsvar som står i hodet på spillerne.

– Det går i den defensive strukturen som vi har, og tørre å by på seg selv offensivt, sier Kristoffer Ajer til TV 2.

– Vi møter ett av verdens beste fotballag, så det sier seg selv at det blir en tøff kamp, men jeg tror det er viktig å legge frykten igjen i garderoben. Det er en fotblalkamp der vi spiller elleve mot elleve. Det er mulig å ta poeng.

– Vi som lag må ligge kompakt, men også ta overgangsmulighetene. De flytter opp mye spillere, og kommer vi ut av første presset så er det enormt mye rom. Det er da vi kan straffe dem, sier Mohamed Elyounoussi.

– Jeg forventer å få mye å gjøre mot Spania. Man vet aldri, men man må være forberedt på det, sier keeper Rune Almenning Jarstein.

– Spania er et godt lag. De kommer nok til å ha mye ball, og mye kommer nok til å skje på vår halvdel, men vi får prøve å forsvare oss så godt vi kan og ta vare på sjansene vi får.

PRESSEKONFERANSE: Stefan Johansen og Lars Lagerbäck.
PRESSEKONFERANSE: Stefan Johansen og Lars Lagerbäck. Foto: Jose Jordan/AFP

Vil unngå ny fadese

I fjor ble det ikke mange kamper mot storlag, og sist gang man møtte en gigant på bortebane ble det 0-6 mot Tyskland for Lars Lagerbäcks menn, høsten 2017.

Det er ikke brukt mye tid på den kampen hevder han, men en liten sekvens har de vist spillerne på videon.

– Vi så på en situasjon som vi skal sørge for at ikke skjer igjen. Det var et baklengsmål. Slik spiller man ikke forsvarsspill om man spiller i Norges landslag, sa landslagssjefen fredag.

– Vi har kommet mye lengre som lag enn da vi møtte Tyskland. Det er mest det at vi har kommet lenger som lag. Trenerteamet har fått inn sin filosofi mer og mer, og det er en stamme i gruppen som har fått jobbet sammen. Det ble stygt i Tyskland, men vi er bedre stilt nå. Det kan passe oss fint å være underdogs, forsikrer kaptein Stefan Johansen.

Svaret kommer på TV 2 og tv2sumo.no lørdag fra kl. 20.10.