Ekte pasta bolognese
Wenche gir oss en liten smak av Italia og lager klassikeren pasta bolognese.
Vegetar: Kjøtt kan sløyfes og retten lages kun med grønnsakene. Ostedryss kan også sløyfes.
Glutenfri: Bruk glutenfri pasta, ris eller linser/bønne.
- ca 500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
- 1 løk
- 2-3 fedd hvitløk
- 1 stilk stangselleri
- 1 gulrot
- 3 ss olje til steking
- 2 ss tomatpuré (kan sløyfes)
- 1 dl kraft/buljong eller eplemost (uten sukker)
- 2 bokser hermetiske knuste tomater
- ½ ts salt
- ½ ts grovmalt pepper
- 2 ts tørket oregano eller annet urtekrydder
- 1-2 ss balsamicoeddik (kan sløyfes)
- 1-2 dl nyrevet parmesan (kan sløyfes)
Tagliatelle kokes etter anvisning på pakken. I den opprinnelige retten serveres retten med tagliatelle (båndspagetti), men spagetti (fullkorn) kan også brukes.
Begynn med å lage kjøttsaus/pastasausen. Rens og finhakk løk, stilkselleri og gulrot (gulrot kan også rives opp på et råkostjern). Hell olje i en stekepanne med høye kanter eller en kasserolle, tilsett grønnsakene og surr/til de er myke, ca 6-8 min. Tilsett finhakket hvitløk mot slutten.
Tilsett kjøttdeig, stek videre i ca 10 min, rør om hele tiden slik at kjøttdeigen «korner» seg opp. Deretter kraft/buljong eller eplemost, kok opp og la småkoke uten lokk i 8-10 min.
Tilsett salt, pepper, urtekrydder, tomatpuré og hermetiske tomater og la alt småkoke i 30-40 min. Pass på at det ikke koker «tørt», tilsett eventuelt litt mer kraft. Tilsett balsamicoeddik, la koke 4-5 min og smak til med salt og krydder.
Kok pasta etter anvisning på pakken. Hell av kokevannet , vend ev litt olje inn i pastaen .
Vend kjøttsausen inn i pastaen, eller legg kjøttsausen over pasta og server i dype tallerkener med et godt dryss revet parmesan.