Nå får også norske barn behandlingen:

Emily er mirakeljenta som ble frisk takket være norsk forskning

– Alternativet vi hadde var å ta med oss vår eneste datter hjem, og være sammen frem til hun døde. Vi ville ikke gi opp. Dette var den eneste sjansen vi hadde igjen, forteller Tom Whitehead.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han er far til den amerikanske jenta Emily, som var fem år da hun fikk diagnosen akutt lymfatisk leukemi. Hun ble behandlet med cellegift, som er den vanligste behandlingsformen for barn som rammes av leukemi. Men Emily ble ikke friskere.

– Det var brutalt. En kveld sa legene til oss at sannsynligheten for at hun ville våkne i morgen var 1/1000. Det er ord en pappa ikke vil høre, forteller faren.

Et siste håp

Emily er det eneste barnet til ekteparet Kari og Tom Whitehead, som bor i Pennsylvania i USA. Hun var en livlig femåring, som over natten plutselig ble diagnostisert med kreft.

– Det eneste jeg husker er at jeg tenkte at nå blir livet aldri det samme igjen, forteller Tom.

Etter å ha kjempet mot kreften i nesten to år fikk familien beskjed om at det ikke var noe mer legene kunne gjøre for å redde seksåringens liv.

– Som et siste forsøk lette vi etter et alternativ utenfor boksen. Vi nektet å gi opp kampen, og plutselig var muligheten der. Den ga oss håpet vi trengte.

Et sykehus i Philadelphia åpnet opp et prøveprosjekt, hvor de ville gi Emily en helt ny type behandling, kalt CAR-T.

Angriper egne blodceller

SLIK FUNGERER DET: Her ser man hvordan immuncellene <br>angriper blodkreftcellene. Foto: Thermo Fisher Scientific
SLIK FUNGERER DET: Her ser man hvordan immuncellene
angriper blodkreftcellene. Foto: Thermo Fisher Scientific

CAR-T-behandlingen går ut på at forskere programmerer pasientens immunceller til å angripe spesielle blodkreftceller. Slik brukes kroppens eget immunforsvar til å bekjempe kreften.

– Vi føler oss velsignet som fant denne behandlingen, forteller Emilys pappa.

– Det var vår aller siste mulighet. Og det funket. På syvårsdagen til Emily våknet hun fra koma. Legene kom inn på rommet og sang bursdagssangen for henne. Det øyeblikket der, det ble den beste dagen i vårt liv.

Emily ble det første barnet i verden som fikk denne behandlingen.

– Vil revolusjonere kreftbehandlingen

Familien Whitehead har nå vært på besøk i Norge. I en forskningslab på Radiumhospitalet fikk de møte norske leger og forskere, som har vært med å utvikle behandlingsmetoden.Teknologien bak metoden baserer seg nemlig på de norske "Ugelstadkulene", også kjent som Dynabeads, fra selskapet Thermo Fisher Scientific.

PÅ NORGESBESØK: Emily er i Norge for å møte forskerne bak behandlingen. Foto: Camilla Island/TV 2
PÅ NORGESBESØK: Emily er i Norge for å møte forskerne bak behandlingen. Foto: Camilla Island/TV 2

I desember i fjor ble CAR-T-behandlingen godkjent i Norge.

– Det er veldig stort at vi kan tilby norske pasienter en så revolusjonerende behandling, forklarer overlege Jochen Büchner.

Han jobber ved barneavdelingen for kreft og blodsykdommer på Rikshospitalet, og har vært involvert i behandlingen til de hittil 8 barn og unge voksne som har fått denne behandlingen i Norge. Han mener denne behandlingsmetoden vil bli historisk innenfor norsk kreftmedisin.

– Jeg tror CAR-T kommer til å revolusjonere kreftbehandling. Hele teknologien er under stor utvikling, så det kommer til å ha store, store innvirkninger på kreftbehandlingen i fremtiden.

Med samme historie

En av dem som skal møte Emily (13) denne dagen er femtenåringen Simen Aarskog. Han er blant de første norske barna som har fått den samme behandlingen som Emily fikk. Nå har han vært kreftfri i over et år.

– Nå går alt veldig bra. Jeg spiller fotball og går på skole, forteller han.

For familien fra Levanger kom tilbudet om CAR-T-behandling når de trengte det som mest.

– Vi følte vi trakk et lykkelodd. Vi tenkte «Er det mulig? Skal vi få bli med på dette?», forteller Simens mor, Britt Gorset.

Hun mener denne behandlingstypen var avgjørende for Simens helse.

– Sånn vi ser det var det mye mer humant for oss å gjennomgå denne behandlingen, sammenlignet med to år med cellegift, bivirkninger og alt som følger med. For oss har det betydd utrolig mye.

MED SAMME SJEBNE: F. v. Lars Ivar Aarskog, Brit Gorset og sønnen Simen, fikk et sterkt møte med familien fra USA. Foto: Camilla Island/TV 2
MED SAMME SJEBNE: F. v. Lars Ivar Aarskog, Brit Gorset og sønnen Simen, fikk et sterkt møte med familien fra USA. Foto: Camilla Island/TV 2

Studiene i Norge, hvor barn og unge voksne har fått behandlingen, har gitt gode resultater. Omtrent 80% av barna har blitt sykdomsfrie innen tre måneder.

Vil hjelpe andre

Etter at Emily ble kreftfri har den lille familien fra USA gjort alt de kan for å hjelpe andre familier med barn som rammes av kreft.

– Vi har gjort alt vi kan for at alle barn, uansett hvor i verden de bor, skal få den samme muligheten til behandling, sier Tom.

Familien har derfor opprettet sin egen stiftelse, som samler inn penger til CAR-T-behandling. Emily bruker sin egen historie til å gi andre barn håp.

– Jeg forteller alltid barna jeg møter til å smile hver dag og å tro på seg selv.