FORTALTE SIN VERSJON: Henrik Kristoffersen, her i lag med sin far Lars, fortalte onsdag ettermiddag sin versjon av den betente konflikten med Norges Skiforbund.
FORTALTE SIN VERSJON: Henrik Kristoffersen, her i lag med sin far Lars, fortalte onsdag ettermiddag sin versjon av den betente konflikten med Norges Skiforbund. Foto: Roald, Berit

Kristoffersen i retten: Langet ut mot brutt lovnad fra alpintsjefen

Henrik Kristoffersen forklarte seg i Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På dag to av rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund var det skistjernens tur til å forklare seg.

Fra vitneboksen i sal 250 i Oslo tingrett fortalte innledningsvis at saken slett ikke handler om mer penger i hans egen lomme.

– Det er hundre prosent ikke av penger. Det er for å få en mulighet som kan gi meg bedre mulighet til å bli en bedre alpinist i den karrieren jeg har, sier Kristoffersen.

– Om du bare fikk tilbud om støtteapparatet til Red Bull og ikke pengene, ville det vært greit for deg, lurte advokaten til Kristoffersen på.

– Ja, hadde vært helt greit. Og har også blitt tilbudt til Norges Skiforbund i denne saken, svarte Kristoffersen på spørsmål fra sin advokat.

Han viste til at Red Bull blant annet kan stille med fysioterapeut på heltid og mulighet til såkalt «fast track» på helse.

– Red Bull vil også kunne stille med helikopter og privatfly for X-antall utøvere. Tid er en ekstremt viktig faktor i alpint 2019. Det handler om hundredeler og å ha så mye energi som mulig. Det er ekstremt viktig, sier Kristoffersen.​

– Konkurrerer ikke på like vilkår​

Fra vitneboksen brukte alpintstjernen tid på å beskrive hvor hektisk en helg med flere renn kan være.

Han ble dessuten konfrontert med påstander fra Claus Johan Ryste om at han skal ha hatt god nok tilgang på blant annet fysioterapeuter.

– Med all respekt: Det er jeg ikke enig i. Jeg skulle få full dekning på fysioterapeut og helse fra Norges Skiforbund. Det satt Claus Johan Ryste (alpintsjef, journ. anm). og sa under ed, innledet Kristoffersen.

– Men ta rennet i Adelboden 2018. Etter det garanterte han at jeg skulle få tilgang til fysioterapeuter resten av rennene ut året, fortsatte Kristoffersen.

Han tok fram en email, der han viste til at han hadde dager og tidspunkter dette ikke ble tatt til følge.

– Jeg har 16 dager her der jeg ikke har hatt tilgang til fysio på trening. Og da har jeg ikke tatt med dagene der jeg bor hjemme i Salzburg og trener med landslaget, sier han.​​

Ryste vil ikke uttale seg til pressen før han har vitnet.

Ville frigi hjelmene

Skistyret stemte ned en avtale alpinkomiteen hadde forhandlet frem med Telenor om å frigi hjelmene. Som utøvernes representant satt John-Olav Evans.

– På en lagmiddag i Méribel 2015 sier John-Olav Evans, som da var sponsorsjef, til meg i veldig beruset tilstand at jeg aldri kommer til å få Red Bull-hjelm så lenge han er i Skiforbundet. Dert var mange til stede, og å sitte der som 20-åring... Det ble i alle fall veldig stille rundt bordet, det kan jeg si.

Evans sluttet som Skiforbundets sponsorsjef for to år siden.

– Den eneste kommentaren jeg har er at det er en ubegrunnet beskyldning som er tatt helt ut kontekst. Jeg kjenner meg ikke igjen, sier Evans til TV 2.

Kristoffersen sier at han flere ganger har fått signaler om at det ville være mulig å få til en hjelmavtale.

– Etter NM på Oppdal i 2016 kom Elling Breivik bort til meg og sier at «dette ordner vi Henrik». Faren min har også fått grønt lys til å forhandle med Red Bull om hjelmen.

Rettsaken avholdes nå, like etter sesongslutt i verdenscupen og rett før helgens NM. Skiforbundet foreslo å ha rettsaken i januar, og på spørsmål om hvordan dette ville påvirket Kristoffersens sesong svarer han:

– Sannsynligvis hadde det ikke vært mulig å kjøre flere renn. Januar er den mest hektiske perioden for oss. Det hadde ødelagt forberedelsene til VM.

– Jeg hadde droppet rennene og risikert VM for å sitte her. Dette er så viktig for meg som alpinist, og for hvor god jeg kan bli. Sannsynligvis kan jeg bli best i verden. Det er viktig for fremtiden til norsk alpint også.

Derfor takket han Red Bull etter VM-gullet

Skiforbundets advokater ville vite hvorfor Kristoffersen takket blant andre Red Bull etter VM-gullet sitt tidligere i år.

– Red Bull har hjulpet meg med at jeg til tider har tilgang på fysioterapeut, at jeg til tider kan sitte på med fly, men dette går stort sett på andres premisser, stort sett Marcel Hirschers premisser.

– I går sa Skiforbundet at det var uaktuelt å bruke like mye ressurser som det står i Red Bull-avtalen på en enkelt utøver. Det kunne du jo fått gratis, og fått penger i tillegg ved å inngå en avtale med Red Bull.

Kristoffersen forteller at han ikke hadde fått noen avtale med Red Bull dersom det ikke så ut til å være mulig å få til en hjelmavtale i fremtiden.

– Da hadde jeg ikke kunnet benytte meg av det jeg til tider hatt mulighet til til nå. Min hovedmann i Red Bull sliter med å forsvare det han gir meg per dags dato innad i Red Bull, både overfor ledelsen og andre utøvere som har Red Bull på hjelmen. Taper jeg her i dag vil det antakelig falle fra.

Skiforbundets advokat spurte Kristoffersen ut om hvilke goder han ville fått dersom han hadde fått Red Bull på hjelmen.

– Da ville jeg fått en fysioterapeut på heltid. Jeg kunne også benyttet meg av Red Bulls trenere, men jeg er veldig knyttet til Lars Mæland.

– Det er en viss skremmetaktikk opp det hele

Kristoffersen avsluttet sin forklaring med å si at det har vært vanskelig å gå opp mot Skiforbundet.

– Det har blitt snakket mye om profesjonalitet og prosessen fra begge sider. Jeg må innrømme at jeg synes det har vært veldig vanskelig, spesielt fra Skiforbundets side med lovnader og måten jeg har blitt behandlet på. Jeg har blitt utestengt fra landslaget, uten egentlig ekstremt stor grunn og det er en viss skremmetaktikk oppi det hele her.

– Det er litt David mot Goliat. Norges Skiforbund er vel det nest største idrettsorganet i Norge etter NFF. Det er litt vanskelig, det må jeg ærlig innrømme.

Seks dager satt av til saken

Rettssaken handler om en flere år lang strid mellom Kristoffersen og Skiforbundet. 24-åringen ønsker å kunne profilere sine egne sponsorer på hjelmen, men Skiforbundet har allerede solgt denne plassen til Telenor.

Kristoffersen mener reklameinntekter som dette er nødvendig for å gi han like konkurransevilkår som flere av verdens beste alpinister har, mens Skiforbundet på sin side hevder en slik avtale vil være ødeleggende for bredden i norsk idrett.

Rettssaken startet mandag og det er satt av seks dager til saken.