Amerikanske myndigheter:

IS rekrutterte norsk 14-åring

REKRUTTERTE 14-ÅRING: Terrorgruppen skal ifølge amerikanske myndigheter ha rekruttert en norsk 14-åring.
REKRUTTERTE 14-ÅRING: Terrorgruppen skal ifølge amerikanske myndigheter ha rekruttert en norsk 14-åring. Foto: Alaa Al-marjani/Reuters/NTB scanpix
I mars 2017 aksjonerte norsk politi mot en 14 år gammel gutt som angivelig lagde propaganda for terrorgruppen IS over nett.

Det kommer frem i en artikkel publisert i The Washington Post.

Den unge gutten, som fikk tilnavnet «Brother Abu», skal blant annet ha vært med på å lage en video med trusler mot en veldedig organisasjon i New York.

Etter det TV 2 erfarer, er 14-åringen etnisk norsk og fra Sørlandet.

Norsk politi skal, ifølge amerikanske myndigheter, ha beslaglagt datamateriale hjemme hos 14-åringen. I materialet fant politiet blant annet chatlogger, der gutten snakker om å lage støttevideoer for terrorgruppen IS. Materialet ble sendt videre til FBI.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter overfor TV 2 at de kjenner til saken.

– Vi kjenner godt til denne saken. Men av hensyn til vedkommendes unge alder kan vi ikke uttale oss nærmere, sier Anett Aamodt i PST til TV 2.

Vervet av amerikaner

Samtalene som er beslaglagt, er mellom den norske 14-åringen og en amerikansk 20 år gammel kvinne, som omtales som Vo. Hun er pågrepet og siktet for terrordeltakelse over nett.

Vo ble satt til å rekruttere 14-åringen til IS grunnet språkproblemer, ifølge den føderale tiltalen mot henne. IS-hackeren som ønsket å rekruttere tenåringen kunne ikke godt nok engelsk til å kommunisere med ham, og 14-åringen hadde heller ikke tilstrekkelige arabisk-kunnskaper.

Den ene samtalen mellom Vo og 14-åringen gjengis direkte av amerikanske myndigheter. Der skriver Vo på amerikansk til den norske 14-åringen: «lol dude you look normal as hell... I wouldn't expect you to support dawlah (dynastiet, altså IS, red.anm.)».

På norsk: Du ser så normal ut, jeg ville ikke ha gjettet at du støtter dynastiet.

Til dette svarer nordmannen: «But here I am xD».

Datoen for samtalen fremgår ikke av politiets dokumenter, ifølge amerikanske myndigheter. Ifølge anklagen er det likevel grunn til å tro at samtalen fant sted i januar eller februar i 2017.

TV 2 vet ikke hvordan den norske 14-åringen stiller seg til opplysningene som har kommet frem i anklagen fra amerikanske myndigheter.

Laget propagandavideo

I en samtale datert til rundt 5. februar 2017 får 14-åringen beskjed fra Vo om at han kan få bli med i United Cyber Caliphate's (UCC) media- og hackerdivisjon.

UCC ble opprettet i april 2016, og er en paraplyorganisasjon for flere IS-støttede hackerorganisasjoner.

Vo oppretter deretter en gruppechat med 14-åringen og et annet medlem av UCC.

«SO WHAT CAN HE MAKE FOR US??», spør UCC-medlemmet.

«Well dude tell ... what you're able to do», svarer Vo.

Anklagen oppgir ikke om eller eventuelt hva 14-åringen svarer, men i samtalen med Vo spør 14-åringen om en annen hacker fra Nederland også kan få være med i UCC. 14-åringen hadde før dette hatt flere samtaler med dette individet, som også hadde uttrykt støtte til IS.

Til dette svarer Vo: «Yes. Welcome to all my brothers».

Sammen med denne personen skal 14-åringen ifølge rapporten ha laget en propagandavideo rettet mot en ikke navngitt ideell organisasjon basert i New York. Videoen oppfordret IS-sympatisører til å angripe ansatte ved denne organisasjonen.

Organisasjonen ble formet for å finne og kjempe mot promotering av ekstremistiske ideologier over nettet. Medlemmer av organisasjonen skal også ha jobbet med å infiltrere IS-chattegrupper for å eksponere disse.

Den norske gutten postet ifølge amerikanske myndigheter en truende video rettet mot direktøren i en ideell organisasjon.
Den norske gutten postet ifølge amerikanske myndigheter en truende video rettet mot direktøren i en ideell organisasjon. Foto: faksimile

I februar 2017 skal den norske gutten ha skrevet følgende i en chattegruppe:

«May this message be for every media that tries to spy on us, or gather information. We will find you InshAlla, and already 4 people that has been working for such media's has gotten their information leaked.»

Deretter postet han en video, som er omtrent ett minutt lang i chattegruppen. Videoen inneholder blant annet et bilde av direktøren for denne organisasjonen, og disse frasene:

«This message is directed at you ... You have been spying on us. You messed with the Islamic State SO EXPECT US SOON».

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook