ULYKKESSTEDET: Ulykken skjedde på E18 i Vestfold natt til første nyttårsdag i fjor.
ULYKKESSTEDET: Ulykken skjedde på E18 i Vestfold natt til første nyttårsdag i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen/ NTB scanpix

AFTENPOSTEN:

22-åring dømt til 16 års fengsel for bildrap

En 22-åring er i Agder lagmannsrett dømt til 16 års fengsel for å ha kjørt i feil retning på E18 i Vestfold og forårsaket en frontkollisjon der en mann døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dommen er den strengeste som noen gang er gitt i Norge for et bildrap, ifølge Aftenposten.

Ulykken skjedde natt til 1. nyttårsdag i fjor på E18 mellom Langgangen og Larvik, akkurat over på Vestfold-siden av fylkesgrensen.

Samme dag ble bilisten, som nå er en 22 år gammel mann, siktet for forsettlig bildrap.

Forsøkte å ta sitt eget liv

Mannen har forklart at han forsøkte å ta sitt eget liv, da ulykken skjedde. Han kjørte i feil kjøreretning i nesten tre kilometer før han frontkolliderte med en barnefamilie i en bil.

47 år gamle Azad Hamam døde på stedet, mens kona og deres fem år gamle datter ifølge tiltalen fra tingretten fikk alvorlige og livstruende skader.

En sjuåring og en elleve måneder gammel baby fikk lettere skader. Familien var på vei hjem fra sydenferie da de ble truffet.

– Han frontkolliderte med vilje med en møtende personbil. Kjøringen rammet helt tilfeldige ofre og har lagt en småbarnsfamilie i fullstendig grus. Familien hadde ingen mulighet til å komme seg unna, og det beror på ren flaks at ikke flere ble drept i sammenstøtet, stod det i dommen fra Larvik tingrett.

16 års fengsel

September 2018 ble mannen tiltalt for forsettlig drap, grov kroppsskade og promillekjøring i Larvik tingrett. Han hadde en promille på 1,32 da ulykken skjedde.

Aktor ba da om at mannen skulle dømmes til 16 års fengsel. Mannen ble også dømt til å betale de etterlatte totalt 1.750.000 kroner i oppreisningserstatning.

Onsdag opprettholdt lagmannsretten dommen fra Larvik tingrett. Familien er tilkjent totalt 1,95 millioner kroner i oppreisning.

22-åringens forsvarer, advokat Øystein Storrvik, sier til Aftenposten at mannen ønsker å anke dommen inn for Høyesterett.​

Ifølge avisen fortalte mannen i retten at han sliter med selvmordstanker i fengselet og at han husker svært lite fra ulykken.

– Det gjør vondt, og jeg har egentlig ikke lyst til å si det, men jeg så to lys komme imot meg. Jeg har aldri ment å skade noen andre enn meg selv, sa 22-åringen ifølge Aftenposten.