KNALLTØFF SESONG: Bare tre uker før seriestart endret forbundstinget seriestrukturen for kvinnefotballen. Det kan bety en lang vei tilbake til Toppserien for bunnlagene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KNALLTØFF SESONG: Bare tre uker før seriestart endret forbundstinget seriestrukturen for kvinnefotballen. Det kan bety en lang vei tilbake til Toppserien for bunnlagene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Skjebneår for bunnlagene: – Blir tyngre enn noen gang

I sesongen 2019 vil to lag rykke direkte ned fra Toppserien. Ytterligere ett lag skal ut i kvalifisering. Utsiktene for å komme tilbake til det gjeveste selskapet er dystre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med bare tre uker til seriestart vedtok forbundstinget å kutte ned til ti lag i Toppserien og 1. divisjon.

Det innføres sluttspill om seriemesterskapet, samt sluttspill om nedrykk. I overgangsåret 2019 kan hele tre lag rykke ned til nest øverste nivå.

Sånn som systemet blir, trenger det nødvendigvis ikke bli noen lag som rykker ned – noen gang – fra Toppserien igjen, sier hovedtrener i Lyn, Ole Johan Aas, til TV 2.

Tror du ikke det blir mulig å rykke opp fra 1. divisjon?

Det er jo selvsagt mulig å komme seg opp igjen, men jeg tror det blir tyngre enn noen gang. Man gjør seg selv en stor tjeneste med å sørge for at man står på startstreken i 2020, og det ønsker vi å få til, legger Aas til.

Fra og med sesongen 2020 skal Toppserien og 1. divisjon for kvinner bestå av 10 lag og det innføres sluttspill.

I overgangsåret 2019 rykker to lag direkte ned fra Toppserien. Lag nr. 10 i Toppserien møter lag nr. 1 fra 1. divisjon til kvalifiseringskamp. ​

​I grunnspillet spiller hvert lag mot hverandre hjemme og borte (18 kamper).

​I sluttspill om seriemesterskap spiller lag nr. 1-4 i grunnspillet mot hverandre hjemme og borte. Lag nr. 1 starter sluttspillet med 6 poeng, lag nr. 2 starter med 4 poeng, lag nr. 3 starter med 2 poeng og lag nr. 4 med 0 poeng. Vinneren av sluttspillet er årets seriemester.

​I sluttspill om nedrykk spiller lag nr. 5-10 i grunnspillet i Toppserien, samt nr. 10 og 2 i 1. divisjon mot hverandre én gang. Poengene fra grunnspillet strykes før sluttspillet. Lag nr. 7 og 8 i sluttspillet rykker ned til 1. divisjon. Lag nr. 6 spiller kvalifiseringskamp, hjemme og borte, mot vinner av sluttspillet i 1. divisjon.

Lag nr. 3-10 i 1. divisjon etter grunnspillet spiller sluttspill om kvalifisering til Toppserien. Lagene tar med seg samtlige poeng oppnådd i grunnspillet. Vinneren av sluttspillet spiller om kvalifisering til Toppserien mot lag nr. 6 i nedrykkssluttspillet i Toppserien.

«Nedrykkssluttspillet» – en ordning som starter i 2020-sesongen – vil bestå av lag nummer fem til ti på tabellen i Toppserien, samt nummer én og to i 1. divisjon. Totalt er det åtte lag.

Der møtes lagene i en serie hvor de to svakeste lagene blir å finne i 1. divisjon sesongen etter.

Laget som kommer på 6. plass i sluttspillet skal spille kvalifisering mot vinneren av «opprykkssluttspillet» i 1. divisjon. Der havner lagene fra 3.- til 10. plass på nest øverste nivå.

Målet til NFF med endringen er å skape to reelle toppnivå i norsk kvinnefotball.

