– Utrolig stort å bli sammenlignet med verdens beste stopper

Kristoffer Vassbakk Ajer om sin «hodeløse» innstilling til kamp mot verdensstjerner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Celtic var for lengst redusert til 10 mann, Kristoffer Vassbakk Ajer hadde antydning til krampe og motstanderen var Valencia på Mestalla.

Likevel skjedde det først en gang, og så en gang til: 20-åringen fra Rælingen førte ballen ut av eget forsvar, forbi et par motspillere, og så førte han like godt ballen forbi enda et pressledd, så han plutselig var 30 meter fra Valencias mål.

– Ajer går over hele banen, utbrøt TV 2-kommentator Endre Olav Osnes med en viss forundring.

Det er ikke en altfor utbredt egenskap hos mange midtstoppere, evnen til å passere et pressledd eller to med ballen i beina, men Vassbakk Ajer har den definitivt.

– Det handler om den hodeløse innstillingen jeg har. Jeg spiller på samme måte uansett hvem jeg møter. Og gleder meg til å spille mot Spania, sier han.

Stor sammenligning

Den skotske avisa The Herald trakk nylig noen paralleller mellom spillestilen til nordmannen og tidligere Celtic-bauta Virgil van Djik.

«Han er bare 20 år gammel, men viser ofte en modenhet som nærmest latterliggjør hvor ung han er», lød attesten fra den Glasgow-baserte avisa.

CELTIC-FORTID: Virgil Van Dijk. FOTO: AP PHOTO:
CELTIC-FORTID: Virgil Van Dijk. FOTO: AP PHOTO:

De presenterte samtidig noen tall der Vassbakk Ajer kom godt ut av det:

  • Han er mest dominerende i lufta i den skotske ligaen. Nordmannen vinner 75 prosent av hodeduellene han går i – det er høyest av alle.
  • Han er nummer to på lista over spillere med flest såkalte «progressive runs» per kamp. I snitt skjer det 3,90 ganger i løpet av 90 minutter at Ajer fører ballen forbi motspillere over en distanse på minst 10 yards (9,14 meter).
  • Han er nest høyest på pasningssikkerhet på siste tredel i den skotske ligaen. 87,78 prosent av pasningene treffer der de skal. Totalt treffer 20-åringen på 93,56 prosent av pasningene.

Dette kan han bli bedre på

Vassbakk Ajer ser samtidig et stort forbedringspotensial.

– Jeg har vunnet mange hodedueller fra utspill og dueller i egen boks, men jeg har utvilsomt mye å forbedre i motstanderens boks. Det er noe jeg jobber med hver eneste dag, sier han.

– Hva synes du om at The Herald sammenligner spillestilen din med van Djik da han var i Celtic?

– Det er utrolig stort og fint å bli sammenlignet med verdens beste midtstopper. Men jeg vet at jeg har veldig mange steg å ta før jeg er i nærheten av nivået hans. Men han var i Celtic og gjorde det fantastisk her, og har utviklet seg enormt etter at han dro, sier Vassbakk Ajer.

Nederlenderen forlot for øvrig Celtic i en alder av 23 år, mens nordmannen fortsatt bare er 20.

Ingen respekt

Det er bare en måned siden han spilte på Mestalla sist, en stadion han beskriver som «den nest beste jeg har spilt på etter Celtic Park». Når han løper ut på gressteppet der igjen lørdag kveld er det som en stor underdog.

PÅ MESTALLA: Kristoffer Ajer mot Valencia.
PÅ MESTALLA: Kristoffer Ajer mot Valencia. Foto: Alberto Saiz

Men bortsett fra når han leder Start ut på Åråsen som kaptein i en alder av 16 år, og hilser på Frode Kippe, blir Vassbakk Ajer sjelden nervøs. Heller ikke av tanken på spanske verdensstjerner.

– Jeg er litt merkelig skrudd sammen, og har svært liten respekt for de jeg spiller fotball mot. Den legger jeg igjen når jeg går ut fra den garderoben. På banen er det 11 mot 11, helt vanlige fotballspillere. De har selvfølgelig prestert godt, og vunnet trofeer, men når vi går på banen lørdag ser jeg store muligheter for poeng.

– Hvor kommer den innstillingen fra?

– Jeg er oppvokst i Rælingen, og spilte i den klubb som vant alle kampene da jeg var yngre. Kanskje det er der jeg har fått holdningen om at jeg skal vinne uansett. Det kan virke litt fjernt for mange nordmenn, men det er sånn jeg er, sier landslagsstopperen.

På spørsmål om hva som skjer dersom kun Sergio Ramos står i veien for ham på en offensiv dødball i sluttminuttene, på stillingen 0-0 eller 1-1, svarer Vassbakk Ajer:

– Da tar vi med oss tre poeng hjem til Norge.