Må til utlandet for å finne antidopingbyrå: – De norske prisene er rett og slett for tøffe

Antidoping Norge nekter å samarbeide med proffboksere slik dopingarbeidet er i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se tittelkampen mellom Tim-Robin Lihaug og Timo Laine på TV 2 Sumo lørdag klokken 18.30 og TV 2 Sport 2 klokken 20.30!

Lørdag skal proffbokser Tim-Robin Lihaug møte finske Timo Laine til tittelkamp i Sotra Arena.

Det er første gang Lihaug skal bokse på hjemmebane.

– Å bokse på hjemmebane er noe jeg har hatt lyst i gjøre siden jeg ble proff. Jeg har bokset syv år i utlandet, nå er det endelig min tur, sier Lihaug til TV 2.

Men for at kampen skal bli en realitet må de ha et antidopingbyrå til stede.

Der vil ikke Antidoping Norge bidra.

– Vi ønsker kun samarbeid med de som ønsker å ha et omfattende og grundig antidopingprogram. De som ikke er interessert i dette, at det skal tas tester måneder i forkant, under, og i etterkant og driver et ordentlig opplæringsprogram. De som ikke ønsker det, er ikke vi interessert i å samarbeide med, sier daglig leder i Antidoping Norge Anders Solheim.

De mener det er problematisk at proffboksere som blir utestengt etter å bli dopingtatt kan bokse videre i andre forbund og land.

Da Cecilie Brækhus bokset i Bergen, testet tsjekkiske Dominika Novotna positivt på bruk av steroider. Hun fikk suspensjon i Norge, men det har ikke betydning for utlandet der Novotna bokset videre etter suspensjonen.

– Vi vil kun samarbeid med de som ønsker å ha et grundig dopingarbeid med domsinstanser som kan sørge for at konsekvensene blir etterfulgt og at ikke man ikke får delta i flere kamper dersom man blir tatt i doping, sier Solheim.

Hentet dopingbyrå fra Estland

Thomas Hansvoll, tidligere proffbokser, nå leder av Pro Box Norway som arrangerer kampen i Sotra Arena, reagerer på at proffboksing ikke blir tatt mer på alvor i antidopingarbeidet.

– Det syns jeg er merkelig. Proffboksere blir testet mye og det er tett oppfølging i to måneder før de som skal bokse kamper i Norge. De skal ta innover seg at det jobbes hardt med dopingarbeid i kulissene, sier Hansvoll til TV 2.

Til kampen mellom Lihaug og Laine har de valgt å hente inn et WADA-godkjent estisk antidopingbyrå som er 100 000 kroner billigere enn Antidoping Norge.

– De er flinke og ganske mye billigere enn de norske. De norske prisene er rett og slett for tøffe for oss for å få det igjennom med så få kamper. Vi har bare tre profesjonelle kamper, og hadde ikke hatt sjanse til å bruke Antidoping Norge finansierings sett, forteller Thomas Hansvoll.

– Kan ikke stole på noen

Tim-Robin Lihaug mener at det er vanskelig å slippe unna med doping i proffboksing.

– Det hadde vært vanskelig. Jeg vet ikke hvordan jeg skulle gjort det.

– Stoler du på at de du møter er reine?

– Man kan ikke stole på noen, men ja jeg går ut ifra at de tar det samme testene som meg.

Han mener at han blir testet for doping ofte.

– Jeg blir testet ofte. Både under og etter konkurranse. Det kan være når som helst. Plutselig kan de dukke opp hjemme klokken seks om morgenen, og da er det urinprøve og blodprøve. Det er plagsomt, men det er bra at de gjør det, smiler Lihaug.