STOR SATSING: Lise Klaveness håper 1. divisjon kan bli et reelt utviklingstrinn for talenter i fremtiden. Foto: Terje Pedersen<span style= Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix" src="data:image/gif;base64,R0lGODlhEAAJAIAAAP///wAAACH5BAEAAAAALAAAAAAQAAkAAAIKhI+py+0Po5yUFQA7" data-src="https://www.cdn.tv2.no/images/10085142.jpg?imageId=10085142&width=354&height=200" data-srcset="https://www.cdn.tv2.no/images/10085142.jpg?imageId=10085142&width=708&height=400&compression=80 2x,https://www.cdn.tv2.no/images/10085142.jpg?imageId=10085142&width=531&height=300&compression=80 1.5x,https://www.cdn.tv2.no/images/10085142.jpg?imageId=10085142&width=354&height=200&compression=80 1x">
STOR SATSING: Lise Klaveness håper 1. divisjon kan bli et reelt utviklingstrinn for talenter i fremtiden. Foto: Terje Pedersen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Jeg forstår at overgangsåret blir tøft, men det skal det være. Den nye seriestrukturen skal gjøre de beste lagene bedre, samtidig som førstedivisjonslagene er bedre forberedt på Toppserien når de rykker opp. Tidligere har nivåforskjellen vært altfor stor og det gapet er vi nødt til å lukke, fastslår direktør for Elitefotball i NFF, Lise Klaveness.

Uenig med NFF

Et lag som har fått kjenne på den store nivåforskjellen som har vært mellom Toppserien og 1. divisjon, er Fart fra Hamar. I 2012 spilte nemlig Fart i Toppserien og tapte samtlige 22 kamper. Nå er de igjen tilbake i Toppserien, og er uenige i valget som ble gjort på forbundstinget.

Jeg tror ikke at å kutte ut to lag gjør Toppserien bedre i seg selv. Det kan godt hende at Toppserien får en nivåheving, men jeg tror ikke at det skyldes at man fjerner de to svakeste lagene, sier Fart-trener Finn-Willy Taugbøl.

Hva tror du vil føre til et høyere nivå i Toppserien?

– Jeg tror tiltak som å kjøpe fri spillere fra jobb, er viktigere enn å fjerne de to svakeste lagene. Da tror jeg flere vil spille lenger, og det blir tyngre for 16/17-åringer å få muligheten i Toppserien. De vil da få en lengre utviklingstrapp og dermed være mer klare for nivået den dagen de kommer opp i Toppserien, fortsetter Taugbøl.

Stor satsing på kvinnefotball

På forbundstinget 9. mars forpliktet styret i NFF seg til å øke satsingen på Toppfotball Kvinner med 20 til 30 prosent.

En del av disse nye midlene skal gå til å finansiere A-lisens-trenerkurs til alle trenere i 1. divisjon. I tillegg vil førstedivisjonslagene inngå i en bonusordning hvor man får utbetalt en sum for å oppfylle visse toppklubb-standarder.

– Seriestrukturen i seg selv skal hjelpe klubbene, men det er bare en liten del av satsingen. Helheten er avgjørende. Vi vil løfte nivået på førstedivisjonslagene, og det tror jeg er bra for at 1. divisjon skal være et reelt utviklingstrinn på veien til en elitekarriere. Nå er det for mange som spiller i Toppserien for tidlig, forklarer Lise Klaveness.

Ole Johan Aas i Lyn tror ikke at NFFs nye ordning vil føre til en mindre nivåforskjell mellom 1. divisjon og Toppserien.

Det er ingen tvil om at man lager en bedre 1. divisjon. Man tar jo bort de presumptivt fire svakeste lagene. Da blir det jo et høyere nivå i 1. divisjon, men jeg tror det blir en like stor nivåheving på Toppserien. Så den forskjellen tror jeg i minste fall ivaretas, sier Aas.

– Trenger en bedre hverdag

Trondheims-Ørn kom på tiendeplass forrige sesong. Dermed måtte de ha spilt kvalifisering om nedrykk i år, men er positiv til den nye strukturen. De er likevel ikke sikre på at kutt i antall lag er det som utgjør den største forskjellen.

– Vi har vært for denne ordningen. Det handler om å øke kvaliteten, få spissa nivået og få en jevnere serie. Det må være målet, men om det er ti eller tolv lag er ikke sikkert at gir en så stor forskjell. Jeg tror det som skal til for å heve damefotballen, er å få litt bedre økonomi, mener den nyansatte treneren, Steinar Lein.

Siden Lein tok over på Ørn Arena i november, er det spesielt én ting han har lagt merke til.

Min erfaring fra de månedene jeg har vært i Trondheims-Ørn, er at spillerne har en stressende hverdag med både studier og jobb. Det er kanskje det som gjør at norsk fotball sakker litt akterut, sier den tidligere Hødd-treneren.