FORBILDET: Lieke Martens har begynt å sanke troféer selv. Akkurat som forbildet fra Brasil.
FORBILDET: Lieke Martens har begynt å sanke troféer selv. Akkurat som forbildet fra Brasil. Foto: Scanpix/montasje

Superstjernen går i Ronaldinhos fotspor: – Vi vil gjøre alt for dette

En av verdens beste fotballspillere gjennom historien på herresiden var inspirasjon for en av verdens beste på kvinnesiden i dag.

Se LSK Kvinner-Barcelona på TV 2 Zebra og TV 2 Sumo onsdag fra 18.00 (kampstart 18.30)

LSKs fotballkvinner skal onsdag prøve å snu et nært sagt umulig utgangspunkt i Champions League-kvartfinalen mot Barcelona.

Katalanerne har med seg 3-0 til Norge etter maktdemonstrasjonen i den første kampen, og i et Barcelona-lag med ydmyk tilnærming til det hele var Lieke Martens blant de mest toneangivende i oppgjøret for en uke siden.

– Vi vet at det ikke kommer til å bli en enkel kamp, for vi vet at LSK er et veldig godt lag, men hvis vi spiller på vårt beste, så mener jeg vi har store muligheter til å gå videre, sa stjernespilleren til TV 2 forut for oppgjøret som gav henne og lagvenninne et meget godt utgangspunkt på spansk jord.

26-åringen ble kåret til både Europas og verdens beste fotballspiller i 2017, og var den store stjernen da Nederland vant EM-sluttspillet på hjemmebane.

DEN STØRSTE PROFILEN: Lieke Martens jubler med lagvenninnene etter EM-finalen for to år siden. Da ble hun også kåret til mesterskapet beste.
DEN STØRSTE PROFILEN: Lieke Martens jubler med lagvenninnene etter EM-finalen for to år siden. Da ble hun også kåret til mesterskapet beste. Foto: John Thys/AFP

Da hadde hun allerede signert for Barcelona, etter 3,5 år i svensk fotball i Kopparbergs/Göteborg og Rosengård, og fotball på det høyeste nivået har hele tiden ligget i bakhodet på driblefanten, som i fjor fortalte historien om sin oppvekst til nettstedet The Player's Tribune - under tittelen «Be like Ronaldinho».

«Alt jeg visste var at jeg ville spille fotball hele tiden. Jeg hadde ikke noen kvinnelige helter. Jeg kunne ikke se opp til noen som gjorde det jeg ville gjøre.

Jeg visste ikke engang at et nederlandsk landslag eksisterte. Så jeg drømte om noe annet. Jeg ville spille for Ajax, min favorittklubb i Nederland. Ikke kvinnelaget. Herrelaget. Jeg skjønner hva dere tenker, for folk i hjembyen min fortalte meg det samme.

Men du er en jente, det er umulig.

Og jeg vet at det ikke gav mening. Men det trengte det ikke å gjøre. Ikke så lenge jeg hadde en ball under armen. Ikke så lenge jeg hadde mitt idol i Barcelona: Ronaldinho.»​, skrev hun blant annet den gangen.

– Vi vil gjøre alt for dette

Hun forteller der også om Cruyff-fintene som hun øvde på fra hun var liten, men presiserer at det var den brasilianske superstjernen Ronaldinho, Joga Bonito-reklamen, YouTube-filmene og alle triksene som var hennes største inspirasjon i oppveksten.

Flere av de største bragdene til den tidligere Barcelona-stjernen, som ble kåret til Gullballen-vinner i 2005 og blant annet vant Europas gjeveste klubbturnering med katalanerne 2006, kom nettopp i Champions League. Konfrontert med dette understreker Martens viktigheten av turneringen.

– Det er virkelig viktig. Jeg har aldri vært i semifinalen, så jeg er skikkelig motivert. Vi har en god følelse, Champions League er det hver eneste jente på laget ønsker seg, og vi vil gjøre alt for dette, sier 26-åringen til TV 2.

SUPERSTJERNE: Brasilianske Ronaldinho var en av verdensfotballens aller største spillere forrige tiår. Her i duell med Belgias Maarten Martens under OL i 2008.
SUPERSTJERNE: Brasilianske Ronaldinho var en av verdensfotballens aller største spillere forrige tiår. Her i duell med Belgias Maarten Martens under OL i 2008. Foto: Eugene Hoshiko/AP

Duggan spår tøff kamp i Norge

Martens nøyde seg med å spille tilretteleggerrollen på Mini Estadi forrige uke, mens lagvenninne Toni Duggan var den som stjal de største overskriftene. Den kvikke engelske angriperen scoret Barcas to første mål i oppgjøret, og var svært fornøyd med tingenes tilstand etter kampslutt.

– Jeg er veldig fornøyd og veldig glad. 1. omgang var en veldig god lagprestasjon. Vi vet at det blir en tøff kamp i Norge, men vi har gjort en god start så langt, sa den tidligere Manchester City-spissen til TV 2.

Hun poengterte også viktigheten av at laget holdt nullen på eget gress, og innrømmet delvis at 2. omgangen bar preg av at lagets viktigste fokusområde var nettopp det.

– Det var superviktig. Vi snakket om det før kampen og vi snakket om det i pausen. Jeg tror vi kunne fortsatt og scoret et par mål til, men i Champions League er det viktig å passe på bakover også. 3-0 var et godt resultat, og jeg er veldig glad, sa Duggan.

Se LSK Kvinner-Barcelona på TV 2 Zebra og TV 2 Sumo onsdag fra 18.00 (kampstart 18.30)