– Charlie (22) døde og tok en bit av hjertet mitt med seg

KRAFTIG KOLLISJON: Bilen til Charlie Dan Lind (22) ble fullstendig smadret etter kollisjonen vogntoget.
KRAFTIG KOLLISJON: Bilen til Charlie Dan Lind (22) ble fullstendig smadret etter kollisjonen vogntoget.
Torsdag morgen fikk Charlies familie lese dommen mot vogntogsjåføren, som tok sønnen fra dem. Bare timer etter døde Charlie (22) på universitetssykehuset i Trømsø.

Mandag 7. januar i år, like før klokken 13, var den litauiske vogntogsjåføren (56) ferdig med å losse møbler fra vogntoget sitt i Tromsø.

Han satte seg i bilen med kursen mot Nordkjosbotn og håpet på å komme seg hjem til Litauen før dagen var omme.

E8 var snødekt og isete. Det er snø i luften, som du kan se på vogntogets dashboard-kamera lenger ned i denne saken.

Klokken 13.45, like etter at han har passert Vollan, skjer det.

Sjåføren får sleng på hengeren. Den kommer over i motsatt kjørefelt.

I mot kommer Charlie Dan Linds Ford Focus Han er på vei fra juleferie hjemme på Sortland til tredjeåret av jusstudiene i Tromsø. Et sammenstøt er uunngåelig.

Kommer aldri til å våkne

Charlie (22) ble fraktet til sykehus med livstruende skader og har ligget i koma siden kollisjonen for over to måneder siden.

Torsdag morgen fikk Charlies familie lese dommen mot vogntogsjåføren som tok sønnen fra dem.

Vogntogsjåfør ble dømt til tre måneders fengsel etter krasjen. Dersom Charlie hadde omkommet før tiltalen ble tatt ut ville vogntogsjåføren ha blitt tiltalt etter straffelovens paragraf 281, som har en strafferamme på inntil seks års fengsel.

– Hvem blir den neste?

MOR OG SØNN: Som alenemor for Charlie, hadde de to et svært sterkt bånd. I dag har Ramona Lind en av sine verste dager, når hun må vitne i retten mot sjåføren som frarøvet henne sønnen. Foto: Privat
MOR OG SØNN: Som alenemor for Charlie, hadde de to et svært sterkt bånd. I dag har Ramona Lind en av sine verste dager, når hun må vitne i retten mot sjåføren som frarøvet henne sønnen. Foto: Privat

Bare timer etter familien fikk lese dommen døde Charlie (22) på universitetssykehuset i Tromsø.

– Charlie Dan døde i dag og tok en bit av hjertet mitt med seg. Sorgen er så ubeskrivelig vond, forteller mamma Ramona Lind.

Hun er fortvilet over handlingslammede politikere og samferdselsministere som i årevis har kjent til utfordringen Norge har med vinterveier og som likevel har valgt å ikke gjøre endringer som kunne forhindret ulykken til Charlie.

– Så vi får ønske hverandre hell og lykke til neste vinter! I dag min sønn - hvem blir den neste?» spør hun.

Sjåfør erkjente uaktsomhet

Saken mot vogntogsjåføren var oppe i Nord-Troms tingrett i forrige uke.

Her nektet sjåføren straffskyld for uaktsomt å ha forvoldt skade. Men han erkjente derimot skyld for å ha overtrådt det generelle aktsomhetskravet i veitrafikkloven.

– Jeg ber om unnskyldning til både han og familien for det som skjedde. Jeg er fryktelig lei meg, sa vogntogsjåføren i vitneboksen før han brast ut i gråt.

I retten fikk den 56 år gamle yrkessjåføren spørsmål om hvorfor han erkjente straffskyld på uaktsomhet. Da forklarte sjåføren at han burde ha lagt merke til den økte hastigheten idet han kjørte i nedoverbakke like før ulykken.

– Jeg mener at farten var for stor, sa vogntogsjåføren fra vitneboksen.

– Et lite lyspunkt

Statsadvokaten Tor Børge Nordmo la ned påstand om fire måneder fengsel, og tap av føreretten i tre år.

Onsdag ble den 56 år gamle sjåføren dømt til 90 dagers fengsel og tap av føreretten i Norge i tre år.

«Det skjer altfor mange alvorlige ulykker i trafikken, og det bør av allmennpreventive hensyn reageres med ubetinget fengsel av ikke ubetydelig lengde ved overtredelse av straffeloven paragraf 280. Det må stilles krav til at fører av store vogntog innretter seg slik at farlige situasjoner unngås», står det å lese i dommen.

Retten mener at tiltalte har opptrådt uaktsomt, holdt for høy hastighet etter de rådende forhold og at ha han var i en situasjon som påkalte særlig aktsomhet.

«Det er ikke tvilsomt at tiltalte burde innsett at kjøringen kunne medføre en betydelig personskade», står det i dommen.

Retten mener at det ikke er lagt til grunn grov uaktsomhet og finner det derfor passende å dømme sjåføren til fengsel i 90 dager. Til fradrag i straffen kommer utholdt varetekt på 74 dager.

56-åringen er frifunnet for kravet om oppreisningserstatning.

Den tiltalte sjåførens forsvarer, Ulf Egil Hansen, sier at klienten hans er er lettet over at saken er over.

– Dommen er et lite lyspunkt i en ytterst tragisk sak, ettersom dommen nå er ferdig sonet og han er frifunnet for erstatningskravet, sier Hansen til TV 2.

Bistandsadvokat Bjørn Egil Berg forteller at Charlies far vurderer å anke spørsmålet om oppreisningerstatning.

– Ubeskrivelig

Ramona Lind har våket over sønnen på universitetssykehuset i Tromsø siden ulykken. Like før rettssaken startet fikk hun beskjeden hun har fryktet: Charlie kommer aldri til å våkne igjen.

– Det er helt ubeskrivelig å få en slik beskjed, om en av de viktigste personene i livet ditt, sa Ramona til TV 2.

To måneder etter ulykken, flakket øynene til Charlies øynene da han lå i sykehussengen. Men legene var tydelige. Testene tilsier at det ikke er noe hjerneaktivitet, på grunn av de store hodeskadene han pådro seg i kollisjonen.

– En hån

Da TV 2 snakket med moren torsdag morgen sa hun at hun opplevde straffen mot vogntogsjåføren som en hån mot Charlies liv.

– Jeg har vondt for å forstå frikjennelsen om grov uaktsomhet, etter at jeg var tilstede under rettssaken. Dommen forandrer uansett ikke noe for situasjonen vår, men har heller ingen preventiv virkning for de som kommer etter, sa Ramona.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook