Avhengige av sponsorer: De norske skisytterne vil ikke kunne satse på idretten uten retten til å ha egne sponsorer på utstyret. Denne uken kjemper Henrik Kristoffersen om å oppnå den samme retten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Avhengige av sponsorer: De norske skisytterne vil ikke kunne satse på idretten uten retten til å ha egne sponsorer på utstyret. Denne uken kjemper Henrik Kristoffersen om å oppnå den samme retten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Skiskytterne overlever ikke uten private sponsorer

Henrik Kristoffersen kjemper denne uken i retten for å kunne eksponere egne sponsorer. En rett som de norske skiskytterne er helt avhengige av for å kunne satse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utøverne på det norske skiskytterlandslaget tilhører ikke Skiforbundet og har dermed andre regler å forholde seg til enn Henrik Kristoffersen. Skiskytterforbundet tillater opp til fem personlige sponsorer på rennutstyret.

– Jeg lever av egne sponsorer. Vi får bare en liten lønn fra forbundet, som er langt under vanlig arbeidslønn. Hvis en ikke har egne sponsorer så har man det faktisk utrolig tøft selv om man er på landslaget, forklarer Johannes Thingnes Bø til TV 2 før sesongens avsluttende verdenscuphelg i Holmenkollen.

Årets store gjennombruddsmann i skiskyting, Vetle Sjåstad Christiansen, har tidligere stått utenfor landslaget. Nå er han tilbake i varmen og setter pris på muligheten til å spe på inntekten med personlige sponsorater.

– Vi kan ikke overleve på den lønna vi får fra forbundet, så vi er veldig glad for den sjansen vi har til å ha egne sponsorer på utstyret vårt. Det er vi rett og slett avhengige av for å overleve og kunne satse, sier Sjåstad Christiansen.

Viktig sak for alle idrettsutøvere

Den pågående rettsaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges skiforbund blir fulgt med argusøyne også i skiskytterleiren.

– Det er en viktig sak for oss, og Henrik (Kristoffersen) tar en kamp for alle utøvere om de rettighetene vi mener vi har mot forbundets rettigheter. Det blir veldig spennende å se hva utfallet blir. Dere hadde jo ikke gått på jobb hvis dere ikke hadde fått betalt for det dere heller, humrer Thingnes Bø.

I dag møtes Henrik Kristoffersen og Norges skiforbund i retten, etter at 24-åringen har saksøkt forbundet. Rælingen-gutten ønsker seg retten til å bære sine personlige sponsorer på rennutstyret. Skiforbundet har i dag en avtale med Telenor som umuliggjør dette ønsket.

Må finne en balansegang

Marte Olsbu Røiseland har akkurat kommet tilbake fra VM i Østersund, der 28-åringen tok med seg tre gull i kofferten. Frolands-jenta har likevel fått med seg saken, og mener det ene ikke utelukker det andre.

– Helt ærlig så er det jo sponsorinntekter jeg lever av. Samtidig så er det viktig med lagsponsorer som kan dekke utgiftene ved alle samlingene våre. Det å finne en god balansegang som gagner begge parter må være det beste, forteller bryllupsreise-klare Olsbu Røiseland.