skaper bølger i danmark:

Baby kastet ut av Folketinget

Mette Abildgaard fikk beskjed om at hun var uønsket da hun møtte opp til en avstemning med sin fem måneder gamle baby. Nå raser debatten.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den konservative folketingspolitikeren Mette Abildgaard hadde med seg sin fem måneder gamle datter til en avstemning i Folketinget Christiansborg i København tirsdag.

I en video hentet fra salen, publisert av danske TV 2, ser man at formann Pia Kjærsgaard peker ned mot Abildgaard og datteren. Deretter veksler hun noen ord med en mannlig sekretær, som så henvender seg til familien.

– Du er uønsket med ditt barn i Folketingssalen, sa sekretæren ifølge Abildgaard.

Rett etter ordvekslingen forlater Abildgaard salen med datteren på armen.

Se hendelsen i videovinduet øverst.

I etterkant setter den nybakte moren spørsmål ved hvilket signal Folketinget sender med henhold til arbeidslivet i et innlegg på Instagram.

Lagde ikke en lyd

Det var første gangen Abildgaard tok med datteren i salen.

– Jeg hadde avtalt med min sekretær at hun skulle komme hvis Esther Marie laget den minste lyd. For naturligvis skulle vi ikke forstyrre møtet! skriver politikeren.

Abildgaard valgte å ta med seg datteren sin til møtet på grunn av jentas unge alder. Siden hun bare er fem måneder gammel følte mammaen at hun var tryggest hos henne selv.

Mette Abildgaard har utdypet hva som skjedde overfor danske TV 2.

Datteren var ikke på noe tidspunkt forstyrrende i salen, forteller hun. I forkant av avstemningen hadde Abildgaard gått rundt og hilst på kolleger, og da hadde heller ingen gikk uttrykk for at datteren var til sjenanse.

Valgte jobb fremfor permisjon

Som folketingspolitiker hadde Abildgaard egentlig rett på ett års barselpermisjon med full lønn. Hun har likevel valgt å gå tilbake i jobb.

– Det ønsket jeg ikke å benytte meg av, jeg ville gjerne tilbake og tjene folkestyret. Men man har behov av et minimum med fleksibilitet når man har en datter på fem måneder – det ble jeg ikke møtt med i dag, skriver hun i et Instagram-innlegg publisert kort tid etter hendelsen.

Hun mener dette sender feil signal til arbeidslivet.

– Christiansborg bør være et godt forbilde. Så Folketinget bør ha en debatt om hvilke signaler om arbeidsliv folkestyret skal sende til befolkningen, sier Abildgaard.

Står på sitt

Pia Kjærsgaard, formann i Folketinget, undrer seg over Abildgaards reaksjon.

– Jeg ba folketingssekretæren som satt ved siden av meg om å helt stillferdig gå ned og si til henne at når møtet åpnet, så skulle hun gå til et sidelokale. Det gjorde hun, så da trodde jeg saken var slutt, sier Kjærsgaard til nyhetsbyrået Ritzau.

Hun ønsker at det skal være klare retningslinjer for hva som er lov og ikke i salen, og vil derfor diskutere saken med ledelsen.

– Det jeg gir uttrykk for er holdningen som allerede finnes. Det skal være folketingsmedlemmer til stede i Folketingssalen, ikke babyer og barn, sier Kjærsgaard.

Små saker blir store nå for tiden, skriver hun på Twitter.

Saken har ført til stor debatt både politisk og blant allmennheten i Danmark. Den har også fått internasjonal oppmerksomhet og blant annet blitt omtalt i Washington Post.

– Ikke en varmestue

I kjølvannet av saken har dansk TV 2 har spurt to tidligere formenn i Folketinget om hva de synes om utkastelsen.

Venstres Thor Pedersen støtter avgjørelsen:

– Folketingssalen er ikke en varmestue eller et oppholdsrom. Det er en lovgivende forsamling, og det plager meg egentlig at så få verner om det, sier Pedersen.

Mogens Lykketoft fra Socialdemokratiet er uenig i avgjørelsen, fordi han mener at babyen ikke var forstyrrende.

– Selvfølgelig skal ikke Folketinget være en barnehage, men jeg mener ikke at babyens tilstedeværelse gikk ut over Folketingets verdighet, sier han.

