Noe for den syndige og noe for den sunne

Desta Marie hadde så lyst på gjærbakst at Wenche lagde både hveteboller, skoleboller, kanelsnurrer den syndige og søte, og tunfisksalat til den sunne.

Oppskrift på gjærbakst finner du nederst i artikkelen.

Tunfisksalat med egg og tzatsiki

Glutenfritt: Velg glutenfritt brød

Melkefri: Erstatt yoghurt med soya yoghurt

(Rester brukes til lunsj neste dag. Husk oppbevar kaldt natten over.)

Til 4 personer trenger du:

  • 1 boks hermetiske bønner (hvite, sorte eller røde bønner)
  • 1 rødløk
  • 1-2 ss olje eller litt smør
  • 2 bokser tunfisk
  • 2-3 tomater
  • ½ slangeagurk
  • hjertesalat eller kinakål
  • hakkede urter for eksempel persille eller gressløk
  • 2-3 hardkokte egg
  • salt, grovmalt pepper
  • 4 skiver grovt brød

Begynne med å koke egg i 9 min og lage tzatsiki:

Tzatsiki

  • 1/2 slangeagurk
  • 1 ½ dl matyoghurt
  • 1 fedd hvitløk
  • saft av ½ sitron
  • finhaket frisk mynte
  • salt, pepper
  • sukker

Riv agurken grovt opp og klem ut "vann”. Rør sammen resten av ingrediensene og smak til med salt og pepper.

Slik gjør du:

Skyll av laken på hermetiske bønner i rennende kaldt vann.

Rens og hakk løk. Surr løken i olje til løken er blank. Tilsett godt avrente bønner og tunfisk. Del tomater i båter og slangeagurk i terninger og strimle opp salat og vend lett sammen. Vend lett inn hakkede urter, salt og pepper.

Rist/stek grove brødskiver i litt olje. Gni de eventuelt med snittflaten av 1 fedd hvitløk.

Fordel litt tzatsiki på brødskiva. Legg over tunsfisksalat og egg og server med litt ekstra tzatsiki som hver enkelt kan forsyne seg med.

Legg over hardkokte egg i båter.

Tips: Anrett på serveringsfat, slik at hver enkelt kan lage sin egen mix.

Oppskrift på gjærbakst under bildet.

NOE FOR DEN SUNNE OG DEN SYNDIGE: Gjærbakst og tunfisksalat. Foto: TV 2
NOE FOR DEN SUNNE OG DEN SYNDIGE: Gjærbakst og tunfisksalat. Foto: TV 2

Skoleboller og sjokoladeboller

Glutenfri: Bruk den glutenfrie bolleblandingen til Det glutenfrie verksted, Bakefri (mel) eller Semper fin miks, eller andre glutenfrie melblandinger du liker å bake med. Bruk litt mindre glutenfritt mel enn vanlig hvetemel.

Melkefri: Erstatt melk med vann og margarin/smør med margarin uten melk.

Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok. Elter du for hånd elt sammen deigen 10-15 min.

  • 5 dl hel melk
  • 80 g + ca 60 g mykt smør/margarin
  • ca 900 (begynn med ca 800 g)
  • ¾ dl sukker
  • 1 pakke tørrgjær eller 50 g fersk gjær
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • ½ ts salt

Skoleboller: Vaniljekrem, melis, kokos

Sjokoladeboller: Fyll med biter av melkesjokolade eller smil

Begynn med å lage vaniljekrem eller bruk ferdig vaniljekrem.

Hvetedeig:

Ha alt det tørre i bakebollen, begynn med ca 800 hvetemel. Fersk gjær smuldres opp i melet. Varm melk og 80 g smør/margarin til fingervarm (ca 35 grader). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye! Elt deigen i kjøkkenmaskin i 10-12 min.

Tilsett 60 g mykt smør/margarin i deigen, 1-2 ss av gangen, mens maskinen går. Elt deigen videre i ca 10 min.

Dekk til bakebollen og sett til heving i 1-1½ time.

Ta deigen ut på bakebordet, elt sammen og del opp i passende biter til skolebrød og boller.

Sjokoladeboller:

Trill ut til boller og putt en bit sjokolade eller en bit Smil i hver bolle og klem sammen. Stek som skoleboller.

Skoleboller:

Trill ut til boller, sett på bakepapirkledet stekebrett. Dekk med et klede og la etterheve ca 40 min. Trykk et stor hull i hver bolle og fyll med vaniljekrem.

Stek i varm stekeovn 225 grader i 10-15 min.

Avkjøl på rist.

Rør sammen melis og vann, eventuelt litt vaniljeekstrakt til melisglasur.

Ha kokos i en dyp tallerken.

Smør først melisglasur på bollene rundt vaniljekremen og vend i kokos.

Vaniljekrem:

  • 3 dl melk
  • 1 dl fløte
  • 90 g sukker
  • frø fra ½ vaniljestang
  • 1 dl melk + 50 g eggeplommer
  • 30 g maisennamel

Bland sammen melk, fløte, sukker og frø fra vaniljestang i en kasserolle. Kok opp og la trekke i 10-12 min. Visp sammen 1 dl melk, 50 g eggeplommer og maisenna og hell over i den varme blandingen mens du visper godt . Rør om hele tiden til vaniljekremen kommer til kokepunktet ved middels varm. Viktig at det ikke blir for varmt, da legger kremen seg lett ved i bunnen av kasserollen.

Dekk med plastfilm for å hindre snerk. Avkjøl.