Grove rundstykker med frukt og nøtter (nøtter sløyfes ved allergi).

Deigen kan lages med kald væske, heves natten over i 7-8 timer.

  • 1 l skummet melk eller vann
  • 2 ss rapsolje til baking
  • 200 g Kesam (kan erstattes med 2 dl vann)
  • 1 ss honning (kan sløyfes)
  • 1 pk tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • ca 1 kg fiberbakst eller grov bakstmel
  • 3 dl havrekli
  • 2 dl hvetekli
  • 1 dl linfrø eller solsikkekjerner
  • 2-3 dl tørket frukt, hakket fiken/aprikoser, svisker, rosiner i biter
  • ca 150 g hakkede valnøtter/hasselnøtter (kan erstattes med ca 50 g tørket frukt og 50 g store havregryn for de med nøtteallergi)

Varm kesam, melk/vann og honning til fingervarmt.

Hold igjen ca 2 dl fiber/grovbakst mel.

Bland sammen resten av melet, tørrgjær, salt, kardemomme, grovhakket tørket frukt og nøtter. Tilsett den fingervarme væsken og elt/rør sammen til en klissete deig. Deigen trenger ikke forheves.

Bruk to skjeer, form deigen til boller og legg på et bakepapirkledt stekebrett. Etterhev under klede i ca 1 ½ time. Stek på midterste rille i varm stekeovn 225 grader i 12-15 min. Steketiden er avhengig av hvor store «bollene» er. Avkjøl på rist.

Egner seg godt til frysing.

GROVE RUNDSTYKKER: Lag runstykker til frokost, lunsj, som nistemat eller til ostefatet. Foto: TV 2
GROVE RUNDSTYKKER: Lag runstykker til frokost, lunsj, som nistemat eller til ostefatet. Foto: TV 2