Spektakulært fenomen: – Naturens eget maleri!

«Slukhull» er vakre, men kan også være farlige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

PR- og mediesjef i TV 2 og svært aktiv hobbyfotograf, Jan-Petter Dahl, fanget en dronevideo av de sjeldne i hjembyen Sarpsborg tirsdag morgen.

– Dette er naturens eget maleri, sier han om videoen han har publisert på Facebook.

Se videoen øverst.

Dahl forteller at han var rask med å få dronen i lufta over Tunevannet da han så andre legge ut bilder av de spesielle is-mønstrene i sosiale medier.

– Dette var så spesielt, at det bare var å få drona i lufta. På den måten kunne man også sikre seg helt unike bilder av fenomenet, sier Dahl til TV 2.

«Slukhull»

Ånund Sigurd Kvambekk ved isvarslingen i NVE, sier det ikke er hver dag han ser så spektakulære bilder.

Is-eksperten forteller at de karakteristiske hullene er et kjent fenomen, men at de lærde strides om eksakt hvordan de oppstår.

– Det er et veldig vanlig fenomen på denne tiden. Det er mange som tror at en meteor har ramlet ned. Av og til kan det være det, men de oppstår som oftest mer naturlig. De kalles gjerne for et «slukhull», «oshull» eller «åthull». Fordi vannet «sluker» eller «spiser opp» isen, sier Kvamsbekk til TV 2.

– Hvordan oppstår slike hull?

– Det begynner med at man har et helt isdekke - så kommer snø – og da blir den for tung for isen. Hvis det er hull eller sprekker i isen, så vil vannet presses opp av hullet, og bre seg utover til sidene under snøen. Blir det mildere, så snøen smelter, kan isen flyte opp igjen. Vannet på overflaten av isen renner da ned gjennom hullene igjen. Når dette skjer dannes det masse små «elver» som møtes og lager det mønsteret vi ser rundt hullene. Vi tror mønsteret dannes når vannet er på vei ned, sier Kvamsbekk.

PR- og mediesjef Jan-Petter Dahl i TV 2.
PR- og mediesjef Jan-Petter Dahl i TV 2. Foto: Alex Iversen / TV 2

Han forteller at gamle pilkehull kan være typiske steder for dannelse av slukhull. Dersom det er mange slukhull på et vann, vil de være små fordi vannet har mange steder å renne ned. Andre ganger er det få – og da blir de store slik de i Sarpsborg.

Advarer

Det er ingen god idé å bevege seg ut til disse hullene.

– De kan bli så store at man kan risikere å falle nedi dem, men du vil stort sett merke at det er masse overvann innen du når frem til hullet. Man må imidlertid være obs, særlig dersom det legger seg et nytt snøfall over hullene. Når snøen er borte, er de lette å se. Isen er som regel bare svekket noen få meter rundt hullet, sier han.

Skiforeningen gikk i helgen ut på Facebook og frarådet all ferdsel på vannene i Oslo-Marka på grunn av nettopp slike hull på enkelte vann.

Hege Blichfeldt Sheriff i Skiforeningen forteller at advarselen fortsatt gjelder, men at de er godt i gang med å sjekke alle løypetraseer som går over vann.

– Vi friskmelder en del av vannene, mens noen slutter vi å preparere for sesongen. Hvis det er både nykjørte spor og stikker over vannene, så skal det være farbart, men for å være helt tydelige, så melder vi hvert enkelt vann i teksten på føremeldingene og i Marka-appen, sier Blichfeldt Sherriff.

– Sjekk nøye

Kvamsbekk ved NVE forteller at det i området rundt ytre Oslofjord er såpass mildt at det vil være fare for utrygg is i fremover

«De fleste små vann er ennå farbare, med unntak av kystnære vann. Mellomstore vann i lavlandet er stort sett islagt og mange er farbare. Snø som isolerer gir stor variasjon i istykkelsen, så sjekk nøye før du går ut på mellomstore vann (2-10 km lange)», heter det i isvarselet for Østlandet.

Se varsel for hele landet på Varsom.no.