Kommentar

Egil "Drillo" Olsen på besøk på Atlético Madrid-trening.
Egil "Drillo" Olsen på besøk på Atlético Madrid-trening. Foto: Daniel Sannum Lauten

Dette er de spanske svakhetene som gir Norge en sjanse

Ferdighetsmessig er spanjolene suverene, men likevel er det grunn til å tro på norske poeng.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spania-Norge, 23. mars og Norge-Sverige, 26. mars.

EM-kvaliken er i gang. Lørdag braker det løs i Valencia. Tre dager senere møter vi Sverige på Ullevål. Senere i år skal vi også møte Romania, Færøyene og Malta.

Spørsmålet alle stiller seg, og mange spør meg (noen tror jeg vet sånt) er hvilke muligheter vi har til å kvalifisere oss.

De to beste går til sluttspill.Spania vinner gruppa, Færøyene og Malta kvalifiserer seg ikke. Da står vi igjen med hviket lag som følger Spania til sluttspill: Norge, Sverige eller Romania.

Det betyr at vi starter med to vanskelige og kanskje avgjørende kamper.

Se Spania-Norge på TV 2 og tv2sumo.no lørdag fra kl. 20.10.

Selv om jeg påstår at Spania vinner gruppa, betyr ikke det at de vinner alle kampene sine. De er faktisk inne i en dårlig periode, røk tidlig ut i VM i Russland og imponerte heller ikke i Nations League (NL).

TRENER: Luis Enrique.
TRENER: Luis Enrique. Foto: Lluis Gene

Det er store endringer i troppen som møter Norge, stjernespillere er ute av form, som Isco, eller skadet, som Costa. Den nye treneren Luis Enrique, sier han skal fortsette med å styre, kontrollere og dominere kampene. Det betyr i praksis en pasningsorientert stil på bekostning av gjennombrudd, den samme filosofien som sendte de tidlig ut av VM, og som også ble brukt i Nations League hvor de hadde 745 pasninger i snitt pr kamp. Til sammenligning hadde Sverige 454 og Norge 461.

Når jeg i tillegg registrerer at de sliter defensivt, slipper inn 7 mål på 4 kamper i NL og i tillegg har en høy verdi, 1,63, på expected goals against, noe som på godt norsk betyr at de var heldige som ikke slapp inn flere.

Konklusjon, det er godt mulig å ta poeng i Valencia.

Denne optimismen forsterkes naturligvis av at Norge er inne i en god periode. Riktignok mangler vi en del offensivt, men vi er bunnsolide defensivt, slipper inn to mål på seks kamper i NL med en expected goals against på 0,23, noe som betyr at motstanderne hadde svært få målsjanser utenom de 2 vi slapp inn.

På denne variabelen var vi best av samtlige lag i NL ifølge opta. Naturligvis var vi i ei gruppe med land på samme nivå som Norge, mens Spania spilte mot England og Kroatia, men likevel vil jeg påstå at vi defensivt er minst like gode som Spania, og med Ajer tilbake som midtstopper blir vi jo enda bedre, det er bare å glede seg.

Utfordringen til Lars nå er å forbedre laget offensivt, både når det gjelder dødball og kontringer, men ikke minst mot etablert forsvar hvor vi skaper lite. Vi trenger spillere som kan passere motstander i 1 mot 1, og vi trenger kreative spillere som kan slå de gode bakromspasningene, kanskje det er sesongen hvor Martin Ødegaard kan få sitt gjennombrudd på landslaget.

Drillo tror Martin Ødegaard kan få gjennombruddet denne sesongen.
Drillo tror Martin Ødegaard kan få gjennombruddet denne sesongen. Foto: Solum, Stian Lysberg

Det er også positivt at nå spiller nesten alle i troppen mer eller mindre fast på klubblagene sine. Klarer vi å opprettholde den defensive tryggheten, og ta et lite steg framover offensivt, er vi i posisjon til å ta poeng i Valencia.

Når jeg til tross for påpekning av svakheter i det spanske laget, likevel holder de som soleklar favoritt til å vinne gruppa, er det på bakgrunn av at de har spillere med bedre ferdigheter individuelt enn de andre lagene.Den dagen de får skikk på den defensive strukturen, og en mer effektiv stil i angrep er de andre lagene i gruppa sjanseløse. Vår sjanse ligger i at de ikke er der i dag.

På Ullevaal mot Sverige står vi ovenfor helt andre utfordringer enn mot Spania.

Hva de består i kunne jeg naturligvis sagt noe om nå, men her er vi en situasjon hvor vi vet mye mer etter at vi har spilt mot Spania og ikke minst etter at Sverige har spilt mot Romania.

Uansett så står vi foran en forrykende start på sesongen 2019!

Drillo

Se Spania-Norge på TV 2 og tv2sumo.no lørdag fra kl. 20.10.

Lik på Facebook