STORM, HAGL OG TORDEN PÅ VEI: Helgen blir skikkelig forblåst. Uværet starter allerede fredag – grafikken over viser prognose for lørdag morgen. Da kan det blåse storm fra Møre og Romsdal og nordover til Nordland.
STORM, HAGL OG TORDEN PÅ VEI: Helgen blir skikkelig forblåst. Uværet starter allerede fredag – grafikken over viser prognose for lørdag morgen. Da kan det blåse storm fra Møre og Romsdal og nordover til Nordland. Foto: StormGeo

storm, hagl og torden:

Hold på hatten! Dette blir heftig

Mange går en forblåst og nitrist helg i møte. Disse slipper unna.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det blåser allerede godt i Nord-Norge, og i løpet av torsdag vil lavtrykket gi vind opp mot full storm.

– Nord i Trøndelag og i Nordland blåser det nå liten storm utsatte steder helt nord til Lofoten. Det er full storm i fjellet, forteller vakthavende meteorolog i StormGeo, Beathe Tveita til TV 2 rundt klokken 12 torsdag.

Dette gir omslag til et mildere vær, og Meteorologisk Institutt har sendt ut farevarsel for kraftig vind og vanskelige kjøreforhold i Nordland.

Vinden vil bre seg til Troms og Finnmark sent i kveld, men her vil vinden komme som stiv og sterk kuling.

Bare en forsmak på det som kommer

Deretter vil det roe seg, men det hele er bare en forsmak på det som kommer.

Meteorologen ser nemlig et langt kraftigere lavtrykk som kommer inn ved Island allerede natt til fredag. Denne fronten treffer Vestlandet fredag morgen og trekker seg nordover til Nordland i løpet av dagen.

– Dette er et ganske kraftig stormsenter. Og vil gi sørøstlig og sørlig kraftig vind hele veien fra Boknafjorden og nordover til Nordland. Lengst vest vil vinden komme som kuling. Fra Fedje i Hordaland til Sunnmøre kan det blåse opp i liten storm, mens det kan blåse full storm ved Stad. Når det brer seg til Nordland, kan vinden også komme opp i storm, sier Tveita.

På lørdag vil lavtrykket flytte seg østover i Norskehavet og gå innover Lofoten og Vesterålen på kvelden. Det er ventet at vinden vil holde frem langs kysten gjennom lørdagen.

– Det kan blåse opp i storm hele veien fra Møre og Romsdal og nordover, med full storm de mest utsatte områdene i Trøndelag og Nordland. Samtidig vil lavtrykket kunne gi kraftige regn-, sludd- og haglbyger. Området rundt Vestfjorden og sørover til Trøndelag ligger an til å få det heftigste været, konstaterer Tveita.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsler for kraftig vind en rekke steder.

Hagl- og tordenbyger

Lavtrykket bringer også med seg en god del nedbør. Fra fredag til lørdag kan utsatte steder få 50 mm, og noe av nedbøren kan komme i løpet av kort tid i form av kraftige byger.

Meteorolog Tveita tror mange fra Vestlandet til Sør-Troms kan få oppleve noen skikkelige hagl- og tordenbyger mens uværet står på som verst lørdag.

Søndagen roer vinden seg, men nok et lavtrykk sørger for at også søndagsværet blir trist fra Vestlandet til Trøndelag.

– Søndag roer det seg litt. Lavtrykket går østover og svekkes. Det blir betydelig roligere vindforhold i nord, men bygevær vil henge igjen her og gi en grå dag. Samtidig kommer et nytt, men mindre lavtrykk inn søndag og gir nedbør og sørvestlig vind opp i kuling på Vestlandet og opp til Trøndelag. Det blir med andre ord en skikkelig grå og vindfull helg langs kysten, sier Tveita.

Knallvær lørdag

Østafjells fortsetter imidlertid jubel-været etter en uke preget av mye sol og behagelige temperaturer. Onsdag ble det målt hele 16,6 grader i Gjerpen i Telemark.

Særlig lørdagen ser svært lovende ut, med mye sol, men kraftige vindkast kan legge en demper på stemningen, særlig i indre strøk.

– Det blir fine temperaturer også i dag med over ti grader mange steder. I helgen blir temperaturene litt lavere, men fremdeles mildt med 7-8 grader, og mye sol. Agder kan riktignok få noe yr fredagen, og søndag kan det bli noe mer skyet generelt, sier Tveita.

Kraftige vindkast kan imidlertid legge en demper på stemningen også her på lørdag. Meteorologisk institutt har kommet med gult farevarsel for kraftige vindkast i Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark.

– Det er ikke noe dramatisk, men verdt å være obs på, sier Tveita.

OBS: Det er stor snøskredfare flere steder i Norge. Sjekk skredvarselet hos Varsom.no.