Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frykten vokser for at mer enn en halv million mennesker er i fare, etter at Røde Kors advarer om at 90 prosent av byen Beira i Mosambik har blitt destruert av syklonen Idai.

Dette melder CNN.

– Vi jobber med å få en oversikt over hvor store ødeleggelser det er og hvilke konsekvenser det vil få for befolkningen, sier seniorrådgiver i røde kors, Thomas Syvertsen.

Tusen omkommet

Syklonen traff det sørøstlige afrikanske landet rundt midnatt torsdag, og beveget seg etter det inn mot Zimbabwe og Malawi.

– Vi vet at presidenten Filipe Nyuisi anslo at det var så mange som tusen som var omkommet etter han fløy over området og så ødeleggelsene. Nå har han sagt at han frykter det er enda flere, sier Syvertsen.

Hvis antakelsene til presidenten stemmer vil den tropiske syklonen Idai være den dødeligste syklonen som har truffet den sørlige delen av Afrika noen gang.

LETER: En mann leter etter et savnet familiemedlem i ruinene sammen med hunden sin i Zimbabwe.
LETER: En mann leter etter et savnet familiemedlem i ruinene sammen med hunden sin i Zimbabwe. Foto: Zinyange Auntony

– Hvordan vil Røde Kors arbeide fremover?

– Først må vi finne ut av hvor mange savnede vi har og hvor store ødeleggelser det er. Da kan tallene på omkomne etterhvert bekreftes, sier Syvertsen.

Massive ødeleggelser

Områdene rundt Beira er også hardt rammet av syklonen. Røde Kors frykter at det er minst like ille i områdene rundt. Her er veier ødelagte, og de har vansker med å kommunisere ut av områdene fordi telefonlinjene er nede.

– I Zimbabwe har vi fått høre at nødhjelp ikke har kommet ordentlig inn i de hardest rammede områdene, så der vet vi slett og slett ikke hvor store ødeleggelsene er. Men ødeleggelsene er så store at vi ikke kommer til, sier Syvertsen.

Røde Kors jobber nå med å dele ut nødhjelps-utstyr som presenninger som ofrene kan bruke som tak, madrasser de kan sove på, og mat og vann. De jobber også med å sikre vannkilder, og deler ut myggnetting for å forhindre sykdommer som malaria.

– Etter denne typen flom og syklonkatastrofer er det veldig viktig at folk har sikker tilgang på vann, fordi vannkildene er forurenset. Når man ikke har tilgang på rent vann kan det gå ganske galt ganske fort, sier Syvertsen.