Knut Arne Gjems, leder for Norges jeger- og fiskerforbund..
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Knut Arne Gjems, leder for Norges jeger- og fiskerforbund.. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

oppdaget skjult kamera i skogen:

– Lovlydige jegere blir mistenkeliggjort

Vil møte Mat-og landbruksdepartementet på grunn av uklart regelverk om gris på åte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Lovlydige jegere blir mistenkeliggjort når politiet setter opp overvåkningskamera ved et reveåte fordi det er lagt ut gris, sier Knut Arne Gjems, lederen i Norges jeger og fiskeforbund (NJFF) til TV 2.

Han representerer revejegerne som årlig skyter 10.000 rever på åte her i landet.

Etter TV 2s avsløring om overvåkning i Elverum-skogene har forbundet bedt om et møte med Mat-og landbruksdepartementet. Årsaken er at jegere får ulike svar når de spør Mattilsynet om hva de kan bruke på åte.

Les mer: Fikk hakeslepp da de oppdaget skjult kamera i skogen

Fikk bekreftelse

Det var revejegeren Terje Carlsson og grunneier Per Tore Indset som oppdaget overvåkningskameraet i skogen, høsten 2017. Det tilhørte Økokrim og var plassert over et reveåte. I over et og et halvt år har forsøkt de å få innnsyn i begrunnelsen for beslutningen. Den kom først etter at TV 2 startet å jobbe med saken.

Økokrim forklarte kameraovervåkningen med at det forelå mistanke om bruk av ulovlig husdyråte, og at det handlet om en død gris. De viste til Matloven og mulig risiko for smitte til ville dyr.

Skogeieren har fortalt at Mattilsynet overfor dem både muntlig, før høsten 2017 og skriftlig i fjor, har gitt bekreftelser på at deres bruk av gris på åte, er innenfor regelverket.

Private bilder av kamera som ble funnet i skogene i Strandbygda ved Elverum.
Private bilder av kamera som ble funnet i skogene i Strandbygda ved Elverum.

– Slik vi har forstått regelverket er det ikke lov til å bruke selvdøde griser og husdyr på åte. Mens gris som er avlivet/slaktet kan brukes, sier Knut Arne Gjems.

På nettsidene sine skriver NJFF at åtejakt på rev er den viktigste og mest dominerende jaktformen på rødrev. Årlig felles over 10.000 rever på åte og mellom 10.000 og 20.000 nordmenn driver slik jakt, i følge Gjems.

Får ikke like svar

– Mattilsynet klarer ikke å gi svar på hva som er tillatt og hva som er forbudt å benytte som åte. Dessverre viser det seg at det er et noe uklart regelverk her, skriver NJFF på nettsiden sin og fortsetter.

– NJFF har tidligere ved flere tilfeller tatt opp behovet for klarere formuleringer med Mattilsynet, uten at dette har ført til bedre tilgjengelighet og klare fortolkninger.

Forbundslederen mener revejegere ikke bør mistenkeliggjøres når de har gjort det de skal for å skaffe seg de nødvendige tillatelser for å bedrive åtejakt.

Det er ikke lov til å bruke selvdøde griser og husdyr på åte i Norge.
Det er ikke lov til å bruke selvdøde griser og husdyr på åte i Norge.

– Vi må få klare regler her. For det skal være enkelt å være lovlydig, sier Gjems.

Lise Charlotte Rokkones, i Mattilsynet opplyser at de har hatt en dialog om regelverket med NJFF og Miljødirektoratet.

– Noe av grunnen til at dette kan ha virket uklart, er nok at det i de senere år har kommet endringer i regelverket. Det er i utgangspunktet tillatt å bruke visse rester av gris som har vært slaktet til mat, som åte. Det er derimot ikke greit å bruke selvdød gris, og bakgrunnen for dette er at man skal unngå mulig smitterisiko, skriver hun i en mail til TV 2.

Tror det må handle om ulv

Revejegeren og skogeieren har nå gjennom advokat søkt innsyn i politiets begjæring om overvåkning og tingrettens beslutning, noe de tidligere har fått avslag på. De har mistanke om at overvåkningen må skyldes noe helt annet enn en gris og tror det dreier seg om mistanke om ulovlig ulvejakt.

Dette har politiet avvist.