SKYTING: Ifølge øyenvitner befant gjerningsmannen seg på en trikk nær sentralstasjonen i byen Utrecht. Foto: NTB Scanpix
SKYTING: Ifølge øyenvitner befant gjerningsmannen seg på en trikk nær sentralstasjonen i byen Utrecht. Foto: NTB Scanpix

Den mistenkte er pågrepet

Tre personer er bekreftet omkommet og fem skadet etter en skyteepisode på en trikk i Utrecht mandag.

SISTE: Hovedmistenkte Gökmen Tanis er arrestert, opplyser politiet i Utrecht.

– Vi har nettopp blitt informert om at den mistenkte har blitt pågrepet, sier Utrechts politisjef Rob van Bree på en pressekonferanse mandag kveld

Politiet aksjonerte mot flere adresser på ettermiddagen.

Det tyrkiske nyhetsbyrået Andalou rapporterer om at den mistenkte skal ha skutt en slektning. Skytingen skal skyldes et familieanliggende, opplyser anonyme kilder til nyhetsbyrået.

Opplysningene er ikke bekreftet fra av nederlandsk politi.

Litt før klokken 15.00 mandag ettermiddag bekreftet borgemester Jan van Zanen at tre personer nå er omkommet og fem er skadet.

Dette bekrefter også politiet i Utrecht på Twitter.

Zanen sa også at hendelsen etterforskes som en terrorhandling med én mistenkt, men at man ikke utelukker flere mistenkte.

Ifølge øyenvitner befant gjerningsmannen seg på en trikk nær sentralstasjonen i byen Utrecht, der han uten forvarsel trakk et skytevåpen og åpnet ild mot tilfeldige mandag formiddag.

Antiterrorpoliti

Nederlandsk antiterrorpoliti rykket ut til stedet, sammen med en rekke ambulanser og brannbiler.

Mellom 70 til 80 politifolk var opprinnelig kalt ut for å være til stede ved en demonstrasjon for bedre pensjon mandag, men de ble raskt omdirigert til stedet for skytingen.

Politiet skriver på twitter at de undersøker hvorvidt det er snakk om et terrorangrep.

– Vi kan ikke utelukke terror, skrev Pieter-Jaap Aalbersberg, nasjonal koordinator for terrorbekjempelse i justisdepartementet, på Twitter.

Jakter 37-åring

Politiet i Utrecht skrev på Twitter at de jaktet på 37-år gamle Gökmen Tanis.

Mannen skal være fra Tyrkia.

– Ikke oppsøk han, men ring operasjonssentralen, skrev politiet i Utrecht i meldingen.

Statsminister i Nederland Mark Rutte sa på en pressekonferanse mandag ettermiddag at politiet hadde gjennomført en rekke avhør og at de var fast bestemt på å ta vedkommende.

Ifølge Sky News som siterer en lokal tv-kanal, RTV Utrecht, har den mistenkte et betydelig rulleblad for flere kriminelle handlinger, blant annet en skyteepisode i 2013.

Politiet i Utrecht ville ikke kommentere dette overfor tv-kanalen.

Høyere sikkerhetsnivå

Nederlandske myndigheter har økt trusselnivået til det høyst mulige. Dette er nivå 5, og trusselnivået skal være økt i opp til 22 timer.

– Dette er først og fremst for å gi våre politifolk og helsearbeidere de fullmakter de trenger for å løse de oppgavene som nå står foran oss, sa Aalbersberg under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Anti-terror politiet i Utrecht omringet en bygning hvor den mulige gjerningsmannen muligens kunne oppholde seg, meldte en rekke nyhetskilder, deriblant Nos News.

En rekke medier meldte også om at det hadde vært skyteepisoder også andre steder i byen, men dette ble ikke bekreftet fra offisielt hold.

Aalbersberg sier også at et kriseteam er opprettet i byen, og det er opprettet et telefonnummer for berørte og pårørende som ønsker å få informasjon om saken.

Gjerningsmann på rømmen

Journalisten Yelle Tielman i avisen Utrechts Nieuwsblad opplyste tidligere mandag ettermiddag på Twitter at gjerningsmannen ifølge en talsmann for politiet rømte fra åstedet etter skytingen.

Tielman la ut en rekke bilder på sosiale medier som viste ambulansepersonell som jobbet ved en trikk i byen.

– Hørte smell

TV 2 har var i kontakt med norske Bendik Flåt Aas, som studerer i Utrecht.

– Jeg hørte smell da jeg var på vei til skolen. Først skjønte jeg ikke helt hva det var, jeg koblet det først til fyrverkeri siden jeg aldri har hørt noe sånn som det. Så syklet jeg bare videre, men det var ganske dårlig timing, sa han.

Flåt Aas befinner seg for øyeblikket inne i et av fakultetsbyggene til universitetet hvor han studerer.

– Vi sitter inne i et universitetsbygg. Vi prøver bare å oppdateres oss på ny informasjon.

– Det er ganske surrealistisk. Og på en så rolig plass som dette er. Det har ikke helt gått innover meg hvor seriøs denne situasjonen er.

Flåt Aas opplyste at sikkerhetsvakter på universitetet oppfordrer folk til å holde seg inne på skolen og ikke gå ut.

Stengte moskéer

Det europeisk-islamske rådgivnings og forskningsinstituttet, EICRI, skrev på twitter at alle moskeene i området er bitt beordret stengt.

Dette av frykt for at gjerningsmannen ville gå til angrep der.

Også skoler i byen ble om å holde dørene stengt, og sikkerhetsnivået er økt til høyst mulige på flyplasser og andre signalbygg i Nederland.

Øyenvitne: – Så kvinne

Jimmy de Koster bor i nabolaget og var øyenvitne til skytingen på trikken.

Han forteller til TV-stasjonen RTV Utrecht at han hørte tre skudd og så en kvinne i 20-35-årsalderen ligge på bakken utenfor trikken.

Flere menn løp bort og forsøkte å dra henne unna, men trakk seg tilbake da det ble avfyrt flere skudd. Det er uklart om dette var gjerningsmennene eller andre som kom til for å hjelpe.

Utrecht ligger 40 kilometer sør for Amsterdam.

Fredag gikk en gjerningsperson til angrep på flere moskeer i Christchurch på New Zealand. 50 mennesker er bekreftet omkommet etter dette angrepet, og minst like mange er skadd.