BEKYMRINGSMELDING: Partisekretær Kjersti Stenseng fikk bekymringsmeldingen fra Knut Sandli etter VG fikk informasjon om nye Giske-saker.
BEKYMRINGSMELDING: Partisekretær Kjersti Stenseng fikk bekymringsmeldingen fra Knut Sandli etter VG fikk informasjon om nye Giske-saker. Foto: Pedersen, Terje

lederen av valgkomiteen:

«Giske-saker» ble lekket til VG før Ap-ledelsen ble varslet

To timer før Aps partisekretær Kjersti Stenseng mottok bekymringsmeldingen fra Knut Sandli i Fagforbundet, fortalte VG-journalist Lars Joakim Skarvøy at det ville komme nye saker knyttet til Trond Giske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det hevder Jorodd Asphjell, som ledet valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti.

Onsdag 20. februar sitter Asphjell og valgkomiteen i Trøndelag Ap i møter for å avgjøre hvilke verv Trond Giske skulle innstilles til.

På flyplassen etter møtet i valgkomiteen, treffer Asphjell VG-journalist Lars Joakim Skarvøy, ifølge Asphjell.

På vei om bord i SAS-flyet, som tar av 14:05, gir Skarvøy uttrykk for at han er kjent med nye saker som vil komme knyttet til Trond Giske.

– Da jeg var på tur til Oslo etter vårt møte i valgkomiteen, traff jeg Lars Joakim. Der ble det uttrykt at det ville komme nye saker til Trond Giske uten at dette ble spesifisert, sier Jorodd Asphjell til TV 2.

– Da knyttet jeg det til tekstmeldingen jeg fikk underveis i møtet i valgkomiteen og ringte Trond da jeg mellomlandet i Oslo før Brussel, sier Asphjell.

Underveis i møtet mottok Asphjell følgende melding fra Terje Ferstad i Fagforbundet:

«Hei. Som leder av valgkomiteen, så vil jeg sterkt anbefale at du ber Trond Giske om å trekke sitt kandidatur til nestleder vervet. Spør Giske om hvor og hva han gjorde natt til søndag. Vi sitter på video og bilder som viser Giske i full sving med tafsing på 25 år gamle damer på et utested. VG er meget interessert i denne videoen», stod det i meldingen.

Meldingen blir sendt 10:18.

Ferstad nekter for kontakt

Ferstad og Knut Sandli fikk se videoen av Trond Giske og Sofie fra Bar Vulkan mandag 18. februar.

Ferstad bestrider overfor TV 2 at han på forhånd var i kontakt med VG, og forteller at han først fredag 22. mars var i kontakt med VG.

I et intervju med VG fredag 22. februar intervjues Ferstad om kontakten med den samme avisen:

– Hadde du hatt noen kontakt med VG på tidspunktet du sendte meldingen?

– Nei.

– Har du hatt kontakt med VG på noe tidspunkt denne uken?

– Nei, ikke før du ringer meg nå. Jeg observerte at VG var på besøk på kontoret vårt her i går og intervjuet Sandli.

– Du skriver i meldingen at VG er svært interessert i videoen. Hvorfor skriver du det?

– Det var min antagelse. Jeg kunne like gjerne skrevet Dagbladet eller NRK. Det har ingenting sånn sett med VG å gjøre.

– Hadde du noen kunnskap som tilsa at VG var interessert i videoen?

– Nei. Men det sier vel seg selv at dere ville vært interessert i den.

– Hadde du noe kunnskap om hvorvidt Knut Sandli var i kontakt med VG på tidspunktet du sendte meldingen?

– Nei, det hadde jeg ingen kunnskap om.

Skarvøy visste før Stenseng

Det skal gå to timer fra Skarvøy forteller Asphjell om nye Giske-saker til partisekretær Kjersti Stenseng får tilsendt bekymringsmeldingen fra Knut Sandli.

Han er svogeren til VG-kommentator Anders Giæver.

Klokken 16:03 mottar Stenseng følgende epost:

«I går fikk jeg se en dypt foruroligende videosnutt. Den viste Trond Giske, åpenbart beruset, i ferd med å beføle en ung kvinne på et utested i Oslo. Denne skal ha blitt filmet natt til søndag denne uken. Som mangeårig tillitsvalgt i en stor fagforening som nå skal inn i en valgkamp, finner jeg en slik oppførsel uforenlig med arbeiderbevegelsens verdier. Hadde dette vært et engangstilfelle ville jeg nok ikke reagert så sterkt på dette, men jeg er klar over at dette er en type opptreden som har pågått i en årrekke. Når han nå i tillegg blir innstilt til å sitte i landsstyret for Arbeiderpartiet, må jeg si at det vil svekke våre muligheter til å kunne stille opp for partiet slik vi vanligvis pleier å gjøre», skriver Sandli i e-posten til partisekretæren.

Torsdag morgen rundt klokken 10. kontakter Kjersti Stenseng Sandli.

Det bekrefter Stenseng til TV 2. ​​

Skarvøy presenterer Sofie bekymringsmeldingen

Onsdag ettermiddag kontaktes Sofie av Skarvøy, som ber om et møte.

Han ville at de skulle møtes på McDonalds på Grünerløkka samme kveld. Hun gikk med på å møte ham. Sofie har sagt til TV 2 at hun angrer på dette i dag.

Under møtet leste journalisten opp den mye omtalte bekymringsmeldingen, forteller Sofie. Denne var helt ukjent for henne.

Sandli har gitt TV 2 beskjed om at han ikke ønsker kontakt mer kontakt med media. Da TV 2 intervjuet han før Sofies historie ble publisert, sa Sandli følgende:

– Jeg valgte å gi klarsignal til publisering av intervjuet etter å ha fått opplest av VG-journalisten hva kvinnen hadde uttalt.

Sandli er blitt kritisert av Fagforbundet for at han ikke kontaktet Sofie før han sendte bekymringsmeldingen.

TV 2 har gitt Sandli beskjed om denne artikkelen, men har ikke fått svar.

TV 2 har forelagt sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken opplysningene om at Jorodd Asphjell fikk høre fra VG at det ville komme nye saker om Trond Giske, og at dette skjedde før Kjersti Stenseng mottok bekymringsmeldingen fra Knut Sandli. VG opplyser at de ikke har anledning til å stille til intervju fredag kveld.