BEKYMRET MINE: Martin Ødegaard er i form, men er ikke Lars Lagerbäcks favoritt.
BEKYMRET MINE: Martin Ødegaard er i form, men er ikke Lars Lagerbäcks favoritt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån

– Hvis Ødegaard ikke får starte nå, får han aldri starte

TV 2-ekspert Jesper Mathisen er klar på hvordan landslagssjef Lars Lagerbäck bør prioritere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Spania-Norge lørdag kl. 20.10 på TV 2 og tv2sumo.no.

Med Mohamed Elyounoussi i fryseboksen i Southampton, og Stefan Johansen som ikke akkurat har hatt en drømmesesong, er kantplassene noe av det som det knyttes mest spenning til før EM-kvalifiseringen åpner mot Spania lørdag.

Basert på Lagerbäcks uttalelser er det ikke utenkelig at de to får fornyet tillit, selv om TV 2-ekspert Jesper Mathisen gjerne skulle sett det annerledes.

Han mener Martin Ødegaard fortjener å starte.

– Lagerbäck er ikke Ødegaards største fan, men vi har kantalternativer som sliter med spilletid. Samtidig har Ødegaard vært fantastisk og tatt store steg. Han har en en fantastisk dødballfot, ferdigheter til å gjøre det uforutsigbare, og kan åpne ethvert forsvar. Norge vil ikke få mange sjanser, men han kan gjøre det magiske som gjør at vi får en sjanse, på et eller annet vis, sier Mathisen etter å ha overvåket innledningen på onsdagens landslagstrening.

– Både mot Spania og særlig mot Sverige mot Ullevaal ville jeg startet med ham, for han er i veldig god form.

– Nå eller aldri

Den eneste spillertypen som er lik Ødegaard i den norske troppen er Mats Møller Dæhli. Der går 20-åringen foran på ren kvalitet.

– Om Moi og Stefan blir valgt, så er det ikke på grunn av form, men mer på grunn av at Lagerbäck vil ha andre ferdigheter på banen enn det Ødegaard kommer med, sier Mathisen.

– Dersom man ser på spilletid og form, så er det ingen tvil om at han bør starte. Hvis han ikke får starte nå, så tror jeg aldri at han får starte en kamp for Lagerbäcks Norge.

Landslagssjefen har vært diplomatisk i uttalelsene rundt blant annet Moi Elyounoussi. Han sier spilletid er en faktor, men at han ser mest på hva han har gjort tidligere for Norge.

Rent taktisk kan det imidlertid være flere grunner enn det rent angrepsmessige til å bruke Ødegaard. Lagerbäck sa ved uttaket av troppen, at han håpet Norge kunne hatt så mye som 40 prosent av ballbesittelsen.

– Det er ikke så veldig mange norske spillere som er så fantastiske til å holde på ballen og dra av en mann. De ferdighetene har Martin Ødegaard. Han er på nivå med de spanske guttene når det kommer til overblikk og touch. Det å kunne få roet seg ned med litt ball, hadde vært en stor fordel, sier Mathisen.

– Dysser det ned

Det er alltid mange spørsmål rundt Martin Ødegaard på landslagets pressekonferanser.

Det er ingen uttak i Oliva Nova utenfor Valencia, der Norge ligger på en liten treningssamling før kampen mot Spania.

– Han fikk mer spilletid hos oss i høst enn han har fått tidligere, og da viste han at han fungerer veldig bra i sin rolle. Når jeg ser han i Nederland, er han blitt mer direkte i spillet sitt. Han tar for seg mer både med og uten ball, sier Lagerbäck om Ødegaards fremgang.

Han ville imidlertid ikke gå inn på hva Ødegaard kan bidra med i laget.

– Dere kjenner Martin og hans styrker og hans mindre sterke sider, så det tror jeg dere kan tenke på like bra selv.

– Vi i pressen som følger med har store forhåpninger til og er veldig imponert av det Martin Ødegaard har vist denne sesongen. Det er tydelig ikke Lagerbäck. Han prøver alltid å dysse ned Ødegaard, og snakke ned det han har vist. Sannheten er at han har tatt store steg i Nederland, både offensivt og defensivt. Han skaper masse muligheter, er begynt å score mål og levere målgivende pasninger, sier Jesper Mathisen.

– Veldig klar for å starte

På treningen onsdag manglet Norges kanskje største stjerne i Joshua King, på grunn av en vond nakke. Ødegaard har imidlertid vært et stort smil siden han ankom Spania, en dag før størstedelen av troppen av logistiske årsaker.

Onsdag regnet det under treningen, og han ser selv mørke skyer når det kommer til sjansen for å få starte.

– Det er vanskelig å si, men det er gode spillere, og mange som kjemper om plassene. Vi hadde et veldig godt år bak oss, hvor vi har hatt en veldig fin utvikling hele veien, så jeg tror ikke det blir så mye utskiftninger, sier Ødegaard på sitt ethvert sedvanlige vis.

– Jeg er veldig klar for å starte, hvis jeg får muligheten.

I Vitesse har Ødegaard tatt et nytt og langt steg denne sesongen, og er i toppen når det kommer til å skape sjanser i Æresdivisjonen. Ødegaard troner øverst på listen over de yngste spillerne med ti eller flere scoringer og målgivende i ligaen. Så langt i 2018/19-sesongen har nordmannen fem mål og seks målgivende pasninger.

– Jeg er fornøyd med det. Jeg kunne hatt enda mer. Jeg kunne hatt bedre uttelling. Det er åtte kamper igjen, så det er muligheter for å bedre statistikken. Men så langt synes jeg det er bra, sier Ødegaard.

Se Spania-Norge lørdag kl. 20.10 på TV 2 og tv2sumo.no.