Ekte pasta bolognese

Wenche gir oss en liten smak av Italia og lager klassikeren pasta bolognese.

Vegetar: Kjøtt kan sløyfes og retten lages kun med grønnsakene. Ostedryss kan også sløyfes.

Glutenfri: Bruk glutenfri pasta, ris eller linser/bønne.

  • ca 500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 1 løk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 1 stilk stangselleri
  • 1 gulrot
  • 3 ss olje til steking
  • 2 ss tomatpuré (kan sløyfes)
  • 1 dl kraft/buljong eller eplemost (uten sukker)
  • 2 bokser hermetiske knuste tomater
  • ½ ts salt
  • ½ ts grovmalt pepper
  • 2 ts tørket oregano eller annet urtekrydder
  • 1-2 ss balsamicoeddik (kan sløyfes)
  • 1-2 dl nyrevet parmesan (kan sløyfes)

Tagliatelle kokes etter anvisning på pakken. I den opprinnelige retten serveres retten med tagliatelle (båndspagetti), men spagetti (fullkorn) kan også brukes.

Begynn med å lage kjøttsaus/pastasausen. Rens og finhakk løk, stilkselleri og gulrot (gulrot kan også rives opp på et råkostjern). Hell olje i en stekepanne med høye kanter eller en kasserolle, tilsett grønnsakene og surr/til de er myke, ca 6-8 min. Tilsett finhakket hvitløk mot slutten.

Tilsett kjøttdeig, stek videre i ca 10 min, rør om hele tiden slik at kjøttdeigen «korner» seg opp. Deretter kraft/buljong eller eplemost, kok opp og la småkoke uten lokk i 8-10 min.

Tilsett salt, pepper, urtekrydder, tomatpuré og hermetiske tomater og la alt småkoke i 30-40 min. Pass på at det ikke koker «tørt», tilsett eventuelt litt mer kraft. Tilsett balsamicoeddik, la koke 4-5 min og smak til med salt og krydder.

Kok pasta etter anvisning på pakken. Hell av kokevannet , vend ev litt olje inn i pastaen .

Vend kjøttsausen inn i pastaen, eller legg kjøttsausen over pasta og server i dype tallerkener med et godt dryss revet parmesan.

PASTA BOLOGNESE. Foto: TV 2
PASTA BOLOGNESE. Foto: TV 2