Sara (26) er avhengig av nesespray – fikk urovekkende beskjed hos legen

Helsekontrollen (TV 2): Sara Andersen har vært avhengig av nesespray i ti år, nå skal hun slutte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesespray anbefales kun å brukes i 10 dager sammenhengende, men mange ender opp med å bruke nesespray i flere år.

I 2018 kjøpte nordmenn over 6,5 millioner flasker nesespray, og mange klarer seg ikke en dag uten.

Man vet ikke hvor mange nordmenn som er avhengige av nesespray, men det sies at det kan være flere hundre tusen nordmenn.

– Et helvete uten nesespray

Marianne Humberset (35) og Sara Andersen (26) er begge avhengige. Marianne i to år, Sara i hele ti år.

De forteller hvordan de får panikk om de ikke har nesesprayen i nærheten og at de sliter med å sove gjennom natten.

Se Helsekontrollen på TV 2 torsdager klokken 20.00 eller på TV 2 Sumo

– Jeg bruker nesespray fire-fem ganger om dagen og et par ganger om natten. Det er et helvete å sove uten nesespray, sier Marianne.

Sara kjenner seg igjen i dette og forklarer at hun får vondt i hodet og blir sur om hun ikke har tilgang til nesespray.

– Så fort jeg får den så er det som å skru på en knapp for da blir jeg blid igjen, sier hun.

Nå har begge bestemt seg for å slutte, og Helsekontrollen skal følge dem.

En reell avhengighet

Nesespray-avhengighet:

  • Nesesprayer inneholder virkestoffer som trekker sammen slimhinnene i nesen, som gjør at det åpner seg opp med en gang.
  • Har du rennende og tett nese kan det skyldes allergi, trang luftpassasje i halsen, skjev neseskillevegg, forstørrede nesemuslinger eller medisiner. Derfor er det lurt å gå til legen før man blir avhengig av nesespray.
  • Om man bruker nesespray mer enn ti dager vil slimhinnene i nesen hovne opp og det blir betennelse. I tillegg kan det føre til toleranseutvikling slik at kroppen ikke reagerer like bra på stoffet.
  • Kortison demper betennelsen i neseslimhinnene og vil etter hvert føre til at slimhinnene trekker seg sammen og tar mindre plass – som igjen gjør at du blir mer åpen i nesen.

Oscar Ohene Asante er øre-nese-hals-spesialist ved Aleris. Han skjønner godt hvorfor folk føler seg avhengig av nesespray da det gir rask effekt.

– Det er en reell avhengighet det å være avhengig av nesespray. Nesesprayen skaper betennelse i neseslimhinnene, sier han.

Streng beskjed: Marianne får beskjed om at hun aldri igjen kan bruke nesespray for å unngå å bli avhengig igjen. Foto: Tonje Hareland.
Streng beskjed: Marianne får beskjed om at hun aldri igjen kan bruke nesespray for å unngå å bli avhengig igjen. Foto: Tonje Hareland.

Asante forteller også at det kan være anatomiske grunner som gjør at man blir avhengig, som for eksempel skjev neseskillevegg, forstørrede nesemuslinger eller allergi.

– Det er viktig at man kan komme seg til legen slik at man kan finne en behandling så man ikke blir avhengig av en medisin som er unødvendig, sier han.

Asante forklarer at man blir avhengig av virkningen av nesespray. Ved å bruke nesespray vil nesemuslingene i nesen trekke seg sammen og gjøre det enklere å puste. Uten sprayen vil det være vanskelig å puste og derfor sliter mange med å slutte.

– Det er lurt at man ikke bruker nesespray mer enn ti dager for å unngå å bli avhengig. Egentlig vil jeg anbefale at man slutter etter at den verste forkjølelsen har gitt seg, etter 3-4 dager. Hvis du fortsetter etter 10 dager kan du få betennelse i slimhinnene, sier Asante.

Allergi førte til avhengighet

For å finne ut hva som kan være årsaken til at jentene har blitt avhengig av nesespray, gjennomfører Asante en allergitest på begge.

Saras allergisjekk viser at hun faktisk reagerer på pelsdyr. Svaret kommer som et sjokk ettersom hun har hund. Det går opp for henne at hun har hatt hund i ti år – like lenge som hun har vært avhengig av nesespray.

– Det er det verste marerittet, at jeg er allergisk mot dyr. Jeg har alltid hatt dyr, hele livet mitt, sier hun.

Tidligere har Sara blitt rådet til å dra til psykolog for sin nesesprayavhengighet.

– Legen min sist sa jeg burde dra til en psykolog, men jeg er jo avhengig av en type medisin, altså nesespray, sier hun fortvilt.

Må vente på svar

Marianne har skjev neseskillevegg bak i nesen, betennelse i neseslimhinnen på grunn av nesesprayen og i tillegg har hun også allergi. Alle disse tre tingene gjør at hun vil ha problemer med tett nese.

ØNH-spesialisten skal finne behandling for henne, men først må hun kutte ut nesesprayen før han kan si hvilken behandling som kan passe best for henne.

– Jeg gjør hva som helst for å slutte nå, jeg er så lei, sier Marianne.

For at det skal bli lettere å slutte med nesesprayen får både Marianne og Sara betennelsesdempende kortisonspray. I tillegg får Sara også allergitabletter. De får streng beskjed fra Asante om at de kan aldri mer begynne på nesespray.

– Klarer man å slutte med nesespray må man aldri begynne på det igjen, for det er lett å bli avhengig på nytt. Nesen vår tåler å være tett iblant, sier han.