Bonde Tusvik langer ut mot Truls Svendsen etter NRK-intervju

Truls Svendsen legger seg flat etter sterke reaksjoner fra flere hold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld var Truls Svendsen på besøk hos NRK-programmet Lindmo, der han blant annet snakket om sitt nye komishow Fra Æ til Å som hadde pemiere i februar.

I den anledning brukte han en vits som for mange vil være velkjent:

«Jeg liker å dele det her, jeg har holdt foredrag i tre år om min største frykt. Jeg vet at hvis du spør folk om hva de er mest redd for i verden, så er det å snakke foran en folkemengde. Og på andreplass kommer frykten for å dø. Så strengt tatt, hvis du er i en begravelse, så vil du heller ligge i kista enn å holde minnetalen» sa Svendsen til talkshowverten Anne Lindmo.

I ettertid har det blitt påpekt at den samme vitsen er fremført av Jerry Seinfeld, blant annet i standup-komedien «I'm Telling You for the Last Time» fra 1998.

Også humorkollektivet Humornieu med Morten Ramm i spissen har lagt ut video hvor de påpeker likheten.

– Går ikke an

Episoden hos Lindmo går heller ikke upåaktet hen i podcasten Tusvik & Tønne. I tirsdagens utgave av podcasten, som ifølge E24 har 180.000 lyttere i uka, kommer Sigrid Bonde Tusvik med en tirade mot komikerkollegaen.

– Jeg er rasende. Jeg blir sur av at det norske folk sitter og ler av noe som faktisk er så jævlig ripp off. Det går ikke an, sier hun, i sin egen podcast.

Se et utdrag fra begge standupshowene øverst i saken, og bedøm selv.

– Jeg blir sjokkert, og jeg sier det til alle komikere: Dere må være så jævlig nøye. Og idet dere hører at vitsen er blitt brukt av en annen, så må dere dessverre slutte å bruke den, sier hun videre.

Mener det er helt likt

Hun påpeker for makkeren sin Lisa Tønne at ikke bare ordene, men også fremføringen og timingen er veldig lik som originalfremføringen.

– Det er svart på hvitt, i samme toneleie. Jeg blir matt! sier Tusvik.

– Truls Svendsen, den vitsen der må du selge til Jerry Seinfeld. Jeg lover deg, han blir veldig glad for å få pengene fra de tre årene med foredrag der du har melket den vitsen.

Truls godtar kritikken

Truls Svendsen svarer i en e-post til TV 2 at han ikke var klar over at han rappet Seinfelds vits.

– Jeg har hørt sitatet i forskjellige anledninger, men var rett og slett ikke klar over at det var Seinfeld som hadde sagt det. Jeg ville ikke sittet på Lindmo og sagt dette uten å referere til han, hvis jeg hadde visst det, sier han.

– Kritikken fra Sigrid, den tar jeg, det er helt greit, sier han videre.

Når TV 2 tar kontakt med Sigrid Bonde Tusvik og fremlegger Svendsens sitater, ønsker hun å gi følgende kommentar over SMS:

– Først og fremst vil jeg si at jeg er veldig smigret av at dere i TV 2 henter nyhetene deres fra Tusvik & Tønne. Når det er sagt så ser jeg jo at på trykk her kan jeg neppe komme så godt ut av denne saken når Truls er såpass folkekjær og rund i kantene. For å si det sånn: Han griller pølser på det bålet hvor jeg er brukt som opptenningsved. Sånn er det når man er tredjegenerasjons heks. Så jeg vil bare gi ballen videre til Tusvik og Tønnes nye talsperson: Else kåss Furuseth. Så blir det folkelighetsmessig et litt jevnere parti, skriver Tusvik.