helsekontrollen fikk følge prosessen:

Petter betalte 65.000 for å få større penis – slik ble resultatet

Helsekontrollen (TV 2): For 65.000 kroner ble penisen til «Petter» to centimeter lengre. Men bare i slapp tilstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år tar rundt 50 nordmenn penisforstørrelse hos Akademikliniken i Oslo. Helsekontrollen har fått være med på en operasjon.

Se Helsekontrollen i kveld klokken 20.00 eller allerede nå på TV 2 Sumo.

Helsekontrollen møter en pasient som skal opereres. Han ønsker å være anonym, så vi kaller ham Petter. Pasienten er på klinikken for å oppnå en drøm han har hatt lenge: Å forlenge penisen sin. Prislappen er på 65.000 kroner.

– Det blir litt forskjell i slapp tilstand. I erigert tilstand blir det veldig liten eller nesten ingen forskjell, sier Petter til Helsekontrollen.

To-tre centimeter ekstra lengde

Hvis operasjonen er vellykket, får Petter to-tre centimeters ekstra lengde. Men siden operasjonen ikke vil utgjøre en forskjell på penis i erigert tilstand, vil ikke sexlivet hans bli påvirket i den forstand. Men dette handler ikke om sex, ifølge Petter.

– Jeg har tenkt på denne operasjonen siden jeg var gutt og dusjet sammen med andre i gymmen. Da så jeg at det var stor forskjell på oss. Jeg har lyst til å føle meg bedre, og nå tenkte jeg at tiden var inne, sier Petter.

«Locker room syndrome»

Hans situasjon er ikke uvanlig i det hele tatt. Følelsen noen menn har av at alle menn har større penis enn dem selv er så vanlig at det har et eget navn på engelsk: «Locker room syndrome». Ifølge medisinsk ansvarlig Tom Viken ved Herreklinikken handler det om noe som går enda dypere enn dette.

Så lang er penis

Gjennomsnittlig lengde på penis i verden

Lengde:

Slapp tilstand: 9,16 cm

Erigert tilstand: 13,12 cm

Omkrets:

Slapp tilstand: 9,31 cm

Erigert tilstand: 11,66 cm

Kilde: British Journal of Urology

– Vår oppfatning er at det er en klar sammenheng mellom mannens opplevelse av egen penis og seg selv som maskulin og tilstrekkelig. Hvordan mannen opplever at penis ser ut eller fungerer, framstår i så måte som viktig for hans selvbilde og egenverd. Når mannen opplever at penis fungerer slik han ønsker, er det godt for selvtilliten, men når den ikke gjør det, er det psykologisk ødeleggende, sier Viken til Helsekontrollen.

Flere forlenger penisen

Herreklinikken og Akademikliniken er de eneste som utfører denne operasjonen i Norge. Herreklinikken ønsker ikke å si hvor mange slike operasjoner de utfører, men hos Akademikliniken har antallet økt det siste halvåret: I januar og februar opererte de 50 prosent flere pasienter enn i samme periode i fjor.

Plastikkirurg Bjørn Tvedt sier de fleste pasientene som lar seg operere har normal størrelse på penis. Foto: Jan Morten Bjørnsen/Helsekontrollen.
Plastikkirurg Bjørn Tvedt sier de fleste pasientene som lar seg operere har normal størrelse på penis. Foto: Jan Morten Bjørnsen/Helsekontrollen.

Men ifølge plastikkirurg Bjørn Tvedt ved Akademikliniken har ikke disse mennene særlig små peniser.

– De fleste har mer eller mindre normale peniser, kanskje litt i nedre del av normalsjiktet, sier Tvedt.

Kan få «vinglepenis»

For å forlenge penisen, må kirurgen gå dypt inn i kroppen og kutte deler av senen som fester penisen til skambeinet, slik at den blir mer tøyelig. Dermed kan penis strekkes ut fra kroppen og bli litt lengre. Risikoen er at man kutter av for mye av senen. Da får man en ustabil eller «vinglete» penis som kan gjøre det vanskelig å ha sex.

Kirurgiske løsninger for deformerte eller såkalte «mikropeniser» er allment akseptert, men å utføre penisforlengelser på menn med en frisk penis med normal funksjon er kontroversielt.

Urolog og kirurg Morten Andersen har sett flere «vinglete» peniser etter operasjoner. Foto: Espen Gulbrandsen/Helsekontrollen.
Urolog og kirurg Morten Andersen har sett flere «vinglete» peniser etter operasjoner. Foto: Espen Gulbrandsen/Helsekontrollen.

Morten Andersen er urolog og kirurg ved Moelv Spesialistsenter, og har sett flere «vinglete» eller ustabile peniser etter slike operasjoner. Ofte hos pasienter som hadde en helt normal penisstørrelse før de ble operert, og som har blitt operert utenfor Norge.

– Det å operere uten at det er gode, medisinske grunner for det blir for dumt, for å si det enkelt, sier Andersen til Helsekontrollen.

– Uetisk

Han er ikke alene om å mene dette. Ifølge Tore Holte Follestad fra Sex og Samfunn er kosmetisk kirurgi på normale peniser et etisk problem.

– Du kan ikke reparere selvbildet med å skjære i en kropp. Jeg synes det er uetisk, og er med på å bygge opp under et behov som egentlig ikke finnes. Det er uetisk å spekulere i selvbildet til folk og ta masse penger for å gjøre inngrep som ikke er nødvendig, sier Holte Follestad.

Akademikliniken er kjent med argumentene mot penisforstørrelser. De oppgir at de aldri har fått noen klager på «vinglete» eller ustabile peniser fra pasienter. Tvedt ser på sitt arbeid fra et helt annet perspektiv.

– Hvis ikke penis tar skade er det ikke uforsvarlig å operere den. Så lenge pasienten er fornuftig og tar informerte valg blir dette på lik linje med all mulig annen form for kosmetisk kirurgi. Hvis dette fører til bedre selvfølelse og bedre livskvalitet fordi de får et bedre genitalt kroppsbilde, så er det positivt for pasienten og ikke negativt, sier Tvedt.

FØR: Petters penis gjøres klar til operasjon. Foto: Ingvill Sunnby/Helsekontrollen.
FØR: Petters penis gjøres klar til operasjon. Foto: Ingvill Sunnby/Helsekontrollen.
ETTER: Slik ble resultatet etter operasjonen.
ETTER: Slik ble resultatet etter operasjonen.

– Har bra sexliv

Pasienten selv, Petter, sier til Helsekontrollen at han har en helt funksjonell penis og et bra sexliv. Han forstår de potensielle komplikasjonene, men ønsker å bli operert likevel.

– Jeg synes ikke det er noe kjempestort inngrep å ta i forhold til jenter som tar fettsuging på mage, brystimplantat og alt mulig rart. Jeg synes ikke at dette er så veldig skummelt, sier han.