Ikke skjedd i Norge

I Norge har vi så langt ikke hatt en lignende sak.

Britt Brenno er jurist og seniorrådgiver i konstitusjonell avdeling på Stortinget. Hun kan ikke huske å ha hørt om et lignende tilfelle i Norge.

– Det har forekommet at babyer eller små barn har vært med i salen under Stortingets åpning, der representantene har anledning til å ta med to gjester som ofte er familien. Dette blir selvsagt en helt annen situasjon enn å ta barnet med seg under en votering eller en debatt. Det har ikke forekommet i Norge, sier hun.

Hun sier at det heller ikke finnes en bestemmelse som fastslår om representanter kan ta med små barn når nasjonalforsamlingen samles til møter. Alle gjeldene regler for hvordan saksbehandling foregår på Stortinget er nedfelt i Stortingets forretningsorden.

– Vi har riktignok en bestemmelse som gjelder upassende oppførsel i salen, men den omhandler at det ikke er lov å gi støyende uttrykk for misnøye eller bifall under forhandlingene, sier hun.

Se dette innlegget på Instagram

“Du er uønsket med dit barn i folketingssalen!” - sådan lød beskeden i dag til Esther Marie og jeg fra Folketingets formand Pia Kjærsgaard. Jeg har aldrig før haft min datter med i folketingssalen, og det var heller ikke planen i dag. Men Jens Jacob kunne ikke have hende lige i denne time, og kort før mødestart fandt jeg ud af, at jeg var nødt til at stemme. Havde ellers været clearet. Så situationen var på alle måder ekstraordinær. Men jeg tog hende med i salen, for hun var i fint humør og havde sut i munden. Havde aftalt med min søde sekretær, at hun ville komme, hvis EM lavede det mindste larm. For naturligvis skulle vi ikke forstyrre mødet! Jeg afleverede hende ikke hos sekretæren fra start, da hun lige nu har fået en alder, hvor hun ikke altid er tryg i andres hænder. Jeg spurgte ikke om lov til at tage hende med, da jeg tidligere har set en anden kollega have barn med i salen uden problemer. Jeg er ikke bekendt med, at der er nedskrevne regler om det, og vi plejer jo at få tingene til at fungere. Nu venter en lang dag med forhandlinger i Finansministeriet, måske til midnat. Endnu en aften jeg ikke er der til at putte Esther Marie. Sådan er det, jeg passer mit arbejde. Jeg har egentlig ret til et års barsel med fuld løn fra folketinget. Det har jeg ikke ønsket at benytte mig af, jeg vil gerne tilbage og tjene folkestyret. Men man kan have brug for et minimum af fleksibilitet med en datter på fem måneder- det blev jeg ikke mødt af i dag. Tak til Torben, vores søde folketingsbetjent, der greb Esther Marie da jeg måtte smide hende i hans arme, fordi der skulle trykkes på stemmeknappen.

Et innlegg delt av Mette Abildgaard (@mette.abildgaard)

På talerstolen med sykkelhjelm

Om en lov i foretningsordenen skulle brytes, skiller sanksjonsmuligheten seg fra Folketinget til Stortinget.

– Om noen bryter reglene må vedkommende først få en advarsel. Om representanten fortsatt ikke retter seg etter regelen kan presidenten foreslå at det skal stemmes over hvor vidt vedkommende skal fratas ordet eller vises bort fra forhandlingene. Presidenten kan ikke selv vise bort en representant, det må alltid stemmes over først, sier Brenno.

Det har vært flere tilfeller hvor reglene for hvordan man fører seg på talerstolen på Stortinget har blitt brutt. Brenno husker spesielt en sak godt.

– Heikki Holmås dukket for eksempel opp med sykkelhjelm på talerstolen. Da fikk han tydelig beskjed om å fjerne hjelmen før han fikk ordet, sier seniorrådgiveren.

De fleste andre sakene går på hvordan man uttrykker seg og hvorvidt man er respektfull. Det har også vært flere tilfeller oppe til diskusjon hvor representantene har demonstrert med plakater, som heller ikke er lov.

– Det ville nok blitt en diskusjon her også om noen tok med seg babyen inn til votering, sier Brenno.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook