SP-LEDELSEN: Senterpartiet (SP) og Trygve Slagsvold Vedum på landsmøtet på Hamar.
SP-LEDELSEN: Senterpartiet (SP) og Trygve Slagsvold Vedum på landsmøtet på Hamar. Foto: Pedersen, Terje

Venstre om klima og Senterpartiet:

– Saken er i ferd med å splitte oss mer og mer

HAMAR (TV 2): Venstres Kjetil Kjenseth mener det er paradoksalt at Senterpartiet er på lag med landbruket og samtidig har så «fossile talspersoner» som Ola Borten Moe. – Lite som tyder på at Venstre kommer til å definere norsk politikk fremover, svarer Borten Moe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en feilslutning at Norge må stanse med oljeproduksjon av hensyn til klimaet, mener et utvalg ledet av Sp-nestleder Ola Borten Moe.

– Vi er global sammenheng en stor produsent og eksportør av olje- og gass. Det hevdes med jevne mellomrom at Norge bør slutte å produsere olje og gass av hensyn til klimaet. Dette er en feilslutning, siden det er lite som tyder på at en slik ensidig norsk endring på tilbudssiden vil påvirke etterspørselen i verdensmarkedet i særlig grad, står det i rapporten.

Rapporten med navnet «Norsk verdiskapning på norske ressurser» er utarbeidet av et utvalg som har vurdert hvordan vi kan tjene mer på naturressursene vi har tilgjengelig.

På landsmøtet ble setningen i rapporten forkastet.

Får kritikk fra Venstre

– Jeg blir stadig overrasket over at et parti som er så på lag med landbruket, som lever av mat og fornybart trevirke produsert på land over hele Norge, har så sterke fossile talspersoner. Snakk om ris til egen bak, sier Venstres leder av Stortingets energi- og miljøkomitè, Ketil Kjenseth, til TV 2.

Han peker på at Sverige og Finland har tatt en ledende posisjon «trebyggeri, trebaserte fjernvarmeanlegg og utnyttelse av skogens ressurser».

– Det er rart Senterpartiet ikke snakker mer om mulighetene i det grønne karbonet og å følge etter våre naboland når de åpner dørene til det grønne skiftet på vidt gap for hele Nordens leverandørindustri og skogindustri, sier Kjenseth.

SP-KRITISK: Kjetil Kjenseth mener Senterpartiet og Venstre går lengre og lengre fra hverandre.
SP-KRITISK: Kjetil Kjenseth mener Senterpartiet og Venstre går lengre og lengre fra hverandre. Foto: Alley, Ned

Overrasket

Kjenseth sier han er overrasket over at Senterpartiet ikke snakker mer om sårbarhet i landbruket.

– Det virker som de er mer opptatt av å pumpe opp olje for å redde overføringer til landbruket, heller enn å redde avlinga. Slik jeg kjenner landbruket, er de opptatt av bærekraft og neste generasjons muligheter. Jeg synes de svikter framtida og stiller seg på utsiden av det grønne skiftet ved å være så fossil-optimister, sier Kjenseth.

Han minner om at sentrumsregjeringen med KrF, Senterpartiet og Venstre gikk av på en felles miljøsak i 2000, bygging av gasskraftverk.

– Det er lite igjen av den motstanden i Sp. Miljø har vært en av sakene som har holdt sentrumspartiene sammen. Nå virker det som at den er i ferd med å splitte oss mer og mer. Både for Norge og klimaet synes jeg det er leit, sier Kjenseth.

– Usaklig kritikk

Nestleder i Senterpartiet Ola Borten Moe er ikke imponert over kritikken fra Venstre, et parti han fra landsmøtets talerstol karakteriserte som i ferd med å forsvinne inn i gruppen «andre partier og lister» på meningsmålingene.

– Det er en usaklig stempling, da kan man umulig ha lest dokumentene eller lyttet til debatten på landsmøtet her. Jeg tror alle som følger debatten på landsmøtet ser hva Senterpartiet står for på klimasiden. Vi er vi i sterk opposisjon til den meningsløse næringspolitikken som regjeringen fører og vi opplever at Venstre har vært en sterk premissgiver for, sier Borten Moe.

– Hva synes du om at Venstre setter et slikt stempel på dere?

– Jeg tror ikke det har så mye å si. Det er lite som tyder på at Venstre kommer til å definere norsk politikk fremover. De har en oppslutning som tyder på at de har mer enn nok med seg selv for tiden, sier Borten Moe.